Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Béres Dezső a vb-re hangol

Béres Dezső, Szeged olimpiai bronzérmes paralimpikonja céltudatos: a szintén szegedi Hegedűs László oldalán győzni szeretne a májusi bocsa-világbajnokságon. A 11 éves korában kerekes székbe kényszerült sportoló elárulta: szinte minden idejét szeretett sportágának szenteli.
– Jó lenne javítani a legutóbbi vb-n elért ezüstérmen. Szeretnék világbajnok lenni Lisszabonban – mondta Béres Dezső (33), a Szegedi MAE bocsása, amikor meglátogattuk egyik edzésén a volt Móricz-iskola tornacsarnokában. Az athéni paralimpián Gyurkota Józseffel párosban, a BC4-es (negyedik sérültségi fokú) kategóriában bronzérmet szerző sportoló életében nagy szerepet játszik a mozgás, annak ellenére, hogy 11 éves korában egy betegség következtében kerekes székbe kényszerült.

– 1995 óta űzöm ezt a sportágat, rengeteget adott nekem a mozgás szeretete. Sok olyasmit is elértem ezáltal, amit egyébként nem biztos, hogy sikerült volna – mondta a Démász telefonos ügyfélkapcsolati előadójaként dolgozó sportoló. – Szinte minden időmet a sportnak szentelem: a délelőtti munka után hetente négyszer edzünk, készülünk a májusi portugáliai világbajnokságra. Ha pedig marad egy kis szabadidőm, szívesen nézek tévét, és a számítógép előtt is feltalálom magam, az MSN az egyik hobbim – fogalmazott.

Béres Dezső heti négy edzéssel készül a vb-re. Fotó: Schmidt Andrea
Béres Dezső heti négy edzéssel készül a vb-re.
Fotó: Schmidt Andrea

Amikor a vb került szóba, Béres nem teketóriázott, és kijelentette, ő bizony nyerni szeretne. – Négy éve minimális különbséggel maradtunk le az aranyról, éppen az idei rendező, Portugália legjobbjaitól kaptunk ki. Azóta sokat fejlődtünk, és a párosban is változás történt: az eddig inkább csereként nevezett, szintén szegedi Hegedűs László átvette a miskolci Gyurkota József helyét, így valószínűleg az ő oldalán szállhatok harcba a győzelemért. Jó előjel, hogy februárban a hollandiai Riverland-kupán a legnagyobb riválisainkat megelőzve tudtunk nyerni – mondta.

Az Antal Andor edző segítségével készülő sportoló egyébként a 2012-es londoni olimpiáig szeretne nemzetközi viszonylatban is versenyezni, utána csak a hazai eseményekre koncentrál.

– Sok nehézséggel jár a nemzetközi szereplés: ugyanúgy, mint az ép sportolóknak, nekünk is egy hónapra előre le kell adnunk a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) a tartózkodási helyünket. Sőt annak ellenére, hogy számunkra a doppingszerek inkább hátrányt jelentenek, az egyik, betegségemre szedett gyógyszeremet kétévente engedélyeztetni kell, mivel tiltólistás anyagot tartalmaz. Ezekhez jönnek még az utazási költségek, amelyben ugyan támogat a Magyar Parasport Szövetség, ám így sem elhanyagolható teher – magyarázta.

Kedvencek

Béres Dezső a bocsa mellett három másik sportág közvetítéseit nézi szívesen a tévében: a biliárdét, a curlingét és a balls („golyózás") nevűét. Kötődése egyáltalán nem véletlen az előbb említett játékokhoz, hiszen mindhárom hasonló elvre épül, mint a bocsa, és a közvetítések során több hasznos ötletet is el tud lesni saját használatra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fallabda: Krajcsák Márk hetedszer

Vasárnap Budapesten befejeződtek a Squash Egyéni Magyar Bajnokság 2010 küzdelmei. Tovább olvasom