Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Baltával faraghatnak legjobb idejükön a búvárúszók

Szeged - A magyar válogatott huszonnégy, a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub öt versenyzővel képviselteti magát a július 28-án kezdődő hódmezővásárhelyi uszonyos- és búvárúszó világbajnokságon. A cél minden versenyző számára egyértelmű: megjavítani az eddigi legjobb idejüket, amely akár érmeket is jelenthet – derült ki a csütörtökön a szegedi Corso Facerben tartott sajtótájékoztatón.
Véglegesség vált a magyar válogatott kerete a július 28-ától augusztus 6-áig Hódmezővásárhelyen megrendezendő uszonyos- és búvárúszó-világbajnokságra. A hazai csapat 24 fővel képviselteti magát, 13 női és 11 férfi versenyző ugrik majd medencébe. A két tucat sportoló között a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub öt versenyzővel képviseli magát: a válogatott legfoglalkoztatottabb tagja Dimák Dávid lesz, aki öt számban, 200, 800 és 1500 méteres uszonyos úszásban, valamint a 4×100 és 4×200 méteres váltóban is rajthoz áll. Mellette Debreczeni Hajnalka (400 méteres búvár-, 200 méteres uszonyos úszás és a 4×100 méteres uszonyos váltó), Szabó Lujza (400 és 800 méteres uszonyos úszás), Kanyó Dénes (400 és 800 méteres búvár-, 200 és 400 méteres uszonyos úszás) és a mindössze 15 esztendős, ezzel a vb legfiatalabb versenyzőjének számító Kosara Géza (4×200 méteres uszonyos váltó) indul.

– Folyamatosan haladunk a céljaink felé, a versenyzőink becsületesen edzenek a világbajnokságra – mondta a vezetőedzőként és versenyzőként egyaránt érintett Kanyó Dénes. – Nem tagadom, elég nagy feladat az edzések mellett a szervezésből is kivenni a részemet, már határozott igényem van a pihenésre, de erre valószínűleg csak augusztus közepén lesz lehetőségem. A versenyzőimtől és magamtól is azt várom, hogy baltával faragjunk le a legjobb időinkből, amely érmekben is megmutatkozhat – mondta Kanyó Dénes, aki számára az újabb világbajnoki címének megszerzése sem elérhetetlen cél.

Teljes a keret

Kihirdették a magyar uszonyos- és búvárúszóválogatott világbajnokságon részt vevő keretét. A csapat tagjai: Bacher Barnabás (Csepel Barakuda SE), Balog Gábor (Bácsvíz KVSC), Danyi Gábor (Búvár SE Szolnok), Debreczeni Hajnalka (Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub), Dimák Dávid (Muréna), Gurisatti Lilla (Dunaújváros), Kanizsai Lilla (Bácsvíz), Kanyó Dénes (Muréna), Károlyi Csilla (Eötvös DPSE Orosháza), Keresztes Mátyás (Bácsvíz), Kosara Géza (Muréna), Kovács Zsófia (Kaposvári KASE), Kövy Bence (Debreceni BK), Lábodi Laura (Kaposvár), Nagy Dorottya (Debrecen), Németh Dávid (Kaposvár), Ócsai Dorottya (Mátrai Erőmű BK),  Senánszky Flóra (Debrecen), Senánszky Petra (Debrecen), Stier Lilla (Kaposvár),  Szabó Lujza (Muréna), Szenes Mátyás (Egri BK),   Székely Lilla (Bácsvíz), Vilhelm Szilárd (Mátrai Erőmű BK). Csapatvezető: Juhos Gergely (Bácsvíz). Edzők: Veress András (Mátrai Erőmű BK), Kovács László (Kaposvári KASE), Kókai Dávid (Debreceni BK).

Kosara Géza a váltóban lesz érdekelt, az általános iskolából most ballagó versenyzőnek azonban a felnőtt világesemény előtt a miskolci junior Eb-n lesz jelenése.

– Számomra nem csak a helyezés lesz fontos az Eb-n, hanem az edzőm által kitűzött cél elérése is: meg kellene javítanom Savanya Norbert 1500 méteres uszonyos úszásban 21 éve fennálló országos csúcsát. Nem lesz egyszerű, jelenleg még tíz másodpercre vagyok az idejétől, de ezen a távon ez nem ledolgozhatatlan különbség – mondta Kosara. Hozzá hasonlóan az utánpótlás Eb-n lesz érdekelt Szovics Kata is, aki 400 és 800 méteres uszonyos úszásban készül egyéni csúcsdöntésre Miskolcon – ő a felnőtt vb-n még csak szurkolhat klubtársainak.

A vásárhelyi viadal helyszíne, a Gyarmati Dezső Sportuszoda Szabó Lujza számára lesz a legismerősebb: az elmúlt hetekben kiváló eredménnyel leérettségiző mindszenti lány 12 éve itt kezdett el versenyszerűen úszni, majd sportágváltásáig a Hód Úszó SE színeiben versenyzett „hagyományos" úszóként.

– Az érettségi után a napokban kezdtem ráhangolódni a vb-re, most már minden energiámmal erre koncentrálok. Hatalmas motivációt jelent, hogy szüleim és nővérem is ott drukkolnak majd nekem a lelátón – fogalmazott.

Kanyó elárulta, a vb rajtjáig hátra lévő egy hónapban is az újszegedi sportuszodában készülnek, mivel szabad téren sokkal frissebb, pörgősebb edzéseket vezényelhet.

Július 28-ától pedig átteszik székhelyüket Vásárhelyre, ahol valószínűleg minden idők legnagyobb uszonyos- és búvárúszó világbajnokságát rendezik – jelenleg 28 ország 302 versenyzőnek részvétele biztos, de a nemzetközi szövetség még néhány nevezést a közeljövőben is elbírál, így ezek a számok tovább növekedhetnek.

Dimák Dávid, Szabó Lujza, Kanyó Dénes, Szovics Kata és Dimák Dávid is optimistán nyilatkozott a tegnapi sajtótájékozatón.  Fotó: Schmidt Andrea
Dimák Dávid, Szabó Lujza, Kanyó Dénes, Szovics Kata és Kosara Géza is optimistán nyilatkozott a tegnapi sajtótájékozatón. Fotó: Schmidt Andrea

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediteam Szeged: kiszállt a névadó szponzor

Sajtónyilatkozatban tudatta a közvéleménnyel a Mediteam Szeged Zrt., hogy a jövőben „kénytelen a Szeviép Kft.-vel megkötött szerződéseket megszüntetni". Tovább olvasom