Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Bővül a magyarországi A licences edzők száma

Három hét múlva huszonhattal bővülhet a magyarországi A licences labdarúgóedzők száma. Ami leginkább örömteli, hogy közülük tizenöten Csongrád megyében dolgoznak.
Korábban minden évben Budapesten szerezhettek UEFA A licences edzői diplomát a labdarúgással foglalkozó szakemberek. Ebben az esztendőben változott a helyszín, elismerve a CSLSZ-ben és a Tisza Volán SC-ben végzett munkát, az MLSZ Felnőtt Képzési Intézet edzőképzésért felelős bizottsága Szegednek ítélte a tanfolyam megrendezését.

– Tizenöt héten át minden hétfőn kilenc órán keresztül megy az oktatás – közölte Lóczi István, a Csongrád megyei edzőképzésért felelős szakember, akinek munkáját a szintén pro-licences tréner, Vágó Attila segíti. – Négy és fél órán keresztül az algyői úti Kastély étteremben zajlik az elméleti, majd azt követően hasonló időtartamban az algyői pályán a gyakorlati oktatás. Megyénkből tizenöten járnak a képzésre: a legtöbben a Tisza Volán SC-ből, de jöttek Budapestről, Barcsról, Paksról, Csornáról és Nagyatádról is. A legmesszebbről az 1984-ben ifjúsági Európa-bajnokságot nyert magyar labdarúgó-válogatott tagjának, Takács Józsefnek kell autóznia, ő Ausztriából, Innsbruck mellől jár hozzánk.

Csak az UEFA A-licenc megszerzésével lehetnek a szakemberek NB I-ben pályaedzők, NB II-ben vezetőedzők, önálló focisulik szakágvezetői, NB I-es csapatok utánpótlás szakágvezetői. Az A licenc egyben európai diplomát is biztosít: külföldön akár még a Manchester United utánpótlás gárdáinál is lehet ilyen képesítéssel trénerkedni.

– Különböző játékrendszerek felépítésével ismerkedhetnek meg a hozzánk járók, például kielemezzük a tavalyi világbajnokságot, a Bajnokok Ligáját, fókuszálva a labdabirtoklás és a jó passzok arányára – avatott be az elméleti oktatás rejtelmeibe Lóczi. – Nagyon érdekes például, hogy az edzők a tréningeken előszeretettel lövöldöztetik játékosaikat messziről, holott a statisztika kimutatta, a 16-oson kívülről csak a gólok 10 százaléka esik. Sok fontos dolgot tanulhatnak, sajátíthatnak el az edzők. Az egyik foglalkozás után az egyikük odalépett hozzám, és a következőt mondta: „Eddig azt hittem, értek a futballhoz..."

A képzésen résztvevők a 14. és a 15. héten vizsgáznak, melyen jelen lesz az egykori szövetségi kapitány, Bicskei Bertalan is, az MLSZ edzőképzéséért felelős vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Besenyei Péter összetettben harmadik

Besenyei Péter a harmadik helyen végzett az idei Red Bull Air Race műrepülő-versenysorozatban. A… Tovább olvasom