Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Bartók: csodás bajnoki cím

Bartók Csaba (39) húsz évvel ezelőtt, 1990. február 6-án települt át családjával Székelyudvarhelyről Szegedre. A válogatott játékos történelmet írt, hiszen a Tisza-parti város első kézilabdás bajnoki címét (1996) vele szerezte meg a Pick Szeged. Bartók Csabával beszélgettünk.
– Húsz év! Nagy idő. Miért jöttek el Székelyudvarhelyről?
– Családunk már készült az országváltásra. Végül 1990. február 6-án sikerült eljönnünk Romániából. Három évet vártunk a hivatalos engedélyre, aztán a forradalom kitörése meggyorsította a dolgokat.

– Miért éppen Szegedet választották?
– Baráti kapcsolatot ápoltunk, és azóta is ápolunk a Hűvős famíliával. Édesapám idősebb Hűvős Lászlóval volt jóban, ők írtak befogadó levelet, ennek köszönhettük, hogy Szegeden telepedhettünk le, az első időszakban náluk is laktunk.

– Hogy talált a Tisza Volán kézilabdacsapatára?
– Már kapcsolatban voltam a vezetőkkel, többször is megnézett Oláh Zoltán és az akkori edző, Barabás Zsolt. Jártak Aradon, Temesváron és Székelyudvarhelyen. Tárgyaltunk velük, így már tudtam, hogy a Volán játékosa leszek. Emlékszem, hajnalban keltünk útra a vonattal, délután pedig már az új csapatommal edzettem.

– Mit tudtak magukkal hozni?
– Kiutalt lakásban laktunk Udvarhelyen, így csak a bútorokat és a ruhákat hoztuk magunkkal. Akkoriban a Volánnak még volt kamionflottája, így mindent át tudtunk hozni.

Bartók Csaba jelenleg a Tisza Volán NB I/B-ben szereplő fiataljait oktatja.  Fotó: Veréb Simon
Bartók Csaba jelenleg a Tisza Volán NB I/B-ben szereplő fiataljait oktatja.
Fotó: Veréb Simon

– Miként emlékszik a szegedi kézilabdás időszakra?
– 1996-ban bajnokok lettünk. Szépen csendben kúsztunk fel a csúcsra, pedig a Veszprém és még az Elektromos is esélyesebb volt az elsőségre, mint mi. Csodás érzés volt bajnoknak lenni. Persze minden évben téma a családban az 1996-os aranyérem, szoktam, szoktunk nosztalgiázni. Talán egyvalamit csinálnék másként, hamarabb váltottam volna csapatot, hiszen 11 évet játszottam Szegeden.

– Jelenleg edzősködik, a Tisza Volán NB I/B-s férfi csapatát irányítja. Tudatosan választotta ezt a pályát?
– Nem! Először a KSZSE lány serdülőcsapata hívott le, hogy tartsak néhány foglalkozást. Annyira belejöttem, hogy ezután már azt vettem észre, hogy a civil munkám mellett egyre több edzésen ott vagyok. Következett a Makó, majd a Volán.

– Egyszer már felmerült a neve, hogy esetleg a Pick Szeged felnőttcsapatának a mestere lesz. Vannak ilyen ambíciói?
– Nem tagadom, hogy egyszer szeretnék komoly, NB I-es csapattal is foglalkozni. Hívtak már máshová is, igaz, idényközben szerették volna, ha elvállalom a munkát. Ez viszont nem volt vonzó, így maradtam Szegeden. A Volánnál pedig jó dolgozni, remek kis csapat jött össze.

– Két fia van, Csaba és Donát. Sportolnak?
– Mindketten. Csaba sportlövő. Mindenbe belekóstolt, most ennél a sportágnál kötött ki. Országos bajnok, eséllyel pályázik az ifjúsági olimpián való részvételre. Donát kézilabdázik, balkezes, jobbátlövő. Az 1996-ban született gyerekek országos bajnoki döntőjén a legjobb játékosnak választották. Nagyon harcos, talán Donát többet örökölt belőlem, ígéretes jövő előtt áll. Kíváncsian várom, hogy mi lesz belőlük.

Olvasóink írták

 • 3. xene@freemail.hu 2010. február 07. 23:07
  „Na az ilyen demagóg emberektől, mint rahowa <moderálva>
  Az a csapat a mostaninál "eredménytelenebb" volt....
  Tudom, hogy valakinek semmi sem jó...de hát ez van...
  Gondolom akkor sem kevés pénzt kerestek az akkori játékosok...”
 • 2. rahowa 2010. február 06. 15:46
  „Akkoriban érdemes volt még kézi meccsre járni.A mostani milliomos"sztárocskák"a poros nyomába sem érhetnek Bartókéknak!”
 • 1. Bizsu90 2010. február 06. 13:23
  „hát igen ez ez jó kis cikk, jó emberről szól :):)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reflektor, 2010. 02. 06.

Tovább olvasom