Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Cél: a Veszprém megelőzése

Szombaton Békésen megkezdi első osztályú bajnoki szereplését a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata. A klubvezetés változatlanul a bajnoki cím megszerzését és a Magyar Kupa megvédését jelölte meg elérendő célként.
Zoran Kurtestől sokat várnak a Pick-hívek. Fotó: Segesvári Csaba
A férfi kézilabda NB I-ben az utóbbi fél évtizedben mindössze két olyan csapat van, amely, ha botlik, akkor az csakis egymás otthonában lehetséges. Így aztán csak egyetlen kérdés marad a bajnokság végére: sikerül-e a Pick Szegednek letaszítani a trónról a Veszprémet? Ez sajnos eddig nem sikerült, de a Tisza-parti klub vezetői mindig bíznak abban, hogy majdcsak vége szakad a veszprémi egyeduralomnak. Az elmúlt bajnoki évben a Magyar Kupában már megszakadt Zdravko Zovko csapatának sikersorozata.

– Magyarországon már évek óta mi vagyunk az egyetlen csapat, amely ellenfele tud lenni a Veszprémnek. Sajnos eddig az utolsó pillanatban mindig elbuktunk velük szemben – mondta Lele Ambrus ügyvezető elnök. Majd így folytatta a klubvezetés elvárását: – Ezért most sem lehet más célunk, mint a bajnoki cím elhódítása és a Magyar Kupa-győzelem megszerzése. Tulajdonképpen ezt várják tőlünk a támogatóink és a drukkereink egyaránt.

A Pick Szeged vezetése, a korábbi évekkel ellentétben, úgy döntött, hogy elsősorban a bevált játékosok megtartására, s nem a cseréjére összpontosít. Így aztán nagyon kevés változás ment végbe a játékoskeretben. Mindössze ketten távoztak (Perunicsics és Lendvay), s hárman (Backovic, Calic, Ferenczi) érkeztek. Viszont az előző három évhez képest most új szakember készíti fel a csapatot a bajnoki küzdelmekre.

A Pick Szeged kerete

Társadalmi elnök: Ujhelyi István
Ügyvezető elnök: Lele Ambrus
Edző: Zoran Kurtes
Kapusok: Nenad Puljezevics, Szente Gábor, Milan Calic
Szélsők: Bendó Csaba, Berta Róbert, Vladan Matics, Vadkerti Attila
Irányítók: Daniel Andjelkovics, Lele Ákos
Átlövők: Milorad Krivokapics, Bakos Dávid, Ferenczi Botond, Ilyés Ferenc, Ognjen Backovic, Sutka Norbert
Beállók: Mezei Richárd, Ratko Djurkovics, Herbert Gábor
Érkezett: Ognjen Backovic, Milan Calic
Távozott: Nenad Perunicsics, Lendvay Péter

– Az új edző új impulzusokat, s ezzel együtt lendületet adhat a csapatnak. Hogy az az eljárás, miszerint a csapatot együtt kell tartani, mennyire válik be, erre a választ csak a bajnokság végén kapjuk meg. A kezdőcsapat ugyanaz maradt, mint tavaly, de mégis az a tapasztalatunk, hogy nincs kellő összeszokottság, így akadozik a folyamatos játék. Backovic és a Komlóból visszahozott Sutka egyelőre idegen testrészként mozog. Türelem kell, ami most még meg is van, azonban ez nem mehet az eredményesség rovására – jelentette ki az ügyvezető elnök
A Pick Szeged a felkészülés során tizenhárom előkészületi mérkőzést játszott. Ebből tízet megnyert, háromszor pedig vereséget szenvedett. Az talán még nem is volt annyira meglepő, hogy négyszáz kilométer buszozás után kikapott a BL-címvédő Montpellier-től. De az már fájó pontnak számított, hogy a Gudme is jobbnak bizonyult. A legszomorúbbnak azonban mégiscsak a dunaújvárosi fiaskó számít.

– Jobban érvényesült a Dunaferr akarata. Amíg négy góllal vezettünk, addig a megbeszéltek szerint játszott a csapat. Amikor aztán bekövetkezett a több percig tartó üresjárat, akkor a Dunaferr fokozatosan felülkerekedett, s sokkal felszabadultabban játszott, mint mi. Emellett ziccerek maradtak ki, a kapufát céloztuk. Hiába akartunk egy héttel a bajnokság előtt már kevés hibával játszani, ez nem sikerült, s vereség lett a vége. Ha jól tudom van, egy színházi közmondás: ha rosszul sikerül a főpróba, akkor jó lesz az előadás. Én is ebben bízom – mondta Zoran Kurtes edző.

Nagyon érdekes arcát mutatta a Pick Szeged az előkészületi mérkőzéseken. Általában harmincöt-negyven percig elfogadhatóan játszott a csapat, aztán bekövetkezett egy érthetetlen rövidzárlat, ami előbb kapkodásba, majd tanácstalanságba csapott át. A lelátóról úgy tűnt, mintha néhány játékos elveszítette volna önbizalmát. Másnál a küzdőképességgel és harcossággal volt baj. Bízunk azonban abban, hogy ez csak a felkészülés számlájára írandó, hiszen csak szombaton kezdődik az a szakasz, amelynek már bajnoki pontok, Bajnokok Ligája továbbjutás lesz a tétje.

A Pick Szeged Bajnokok Ligája csoportjának negyedik tagja a holland Volendam és a fehérorosz Brest Meshkov párharc győztese lesz. A Brest idegenben 31–23-ra nyert, így már BL-résztvevőnek számítható.


Ezt a helyezést várja a DM és a DV

Minden bajnoki rajt előtt – szombaton Békésen kezd a Pick Szeged – fokozott érdeklődés nyilvánul meg a Magyar Kupa-győztes Tisza-parti kézilabdacsapat iránt. A több ezer drukkert elsősorban az foglalkoztatja, hogy erősödött, vagy gyengült, urambocsá talán ugyanolyan szinten maradt-e a csapat, az újonnan jöttek mennyire lesznek használhatók, és hogy sikerül-e tizenegy év után végre a bajnoki címet is elhódítani az MKB Veszprémtől. Nem utolsósorban: címvédő lesz-e a Pick a Magyar Kupában? Vagy a Bajnokok Ligájában a nyolcaddöntőnél is tovább sikerül-e lépni?
A bajnokságra vonatkozó kérdésre a választ csak a jövő év májusának végén tudjuk megadni, a BL-ben azonban már hamarabb kiderül, hogy a Pick milyen játékerőt képvisel a világ legjobb csapatainak vetélkedőjében. A Magyar Kupa-döntőt pedig most a bajnoki rájátszás előtt, áprilisban rendezik meg.
A klubvezetés arra törekszik, hogy hosszú távra együtt tartsa a csapatot. Ennek a törekvésnek pedig be kell érlelnie a gyümölcsét. Ebből kiindulva egyet bizton állíthatunk: Zoran Kurtes edző együttese egészen biztosan ott lesz a bajnokság rájátszásának négyes döntőjében. Persze a realitás talaján maradva, bár kissé félve kijelentve, hiszen a csapat a legutóbbi MK-döntőn óriásit teljesítve keresztülhúzta a szakma számításait, a játékosállományban szintén alig változó Veszprém jobb erőkkel rendelkezik, ezért várjuk a Pick Szegedet a dobogó második fokára. Az országhatáron túl is ismert szegedi szurkolói segítséggel azonban a mi számításainkat is keresztülhúzhatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mumus érkezik

Igazi mumus ellen szerepel holnap 16.30-tól a labdarúgó NB II-ben a Makó: a Maros-parti városba a… Tovább olvasom