Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Botrányos átigazolás az evezősöknél

Az előfutamok során még a Démász Szeged VE színeiben állt rajthoz a hétvégi szolnoki versenyen Dumitrás István, a szegediek válogatott vezérevezőse, majd a döntők előtt bejelentette: Bajára igazol jelenlegi egyesületétől. A szegediek felháborodtak a döntés körülményein.
Bár 36 érmet nyertek, mégsem térhettek haza felhőtlen örömmel a Démász Szeged Vízisport Egyesület versenyzői a hétvégi, szolnoki versenyükről. Történt ugyanis, hogy a sikerrel vett előfutamok után Dumitrás István, az egyesület egyik legtehetségesebb, válogatott vezérevezőse bejelentette, a továbbiakban a Bajai Evezős Klub színeiben versenyez, ennek következményeként pedig a vele felálló három egység visszalépett a döntőktől.

– Nehezen tudjuk megemészteni az esetet – mondta Dani Zsolt, a Démász Szeged VE evezős szakosztályának vezetőedzője. – Nem is magával a távozással, hanem annak módjával van gondunk. Dumitrás a nyár nagy részét Baján töltötte, ahol Bartos Nándor bajai edző irányításával egy bajai versenyzővel párosban készült a válogatott megmérettetésekre. Ez teljesen megszokott a mi sportágunkban, hiszen hiába tartoznak egy egység tagjai különböző klubokhoz, edzeniük mégiscsak együtt kell. Arra viszont eddig nem volt példa, hogy egy edző ezt a helyzetet kihasználja, és magához édesgesse más egyesületek leg-
jobbjait.

Dumitrás István furcsa körülmények között távozott Szegedről. Fotó: Karnok Csaba
Dumitrás István furcsa körülmények között távozott Szegedről.
Fotó: Karnok Csaba

Dumitrás István valóban nagy ígérete sportágának, U23-as világbajnokságon volt már ötödik, felnőtt Eb-n pedig nyolcadik, ezeket a sikereket egyaránt szegedi színekben érte el. – A versenyzőnk azzal magyarázta döntését, hogy Baján folytatja tanulmányait, ezért egyszerűbb lesz, ha az ottani egyesületben versenyez. Ez két okból is sántít: egyrészt Szegeden is kiváló egyetem működik, másrészt a mi egyesületünkben is edz több olyan versenyző, név szerint például az U23-as vb-érmekkel rendelkező Szabó Katalin, aki a váciak igazoltja, mégis segítjük a fejlődését Szegeden – fogalmazott Dani Zsolt.

Bár a Szegedi VE elfogadja a versenyző döntését, nem megy el szó nélkül mellette.

– Meg fogjuk nézni, milyen jogi lehetőségeink vannak a kialakult helyzet tisztázására. Ezt kötelességünk is megtenni, mivel már most megindult egy bizalmatlansági hullám a sportágon belül, hiszen ilyen alapon a válogatott összetartásai során mindenki attól félhetne, melyik szövetségi edző veti ki hálóját a legtehetségesebb versenyzőkre – zárta le ideiglenesen a helyzetet a vezetőedző.

A tanulmányok döntöttek

Elsősorban a bajai Eötvös József Főiskola miatt igazolt el Szegedről Dumitrás István. A fiatal vezérevezős lapunknak elmondta, az SZTE-n végzett gazdasági és vidékfejlesztési  agrármérnök szak helyett a jövőben építészmérnökként folytatja tanulmányait, amelyre a legjobb helyet Baján találta meg. Szintén fontos érv volt a váltás mellett az U23-as válogatott négyes, amellyel szeretne jól szerepelni a jövő évi vb-n, és mivel a kvartettből ketten is bajaiak, átigazolása megkönnyíti a közös felkészülést. Elárulta azt is, hogy a szolnoki versenyen még szegediként akart szerepelni, ám amikor bejelentette átigazolását, a vezetőség hazaküldte, így lemaradt a döntőkről.

Olvasóink írták

 • 6. Renya 2009. december 28. 12:40
  „Sziasztok!
  http://dumiks.extra.hu
  Az átigazolási botrány itt megtalálható a saját nézeteim szerint.
  üdv mindenkinek: Dumitrás István”
 • 5. premonition 2009. október 02. 21:55
  „Sziasztok!
  Furcsa körülmények között távozott Szegedről Dumitrás István sportoló.
  Mióta evezős, most került elő amikor távozik? Hol volt eddig az a hír, hogy ő tehetséges evezős. Egyáltalán nem hallatott róla ez idáig a DÉMÁSZ Szeged VE edzője sem. Csak ebben a majdnem lejárató újságcikkben. Sokan hiányoljuk, hogy a Szegeden megjelenő Délmagyar Hírlapban ez idáig nem is olvashattunk arról, hogy ő létezik. Főleg nem, hogy a válogatott legtehetségesebb evezőse. Igaz szeptemberben volt egy rövid cikk róluk. Ez a mai újságcikk sokkal hosszabb. Vagy csak az újdonság, ha egy fiatalt le kell járatni, főleg ha nem is hibás.
  Sem rádió, sem televízió nem adott hírt egyik országban elért eredményekről sem. Ez idáig. Az még nem volt elég siker? Akkor még nem volt legtehetségesebb vezérevezős?
  Ha esetleg nem nyert volna annyi érmet, ennyi munkával akkor is ilyen lejárató cikket írt volna a szegedi edzője a vezérevezősről, vagy szó nélkül hagyva, mehetne ahova akar?! Reméljük a fiatal sportoló nem veszi zokon azt, hogy ennyire kell hajtani a furcsa ok nélküli lejáratásért amit elismerés helyett kap most.

  Kitartás!!És csak így tovább!!Még rengeteg jó eredményt, és egészséget kívánunk neked!!”
 • 4. bjuborek 2009. október 02. 20:23
  „meg timeja is neked is szól ám ez”
 • 3. bjuborek 2009. október 02. 20:20
  „kedves zeuszka!!!
  lécives ne írjá ojanokat amiről fogalmad sincs! tudod hogy az az EVEZÉS?? szerintem fogalmad sincs !
  arol meg végképp ne a kálmán tehet hogy elment a dumi!
  inkább nézd meg hogy menyi pénz kap a magyar evezés !elárulom neked hogy anit mint külföldön 1 egylet !
  úgy hogy szerintme ne itéld meg azt amiről nem tudod hogy mi meg nem értesz hozzá!!!!!!
  csak enyi”
 • 2. timeja 2009. október 02. 18:13
  „Kedves Zeuszka!
  Meglehetne nézni a tisztelt evezősöket,hogy van-e olyan személy köztük ki hasonló eredményeket hozna mint a kenusok és kajakosok(és itt nem csak feltétlen Janics Natasára és Vajda Attilára gondolok,de nem utolsó szempont)!!!
  Szerinted miután jár pénz?
  Azután hogy élősködnek Ő rajtuk?
  El kellene gondolkodni mit írsz és utána írni és bántani a Kálmánt!!!
  Gratulálok
  pfffffffff”
 • 1. zeuszka 2009. október 02. 11:03
  „Ezt a Petrovics Kálmánt úgy elzavarnám szegedről, hogy még a lába sem érné a flasztert. Szégyen és gyalázat, hogy a pénzeket lenyulják és az evezősők szülei állják versenyeken a kiadásait. Kálmán nem kér belőled Szeged kérleg húzz el.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nancsingi sakkverseny: Lékó újra remizett

Lékó Péter sötéttel döntetlent játszott a hazai Vang Jüével a kínai Nancsingban zajló sakk… Tovább olvasom