Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Buday a barátaiért szorított

Második vállműtétje óta keveset hallottunk Buday Dánielről, aki februárban szerződött Veszprémből a német Kronau együtteséhez. Hívásunk pillanatában a válogatott kézilabdázó, letudva a rehabilitáció napi dózisát, otthonában múlatta az időt.
– Zavarban lennék, ha meg kellene mondanom, hogy melyik városban csengett a telefonja.
– Nem csodálom, mert a földrajzi kavalkádot nekem is meg kellett szoknom. Odenheimben lakom, de a csapatom edzőközpontja Kronauban van, a meccseinket pedig Mannheimben játsszuk. Odenheim és Mannheim között a távolság nagyjából ötvenöt kilométer.

– Akkor utazásban nincs hiány, bár gondolom, ennél szebb nyarat is el tudott volna képzelni. Az igazi vakáció kimarad az idén?

– Sajnos igen. A klubom vezetői ragaszkodtak ahhoz, hogy a napi öt-hat órát igénylő gyógykezelésemet Németországban végezzük. Mondanom sem kell, én szívesebben mentem volna Szegedre. Annál is inkább, mivel májusban megszületett a kisfiunk, Csanád, és a távolságot nem könnyű elviselni. Szerencsére a tervek szerint augusztustól a családom is velem lesz.

– Hogy van a válla?

– Mindennap egyre jobb. Az egyik leghíresebb német specialista azt mondta, ha türelmes leszek, egy idő után el is felejtem, hogy valaha gondom volt vele. Kockáztatni nem szabad, meg kell várnom, amíg tökéletesen meggyógyul.

– Mi a legoptimistább, illetve a legpesszimistább vélemény a visszatérésének időpontjával kapcsolatban?
– A legpozitívabb a november, a legpesszimistább pedig a soha... Persze ez csak vicc. December vége, vagy a jövő év eleje.

– Tehát nem kizárt, hogy lemarad egy újabb nagy versenyről, a norvégiai Európa-bajnokságról.

– Vérzik a szívem, mert nagyon szeretnék pályára lépni az Eb-n, de egyelőre képtelenség megjósolni, hogy fél év múlva mi történik. Ha a klubomban nem játszom, kicsi az esély, hogy a válogatottban ott lehetek.

– Mit gondol a sorsolásról?

– Éppen az internetet böngészem, és így első ránézésre pokolian nehéznek tűnik a csoportunk. Igaz, a németek világbajnoki címvédőként már biztos pekingi résztvevők, a spanyolok pedig tagjai az ötkarikás selejtezőnek, ami jól jöhet nekünk. Kérdés, hogy az olimpia szempontjából kényelmes helyzetben lévő csapatok kísérletezésre szánják-e az Eb-t, avagy ők is komoly célokkal érkeznek. De nekünk talán ezzel nem is kell foglalkozni, mert meggyőződésem, hogy a mi válogatottunk is nagyon erős, és a világbajnokságon bizonyította, hogy képes lehet a meglepetésre.

– Az igazolásokat elnézve a Kronau is valamiféle szenzációra készül.

– A vezetőink ezt nem is titkolják, mivel a nyáron többek között három világbajnok érkezik a csapathoz. Jön a kapuba a lengyel Szmal mellé Henning Fritz, és hozzánk igazolt Oliver Roggisch valamint Christian Schwarzer is. A sornak még nincs vége, mert a Celjétől elcsábított fehérorosz Harbok szintén jó vételnek tűnik. A cél az, hogy a Kronau egy-két éven belül meghatározó eleme legyen a Bundesligának és az európai kupasorozatnak.

– Mint például a Gummersbach, amellyel télvíz idején sokan összeboronálták? Viszonylag keveset tudni arról, hogy miért nem lett Fazekas Nándor klubtársa.

– Mert a németek nem tudtak megegyezni a veszprémi elöljárókkal. A Kronau eközben igen komoly jövőképet festett, én pedig örömmel mondtam igent.

– Mi történt a Wilhelmshaven elleni bajnokin?

– Egy támadásnál megtámasztották a műtött vállamat, és azonnal éreztem, hogy valami nincs rendben. Aztán kiderült, hogy ráadásként porckorongsérv is gyötör, amit szintén operálni kellett. Összesen hat vagy hét találkozón játszottam a Kronauban, de ilyen rövid idő alatt is felmértem, hogy a Bundesliga első tíz csapata között nem létezik papírforma eredmény. Errefelé könnyen „megfázhat", aki mentálisan felkészületlen.

– Mit szólt a magyar bajnoki döntőhöz?

– Az első két meccset Magyarországon láttam, de természetesen a végjáték alakulásával kapcsolatban is képben vagyok.

– Meglepte a Pick Szeged bajnoki címe?

– Igen, mert idény közben semmi jel nem utalt a szegediek sikerére. A hajrára viszont nagyon egységes lett a Pick, Vladan Matics remek közösséget kovácsolt. A Veszprémnél érződött, hogy valami nincs rendben, és nem elsősorban a sérülésekre gondolok. Miután a Szeged megnyerte az első idegenbeli találkozót, már elképzelhetetlennek tartottam, hogy a Veszprém legyen a bajnok.

– Pimaszság lenne, ha megkérdezném, hogy volt csapatai közül melyiknek szurkolt?

– Hát... őszintén mondom, kívülállóként figyeltem a finálét, és mivel mindkét oldalon játszanak barátaim, értük szorítottam. Mindenesetre furcsa érzés volt, hogy a magyar bajnoki döntőt nélkülem rendezik...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három Fekete-aranyérem

A 26 éves szegedi sportoló, Fekete Szabolcs részt vett a mozgáskorlátozottak számára rendezett … Tovább olvasom