Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Buday a Schaffhausenben - Anyagilag nem járt rosszabbul

Buday Dánielt, a Pick Szeged korábbi saját nevelésű kézilabdását, aki 2003-ban a Veszprémbe igazolt, az új bajnoki évre a Löwen kölcsönadta a svájci Schaffhausennek. A komoly vállműtéten átesett irányító-lövő a tegnapi telefonbeszélgetéskor nem minősítette sértőnek német klubja döntését.
– Nem is tudom, hogy most éppen hol van: Löwenben, Schaffhausenben vagy Veszprémben?
– Egyik sem talált. Balatonalmádiban van a házunk, és ott vagyok a családdal. Az egyéves Csanád fiammal játszunk. Az az igazság, hogy a srác miatt nem tudtunk elutazni külföldre.

– Szegedhez már nem is kötődik?

– Mondhatnám, hogy ezer szál köt még a volt városomhoz. Rengeteg barátom van ott. Édesanyám Röszkén él. Nagyon hálás vagyok Thékesné Cinikének is, aki amíg Veszprémben voltam, nagyon sokat segített a rehabilitációmban. Löwenből már természetesen nem tudtam hozzá fordulni. Ezért elég sokszor megyek arrafelé.

– Löwenből el kellett költöznie, vagy ott is megmarad a lakás?

– Egy gyönyörű környezetben lévő, minden igényt kielégítő házat kaptam a német klubtól. Nagyon remélem, hogy egyéves kölcsönadás után visszakerülök Löwenbe.

Buday Dánielt (jobbra) ezer szál köti még Szegedhez. Fotó: Karnok Csaba
Buday Dánielt (jobbra) ezer szál köti még Szegedhez. Fotó: Karnok Csaba

– Remélem, nem veszi sértésnek, de nem megalázó, hogy a Bundesligából a gyengébb svájci bajnokságba száműzték?

– Közös megegyezéssel kerültem Svájcba. Egyáltalán nem mondanám megalázónak ezt, hiszen nagyon komoly vállműtéten estem át. Kiestem a játékból, és csereként nem is igazán tudom visszaszerezni korábbi formámat. Játék kell, és ennek lehetőségét a Schaffhausenben meg is kapom. Azt sem szabad elfeledni, hogy a svájci város közel van a német határhoz is, és nem mellékesen a Bajnokok Ligája résztvevője. Egyelőre egy évről van szó, és remélem, ennyi idő alatt be tudom bizonyítani, hogy a komoly terveket szövő Löwen számíthat rám.

A lengyelek nem lebecsülendők

Buday Dánielt arra kértük, minősítse a Pick Szeged BL-csoport ellenfeleit.
– A Pick most egy kicsit belehúzott. Két nagyon jó csapatot kapott. A Zagreb Szegeden verhető. Mint ahogyan a Veszprémnek is sikerült a Löwent legyőznie, ugyanezt megtehetik Laluskáék is. Bár a klubom csak két szélsővel erősített, de még így sem rossz csapat. Nagyobb esélyt adok a Picknek a továbbjutó helyek egyikének megszerzésében. Azonban mindenkit figyelmeztetnék arra, hogy a lengyel bajnokot ne becsüljék le. Voltak lengyel csapattársaim, akik azt mondták, hogy stabil anyagi háttérrel és játékosállománnyal rendelkezik a Plock.

– Szurkolói szinten felmerült a neve a Pick Szegednél is. Volt ennek valós alapja?
– A szurkolók találgatni szoktak. Egyébként 2010-ig szól a német csapatnál a kontraktusom. Hogy utána vagy közben mi történik, azt nem érdemes most találgatni.

– Ha már szóba hoztuk a szurkolókat, a Pick-drukkerek távozása után nem fogadták szívesen az újszegedi sportcsarnokban. Hogyan emlékszik erre?
– Soha nem vettem fel az elém dobott kesztyűt. Tudom, hogy milyenek a drukkerek. Profi vagyok, és nem szabad, hogy a pályán az embert az érzelmei irányítsák. Örültem a Veszprém színeiben minden megszerzett gólomnak, még ha azt a Picknek lőttem is.

– Mikor kell jelentkeznie az új csapatánál?
– Augusztus negyedikén kezdődik a Schaffhausenben az alapozás. Tehát harmadikán már ott leszünk családostul.

– Mi, magyarok arról vagyunk nevezetesek, hogy szeretünk más pénztárcájába belekukkantani. Anyagilag rosszabbul járt?

– Egy csöppet sem. A kölcsönadásom egyik feltétele volt, hogy ugyanazt a pénzt kapjam, mint Löwenben.

– Mit gondol, magára húzhatja még a címeres mezt is?

– Természetesen. Skaliczki László szövetségi kapitány most is meghívott a vb-selejtezőre készülő keretbe, de én kértem tőle, mivel nem vagyok még jó formában, egyelőre ne vegyen számításba.

Olvasóink írták

 • 6. Hajrá Pick! 2008. július 26. 15:26
  „Megállt a tudomány az igazolásokban.
  Elment:Sutka,Lele,Vancsics,Bendó!,Djurkovic!,Bajusz!
  Jött:Katzirz,Laluska,Nenadic,Ferenczi,Gyuris
  Én azt mondom,hogy lövő poszton javultunk.Irányító poszton jeelntősen fiatalítttunk,szélső poszton mintha picit gyengült volna a csapat.És sajnos beállóba is.Az azért nagy veszteség,hogy Nenadic csak novemberben fog játszani legkorábban.De azért mindenképpen megérte őt leigazolni,hiszen így nyertünk egy rendkívül tehetséges,fiatal játékost,viszont az nagy baj,hogy legkorábban csak novemberben lesz bevethető.Beállóst meg mindenképpen igazolni kellett volna.Gyuris szerintem még csak az ifi csapatba való(de ne legyen igazam) azért nála jóval nagyobb tudású játékost is igazolhattunk volna,ha a vezetőség mélyen a zsebébe nyúlt volna.Azért Ratko Nikolic érkezése jelentős erősítés lett volna.És azért Zubai Szabi is jobb megoldás lett volna ő is egy fiatal játékos de már nemzetközi tapasztalattal bír és komoly játéktudással,rutinnal,amit Gyuris egyáltalán nem mondhat el magáról még.De a Löwen is igazolt tiniket úgy,hogy semmi gáz pár éven belül nagy játékos válhat belőle kell neki a nemzetközi tapasztalat,hogy rutint tudjon szerezni a legnagyobbak világában.Hajrá Szeged és tovább kellene jutni!”
 • 5. Hajrá Pick! 2008. július 26. 14:31
  „Tény,hogy ennél nehezebb csoportba nem nagyon kerülhettünk volna.A Celje bezzeg milyen könnyű csoportba került a csoportban rajtuk kívül az egyetlen valamire való csapat a Chambery a francia 2. csapat.Bár én szerintem őket mi simán meg bírnánk verni.A többi csapat meg mondva csinált kis csapatok.Nagy szerencséjük van az tény és való.Simán nyerik a csoportjukat aztán meg elhiszik magukról,hogy baromi jók,csak éppenséggel akkor fogja őket érni egy nagy pofon ha olyan ellenfeleket kapnak a 8 közé jutásért amik őket fogjuk simán elverni.Nekünk nagy mákunk volt tavaly a sorsolásnál,most pedig nagyon szerencsétlenül alakult számunkra ez a sorsolás sajnos.Irtó nehéz lesz innen továbblépni.Bezzeg a Veszprémnek könnyű igaz ott van a Flensburg de ők maximum megnyerik a csoportot.És?Nem biztos,hogy attól lényegesen könnyebb ellenfeleket kapnak.Ez korántsem bizonyos.A Veszprémnek nem igazán kell törni magát azért,hogy továbbjusson a csoportjából a másik két csapat elég gyengus azért.Ők tavaly éppen úgy mint most mi szerencsétlenek voltak a sorsolásnál ezért kiestek,most pedig szerencsések voltak a sorsolásnál.Mi pedig tavaly jól jártunk még jobban mint most ők mert abban a 4-esben rajtunk kívül nem volt komoly Európai top csapat.A Flensburg meg azért top csapat.Viszont a Haukar és a Zaporizsja nagyon gyengus csapat.A Zágráb leigazolta a világ legjobbját Balicot a nyáron és még rajta kívül három top játékost.Tehát marhára megerősödött az amúgy is nagyon fullos keretük(Lazarov,Jerkovic,Dzomba,Vukic,Horvat,Vori,
  Spoljaric,Josip Valcic) Nem akármilyen játékosok.És az a 4 játékos aki nyáron érkezett hozzájuk hasonló jó.A Rhein-Neckar Löwen 2 sztárral erősödött,de hát amúgy is nagyon erősek voltak.Minden megtalálható abban a csapatban ami kell:rutin,fiatalság,tudás,sztárok,egy rakat pénz,fullos csarnok nem semmi együttes.A Plock szerintem gyenge őket meg lehet verni oda-vissza és akkor már ott vagyunk a kek-ben amit ebben a szezonban meg kellene nyerni.Magyar bajnoki cím,kupa győzelem,kek győzelem ez kellene nekünk ebben a szezonban.Hajrá Szeged!”
 • 4. Hajrá Szeged! 2008. július 25. 20:57
  „Az azért baj,hogy se Nikolic se pedig Zubai nem jött Szegedre.Azért sokkal jobbak lettünk volna akkor és lett volna esélyünk a Zágráb ellen is de hát a Zágráb valószínű ső minden bizonnyal begyűjti majd a csoportelsőséget, a Löwen esélyesebb nálunk.Nincs sztár beállósunk egy sem Stamate nem sztár de még ő a leghasználhatóbb.Herbert inkább védő specialista ő nem igazán támadó beállós.Gyuris meg még túl fiatal.Azt mondták a vezetők,hogy még tárgyalnak sztár beállóssal hol van akkor az a sztár?Én még egyenlőre nem látom pedig nagyon kellene ahhoz,hogy tovább tudjunk jutni.Hajrá Pick Szeged”
 • 3. Pick Szeged fan 2008. július 25. 18:07
  „Mi is nagyon kicserélődtünk tavaly 9 új ember érkezett.Mostanra már mi is kezdünk összokni sőt már tavaly nagyon jók voltunk.Nagyon jó ez a csapat.Most érkezett:Gyuris-ifi
  Katzirz,Laluska,Nenadic,Ferenczi 5 játékos most is.Távozott:Sutka,Djurkovic,Bendó,Lele,Vancsics Gellért 5 játékos.Hajrá Pick Szeged.”
 • 2. Pick Szeged Fan 2008. július 24. 12:02
  „Abszolút nem egy nagy csapat a Plock tavaly a kekben indultak de a Steua Bukarest is képes volt őket kiverni.A Steuat meg ugye a Veszprém oda vissza csúnyán elverte.Mi meg vagyunk olyan erősek mint a Veszprém úgy,hogy illő őket oda-vissza magabiztosan elverni.Hajrá Szeged”
 • 1. Pick Szeged fan 2008. július 24. 11:52
  „Buday Daninak sok sikert kívánok Svájcban és kívánom neki,hogy minél előbb legyen olyan mint amilyen volt olyan fasza csávó és nagyszerű kézis.Üzenem neki,hogy úgy el fogjuk verni a Plockot mint jég a határt.A Löwen elég nehéz lesz de Dani szerintem még valahol szegedinek tartja magát,hiszen ő a Szegednek tippel a Löwen ellen is.Én a Plockban nem látok fantáziát de hát ő a kíváló kézis ezt neki kell jobban tudni.Az egy dolog,hogy stabil anyagi háttere van de hát sok csapatnak van és mégsem sztár csapatok.Már ilyen szinten majdnem minden csapat anyagi háttere stabil.Most már a Szegedé is az és így minden esélyünk megvan a továbbjutásra.Hajrá Szeged.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hyundai-jal autóznak a Pickesek

A szegedi Hovány Autóház csapatot nem, de autómárkát váltott, amikor tegnap 13 Hyundai márkájú… Tovább olvasom