Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Burpee-tól a kézenállásig

Két szegedi versenyző, Hegedűs Dóra és Bodnár Ádám is az első helyen végzett a szerbiai Zentán rendezett Cross Challange CrossFit versenyen, mégpedig elit kategóriában.
Feladatok

A zentai versenyen az indulóknak öt különböző, összetett állomást kellett teljesíteniük – más nehézségi szintűt a nőknek és mást a férfiaknak. Nézzük, a szegedieknek mi volt a feladatuk!
Nők, 1. állomás (időre): 150 m úszás, 1 km futás, 200 duplatekerés; 2. állomás (maximális erő a lehető legnagyobb súllyal, legfeljebb öt perc alatt): 3 elemelés, 2 földről mellre vétel, 1 fej fölé kilökés; 3. állomás (időre): 10 egylábas guggolás, 5 felvétel – 40 kg, 10 burpee dobozra ugrással, mindez három körben; 4. állomás, döntő: 5 szakítás – 30 kg, 10 m kézen járás, mindez három körben.
Férfiak, 1. állomás (időre): 300 m úszás, 1500 m futás, 200 duplatekerés; 2. állomás (maximális erő a lehető legnagyobb súllyal, legfeljebb öt perc alatt): 3 elemelés, 2 földről mellre vétel, 1 fej fölé kilökés; 3. állomás (időre): 10 egylábas guggolás, váltott lábbal, 5 mellre vétel – 80 kg, 10 burpee dobozra ugrással, mindez három körben; 4. állomás, döntő: 5 szakítás, 20 méter kézenjárás.

Négy feladatsor (lásd keretes írásunkat), négy életérzés. Így lehetne röviden összefoglalni a szerbiai Zentán megtartott crossfitversenyt, amelyen kettős szegedi siker született: az elit kategóriában a nőknél nyolc induló között Hegedűs Dóra, a férfiaknál pedig 37 nevező közül Bodnár Ádám (képünkön mindketten) végzett az élen – mindketten a CrossFit Trec Szeged sportolói. A saját tapasztalataikról, illetve az állomások nehézségeiről számolt be lapunknak a két sportoló.

– Az első feladattól tartottam egy kicsit. Az úszás nem az erősségem, a futást nem tudtam hova tenni, a dupla tekerés viszont egészen jól megy. A mellúszásom olyan tempójú volt, mint a többiek gyorsúszása, ezen meg is lepődtem, és végül a harmadik helyen másztam ki a vízből. Nagyon jó időt futottam, és a negyedik helyen értem oda az ugrálókötélhez, majd meglepetésemre elsőként végeztem a dupla tekeréssel, így az első feladat után az első helyen álltam. A második állomáson egy fogással kellett megcsinálni a feladatokat, és a súlyt csak a lökés előtt lehetett pihentetni, egy pillanatra megállítani.

Hetven kilogrammal megcsináltam, és ezzel itt is győztem. A harmadik állomás? Undorító. A lábaim érezték a korábbi gyakorlatokat, kőből voltak, ám mentálisan rendben voltam, és megcsináltam a modern négyütemű fekvőtámaszt, a burpee-t is tartalmazó feladatsort– jöhetett a döntő. Itt szakítottam ötször, majd elegánsan lesétáltam a pódiumról, mert nem tudok kézen járni, halálfélelmem van tőle... Egy középerős mezőnyben lettem a legjobb. A feladatok nagyon tetszettek, jó volt a szervezés, igazi kihívás volt főleg az úszós állomás, amely nem egy szokványos feladatsor – mondta Hegedűs Dóra.– Úszás nem sok versenyen van, ezért meglepetés, kinek mennyire megy. Az élbollyal jöttem ki a vízből, innentől pedig szárnyaltam. Nagyon jól ment a futás, nagy előnyre tettem szert, ami a feladat végéig megmaradt. A második állomás rendkívüli taktikai érzéket igényel, ugyanis nincs sok lehetőség a próbálkozásra. Végül 120 kilogrammal csináltam meg, ami a második helyre volt elég, összetettben pedig az első helyre ugrottam. A harmadik állomáson a láb végig dolgozik, és ugyan szorosan mentünk egymás után, de három másodperccel megelőztem a többieket. A döntőben a legjobb hat szerepelt: a kézenjárás nekem sem az erősségem, de felvettem egy közepes tempót, és ez kifizetődőbb volt, mint a rohanás, mert az utolsó körben kettő ellenfelet is megelőzve végeztem az élen. Következik majd augusztusban a Messzi István súlyemelő-emlékverseny Kecskeméten és a Double Cross Challenge páros verseny Bánkon – nyilatkozta Bodnár Ádám.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novoszáth és Bonecz kijutott a világbajnokságra

A Haász SZUE két versenyzője, Novoszáth Melinda és Bonecz Boglárka az ifi ob-n az első két hellyel… Tovább olvasom