Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Birkózás: Kocsis Ferenc pesszimista - interjú

Volt egyszer egy BEK-ezüstérmes szegedi birkózócsapat. Annak volt egy olimpiai bajnok edzője, Kocsis Ferenc. Négy évig tartott a dicsőség, azután egyik pillanatról a másikra a klub teljesen megszűnt.
Kocsis Ferencről még egy évig hallottunk, ma már azonban alig lehet megtalálni. Felhívtuk telefonon, hogy mi történt vele azóta.

– Kocsis Ferencet keresem. A számot volt szegedi tanítványától, Tóth Jánostól kaptam meg. Szeretném megtudni, hogyan él mostanában?
– Jaj, most éppen nem alkalmas, mert Tatára megyek. Ott tartok edzést. Ha lehet, egy óra múlva hívjon vissza.
A megadott időpontban aztán ismét megcsengettük a telefont, s a jól ismert hang közölte: már nincs akadálya a beszélgetésnek.

– Kinek tartott edzést?

– Évek óta egyemberes edző vagyok. Branda Gyula kért meg, hogy készítsem fel az idei olimpiai kvalifikációs versenyekre. Igaz, a versenyzőm abban a 120 kg-os súlycsoportban van, amelyikben az ötszörös vb-ezüstérmes és Európa-bajnok Deák Bárdos Mihály már kivívta a kvótát, de ha Gyula az idei két összecsapáson jobbnak bizonyul, akkor egyértelmű, hogy ő képviseli hazánkat. Mivel Misinek is voltam edzője, ezért nagyon sajnálnám, de azért Brandának drukkolok.

Kocsis és Deák bárdos még szegedi színekben. Fotó: Gyenes Kálmán

– Járt-e Szegeden 1999 óta, amikor megszűnt a Szegedi Birkózó Egylet?

– Természetesen. Néha telefonon beszélek Kiss Tibivel, Dobó Józsival, Tóth Jánossal és az édesapjával. Voltam már üzleti úton is, de nosztalgiából is ellátogattam edzői ténykedésem legeredményesebb helyszínére. Martin fiam éppen akkor született meg, s most tizenegy éves. Nagyon jól birkózik, focizik, de nem szeretném, ha élsportoló lenne. Inkább a tanulásra buzdítom. Nagyon el vagyok keseredve a mai magyar sport miatt.

– Rosszak a tapasztalatai?

– Mint mondtam, csak egyetlen emberrel dolgozom. A jövedelmemnek csak kis részét szerzem edzősködésből. Vállalkozó vagyok, s a feleségemmel van egy kis üzletünk. No meg kapom az olimpiai bajnokoknak megszavazott életjáradékot. Azonban évek óta nagyon szomorú vagyok, hogy a magyar sport egyre lejjebb csúszik. Ha csak a birkózást veszem figyelembe, de sorolhatnám a többi sportágat is, egyre szűkül a bázis, a versenyzői kör. Birkózásban hol van már a sportág legnagyobb bázisának számító Ferencváros, Vasas, Csepel, BVSC, Honvéd, Újpest? Nem beszélve a vidéki fellegvárakról.

– Nagyon borúsnak látja a magyar sport helyzetét.

– Nincs szponzor. Nincs bázis. Nincsenek gyerekek, akik szeretik a sportot. Szerintem, ha nem változik meg gyökeresen a mai gyakorlat, akkor a pekingi olimpia után összeomolhat a magyar sport.

– Mit tart élete legnagyobb kudarcának?

– Két dolgot. Az egyik, hogy a moszkvai olimpia megnyerése után nem utazhattam ki Los Angelesbe, ahol az a finn versenyző győzött a súlycsoportomban, akit technikai tussal vertem négy évvel korábban. A másik pedig, hogy a szegedi munkának nem érhetett be a gyümölcse. Két országos csapatbajnoki arany- és egy ezüstérem után BEK- ezüstérmet nyertünk. Deák Bárdos világbajnoki ezüstérmes lett, de mennyivel szebben hangzott volna, ha Majoros Tibi a Szegedi Birkózó Egylet tagjaként nyer olimpiai bajnoki címet. Vagy például Deák Bárdos is hasonlóan szerepel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néma Norbert Pekingért versenyez

A kontinensek közül utolsóként Európa ezen a hét végén a törökországi Isztambulban rendezi meg a… Tovább olvasom