Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Benedek Dalma idei sikereit az önzésének köszönheti

Benedek Dalma körül nagyot fordult a világ. A 24 esztendős dunaújvárosi kajakos a július eleji, racicei Európa-bajnokságon K1 500 és 1000 méteren is a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Ezzel a pekingi olimpia egyes indulása kapcsán Janics Natasa és Kovács Katalin mellé az ő neve is felkerült.
Fotó: Karnok Csaba
– Gondol már a pekingi olimpiára? – kérdeztük a most már háromszoros Eb-elsőtől.

– Mostanában egyre többen faggatnak erről a témáról – mondja Benedek Dalma. – Én pedig mindenkit elkeserítek azzal, hogy ennyire előre nem tervezek. Most a szegedi világbajnokság a legfontosabb, hogy később mi lesz, arról fogalmam sincs. Egy szezon leforgása alatt is annyi minden változik ebben a sportágban.

– Pályafutása legjobb eredményét érte el a racicei duplázással.

– Igen, bár párosban voltam már világ- és Európa-bajnok is. Három évvel ezelőtt kerültem a felnőtt válogatottba és Paksy Timivel rögtön világbajnokok lettünk ezer méteren. Rá egy évre olimpiai távon Európa-bajnokságot nyertünk, vagyis mindössze két év alatt összejött az, amire sokan évekig várnak. Amikor Timivel nem jutottunk ki az olimpiára, nagyon elkeseredtem. Akkor a családom és a barátaim azzal biztattak, azért nem jött össze az athéni olimpia, mert ez a sportág még nagy dolgokat tartogat számomra. Nos, igazuk lett. Kezdem elhinni, hogy valami elkezdődött az életemben.

– Elkezdődött?! Tavaly ezer egyesben második volt a világbajnokságon, vagyis már akkor sikerült az egyes elitbe beférkőznie.

– És akkor nagyon csalódott voltam amiatt, hogy kikaptam Wagnertől. Az idén, amikor a bajnokságon legyőztem Kovács Katit, felsejlett előttem, hogy akkor talán Wagner is verhető lesz. Valahogy az a bajnoki győzelem megnyugtató volt. Akkor nem Katit akartam megelőzni, csak minél jobb időt szerettem volna elérni.

– Mondhatjuk azt, hogy erre a szezonra „beleérett" az egyes mezőnybe?

– Ezer méteren mindenképpen, ötszázon még van mit tanulnom. Ezt annak ellenére mondom, hogy megnyertem az Európa-bajnokságot. Sokan gratuláltak, hogy milyen fantasztikus volt a taktikám, pedig teljesen spontán alakult minden. Sőt elkövettem azt a bakit, hogy az ezres győzelem után leeresztettem lelkileg, így a másnapi ötszázas döntőben a hetedik-nyolcadik helyről kellett visszakapaszkodnom. Mentségemre szóljon, ez volt az első olyan világversenyem, amelyen két számon indultam. Ígérem, a szegedi világbajnokságon ezt a hibát már nem követem el.

– Az egyes indulások változtattak valamit versenyzői mentalitásán?

– Rengeteget. Korábban afféle Terézanyu voltam, mindenkit segítettem, magam elé toltam. Az edzőm, Simon Miklós gyakran cukkolt emiatt. A parton, a magánéletben most is ilyen vagyok, de a vízen megtanultam kibújni a bőrömből. Rájöttem, ha valamit el akarok érni ebben a sportágban, itt az ideje, hogy jó értelemben véve egoista legyek. Ez a fajta önzés, a tudatosság, a fegyelem, a kitartás ötvözete az, ami előbbre vitt. És most nagyon motivál, hogy Szegeden lesz a világbajnokság. Az edzéseken Szabó Szilviék rengeteget meséltek a 2002-es Európa-bajnokság hangulatáról. Amikor hallgattam őket, libabőrős lettem, és rátettem még egy lapáttal, hogy én is hasonló élmény részese lehessek. Lehet, hogy furán hangzik, de hálás vagyok a sorsnak, hogy annak idején nem jutottam ki az olimpiára, mert előfordulhat, hogy ma már nem kajakoznék. Hihetetlen élmény volt a két győzelem Racicében. Remélem, Szegeden ezt még lehet fokozni.

A világbajnoksággal kapcsolatban rengeteg információ található közvetlenül a kajakkenusport.origo.hu URL-címen, vagy közvetve az MKKSZ honlapján, a www.kajakkenusport.hu oldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem pályáznak a Davis-kupa őszi meccsének házigazdaságára

Sem Szeged, sem Hódmezővásárhely nem pályázik a tenisz Davis-kupa szeptemberi, újabb magyarországi… Tovább olvasom