Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Birkózás: siker!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a birkózás mellett döntött, így a hatalmas tradíciókkal rendelkező sportág marad az ötkarikás játékok műsorán. Az SZVSE versenyzői is nagyon örültek ennek a hírnek, és minden esély megvan arra, hogy akár Rióban vagy Tokióban legyen szegedi induló.
Továbbra is olimpiai sportág marad a birkózás. Döntött a Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB), a birkózás 49 szavazatott kapott, míg a két rivális, a baseball/softball 24-et, a fallabda 22-t, így a nagy tradíciókkal rendelkező birkózás marad az ötkarikás játékokon. Hónapokon keresztül mindenki a fejét fogta, miért merült fel az a kérdés, hogy a birkózás kikerüljön az ötkarikás játékok programjából. Méhkasba nyúltak azok a sportvezetők, akik támadták a sportágat. Nézzük, hogy a szegedi sportvezetők, edzők mit szóltak a döntéshez.

Az SZVSE birkózói nagy örémére marad a sportág az olimpia műsorán. Fotó: Karnok Csaba
Az SZVSE birkózói nagy örémére marad a sportág az olimpia műsorán.
Fotó: Karnok Csaba

Deák Bárdos Mihály öröme

Deák Bárdos Mihály a magyar férfi birkózóválogatott tagja. Egykor a Szegedi Birkózó Egylet versenyzője volt a miskolci születésű sportoló. – A világ birkózótársadalma összefogott, olyan országok alkottak egységet, mint Oroszország, Irán és az Amerikai Egyesült Államok. Ilyen azért más területen ritkán fordul elő. Amikor a három sportág maradt benn, akkor sejtettem, hogy a birkózás marad az olimpián. Új elnöke lett az év elején a sportágunknak, egy szerb milliárdos, aki a sportágért él. Ő azt mondta, azért dolgozik, hogy ott maradjon a birkózás az olimpián. Ottmaradt, ez a lényeg – nyilatkozta a jövő heti budapesti vébére készülő Deák Bárdos Mihály.

Kremser Péter, az SZVSE edzője: – Ez a normális. Az nem volt normális ötlet, hogy a birkózás kikerüljön az olimpiáról. A harmadik legnépszerűbb sportágat támadták meg. Ha ezt az úszással vagy az atlétikával teszik, akkor ezeket az embereket zubbonyba csavarták volna. Nagy fába vágták a fejszéjüket, amely végül rájuk dőlt. Hihetetlen egység jellemezte a birkózótársadalmat, az USA, Oroszország és Irán is egy álláspontot képviselt. Pozitívum viszont a negatívumban, hogy a Nemzetközi Birkózó-szövetség is rájött arra, hogy rossz a szabály, ezen változtatni kell. Örülök a döntésnek, annak, hogy a birkózás marad az olimpia műsorán.

Kiss Károly egykori válogatott birkózó, az SZVSE edzője: – Otthon a gyermekeimmel hallgattuk a híreket, amint bemondták, az volt az első mondatuk, hogy „Akkor indulhatunk az olimpián!" Nagy álmuk ez, így ez a döntés hatalmas motivációt ad nekik. Óriási erő van a birkózásban, olyan összefogás jellemzett bennünket, amit kevés sportág mondhat el magáról. Nagyon bízom benne, hogy akár már Rio de Janeiróban vagy Tokióban szegedi versenyző is szőnyegre lép. Most egy dolgunk van, hogy a jövő héten a Budapesten kezdődő világbajnokságon drukkoljunk az élete első nagy felnőtt világeseményére készülő szegedi születésű Kardos Róbertnek, aki 55 kilogrammban veszi fel a küzdelmet.

Elnöki szavak

– Véleményem szerint sportágunk nem érdemelte meg, hogy ilyen sötét felhők gyűljenek fölé, de mindig is azt hangoztattam, hogy ez egy küzdősport, amely meg fog harcolni az olimpiai helyéért – mondta Hegedüs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orosházán a Pick

Szerdán 20 órakor (élőben: Sport Klub, online tudósítás: delmagyar.hu) a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata idegenben, Orosházán lép pályára. Tovább olvasom