Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Behozni a Veszprémmel szembeni hátrányt

Egy évvel ezelőtt új elnökség került a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának élére. Mindenki elégedett lenne azzal, hogy úgy, mint most, minden évfordulón sikerülne az előzőnél jobb eredménnyel kirukkolni. Pistrui László elnökségi tag azonban mégis kritikával illette a Magyar Kupa-győzelemmel végződött bajnoki szezont.
Pistrui László (balról) boldog volt a kupagyőzelem után. Fotó: Schmidt Andrea
– Eltelt egy év, amióta összeállt a mostani öttagú elnökség. Elégedett az eredménnyel?

– Az egyik szemem sír, a másik nevet. Kezdem az utóbbival: a Magyar Kupa döntőjében a csapat bebizonyította, tud küzdeni, s akaratban fölül tudja múlni a Veszprémet. A bajnoki döntőben háromszor is nagyszerűen játszottak a srácok, s mégis akkor nem tudtak kellően összpontosítani, amikor kellett, a kishitűség lett úrrá rajtuk. Az MK-ban bizonyították, hogy akkor is képesek lettek volna erre.

– Ez a bajnokság azt mutatta, hogy egyre nagyobb a szakadék a Veszprém és a Szeged, valamint az első osztály többi csapata között. Ugyanakkor a bajnoki címvédő már nem tartozik a legyőzhetetlen kategóriába. Egyetért ezzel a kijelentéssel?

– A mérkőzések ezt a megállapítást igazolják. De részünkről még mindig nem a tudatos csapatépítés érvényesül. Van még mit tanulnunk a Veszprémtől.

– Ezt hogy érti?

– Úgy, hogy véleményem szerint három ponton jobb a Veszprém. Teljesen professzionális például a sportvezetése. A klubvezetés tíz éve mindent alávet, hogy csapata bajnok legyen, hogy begyűjtse a Magyar Kupát, hogy a Bajnokok Ligájában legalább a legjobb négy közé kerüljön. Ugyanakkor mi tíz éve egyetlen egyszer sem mentünk szembe a szövetséggel, a Veszprémmel. Nem vállaltuk fel az ütközést senkivel. Ezt az egy évtizedes hátrányt kell minél rövidebb idő alatt ledolgozni. Az első lépést máris megtettük a bajnoki döntő veszprémi játékvezetői ténykedése kapcsán. Ezzel nem az volt a célunk, hogy új mérkőzést rendeljenek el, de igenis azt szerettük volna elérni, vegyék észre azok, akiknek szántuk, nem egy klub érdekének kell érvényesülni a férfi kézilabdában. Sportszerű körülményeket és egyenlő feltételeket kell teremteni minden csapatnak. Nem akarunk mindenáron ütközni, de ha kell, akkor minden egyes alkalommal felvállaljuk azt.

– Mi a második terület, amelyben jobb a Veszprém?

– Gazdaságilag is stabilabb. A megyeszékhelynek mindössze egyetlen első osztályú csapata van. A városnak nem kell elapróznia a támogatás összegét. És természetesen minden gazdasági egység kötelességének érzi, hogy zsebbe nyúljon. Ezzel biztosítva azt, hogy legalább egy sportágban kiemelkedjen a város. Ezen túl a drukkerek is a csapat mellé álltak. Amíg Veszprémben kétezren vásárolják meg a 26 ezer forintos bérletet, addig nálunk mindössze hatszázan vesznek a 16 és 13 ezer forintos bérletből. Nem kell magyarázni, hogy ez mekkora előnyt ad Hajnal Csaba csapatának. Ez a stabil gazdasági háttér teszi lehetővé, hogy egy-egy posztra sztárjátékost tudnak igazolni. Bizton állítom, ha ez fordítva lenne, akkor most Szegeden játszana Lazarov, vagy Gál Gyula.

Eklemovicsnak sem kellett volna nemet mondani. Amióta pedig a BL résztvevői vagyunk, játékosainkat állandóan kerülgetik az ügynökök. Európában egyébként sincs rajtunk kívül még egy olyan helyszín, ahol 20 euró alatt lenne a belépő ára. Nálunk a jegybevétel nem éri el az egész költségvetés nyolc százalékát. Százmillióval többel vagyunk másodikok, s nyolcvanmillióval többel mi is bajnokok lehetnénk. Egyre azonban büszkék lehetünk: nálunk mindenki megkapja a járandóságát. Ugyanez nem érvényes a Veszprémre, hiszen korábban Jovics, majd Dzomba, Sterbik, legutóbb a német Bild szerint pedig Lazarov sem kapta meg a pénzét. A legutóbbi MKSZ elnökségi ülésen azt javasoltam, hogy az a klub, amelynek tartozása van, ne indulhasson a bajnokságban, elsöprő többséggel leszavazták.

– Gondolom, mivel már korábban is érintette, hogy harmadik területként a játékosállomány közötti különbséget említi.

– Úgy van. Nálunk folyamatos és tervszerű, de nem átfogó erősítésre van szükség. Két választás van, vagy foltozzuk tovább ezt a csapatot, vagy megkezdjük a szisztematikus fiatalítást. Én ez utóbbinak vagyok a híve. Minden esztendőben váltsunk ki 2-3 idősebbet a csapatból. Az elkövetkező hetekben az lesz a feladatunk, hogy megteremtsük ennek az anyagi hátterét. Azt minden gazdasági szakember tudja, olcsóbb valamit fenntartani, mint nulláról ismét felépíteni.

– Az előbb vázolt céloknak mennyiben tud megfelelni Zoran Kurtes, a csapat új szerb edzője?

– Alkalmasnak tartjuk arra, hogy az elképzeléseinket megvalósítsa. Szakmai felkészültségét eredményei bizonyítják. Másodsorban szerb játékosok alkotják a csapat gerincét. Ez nem is lehet másként, hiszen a hazai piac igencsak szűk, míg nyugatról a szerényebb anyagiak miatt nincs esélyünk igazolni játékost. Elárulom, hogy voltak már jelentkezőink, de nem tudtunk a bérükkel mit kezdeni. Egyébként Kurtes edző is egyetért azzal, hogy fiatalítani kell, s ígérem, már az első felkészülési foglalkozáson lesznek új arcok is. Igazán neves játékos azonban egészen biztosan nem lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó FC: itt a vége!

A labdarúgó NB II keleti csoportjában vasárnap rendezik a befejező fordulót. Az ötödik helyen álló… Tovább olvasom