Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Centenárium, anyagi gondokkal

A Szentesi Kinizsi október 10-én ünnepli 100. születésnapját, legalábbis a dokumentumok szerint ekkor alapították a jogelődnek elismert Szentesi Torna Egyletet. A centenáriumi ünnepséget várhatóan november 16-án rendezik, és a labdarúgócsapat akkor játszik hazai pályán bajnoki mérkőzést a szomszédvárral, a Csongráddal.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– Nehéz volt kideríteni az alapítás dátumát, mert egyesületünk archívumában erről nem őrzünk dokumentumot – árulta el Garai Szabó Imre, a Szentesi Kinizsi elnöke. – A levéltárban kutatva akadtam rá a Szentesi Torna Egylet 1913. október 10-i megalakítására, és a későbbi pecséteken, címereken is ez az évszám szerepelt, így ezt fogadtuk el hivatalosnak, az egyletet klubunk jogelődjének. Pedig akad még egy régebbi alapítású sportklub, az 1893-as Szentesi Csolnakázó és Korcsolyázó Egylet. A vasútállomás melletti tó volt – nyáron és télen – a szabadidős programok helye.

100 éves születésnapi ünnepre készül a Szentesi Kinizsi gárdája. Fotó: DM/DV
100 éves születésnapi ünnepre készül a Szentesi Kinizsi gárdája.
Fotó: DM/DV

Históriája során többször is hívták Kinizsinek (például az 50-es években), és korábban birkózó-, torna-, vívó- és vízilabda-szakosztállyal is rendelkezett, utóbbi OB II-es bajnokságot is nyert. A közelmúlt szakosztályai közül több szünetelteti vagy más egyesületben folytatja tevékenységét. A mostaniak eredményesek: az asztaliteniszezők megnyerték az OB II-es pontvadászatot, egy osztállyal feljebb léphetnek, a focisták a megyekettő bajnokaként kvalifikálták magukat az első osztályba, míg az ökölvívók jól teljesítenek a diákolimpiákon is. Működik még lovas-, voltizzsal és díjugratással, kick-box- és szabadidős szakosztály.

– Amikor labdarúgóink megnyerték a megyei II. osztály aranyát, drukkereink már megülték a centenáriumot, zászlót is készítettek az alkalomra – közölte az elnök. – A hivatalos ceremóniát várhatóan november 16-án tarjuk, akkor játszunk, a szomszédvárral, a Csongráddal hazai pályán bajnoki rangadót. Az önkormányzattól 1 millió forintot igényeltünk az ünnepségekre, de a város anyagi helyzete miatt eddig egy fillért sem kaptunk. A 100 éves jubileum kapcsán azonban Puskás-szobrot avatnak a stadionban, ne értsék félre: nagyon tiszteljük Puskás Ferencet, de jobban örülnénk a szentesi kötődésű Pusztai Lászlót megörökítő alkotásnak, a sporttelepet is róla nevezték el.

Hajrá Kinizsi! Fotó: Vidovics ferenc
Hajrá Kinizsi!
Fotó: Vidovics ferenc

Garai Szabó Imre még elmondta: az önkormányzattól 2,5 milliós támogatást kapnak, 5 millió forintnyi TAO-s pénzre lennének jogosultak, de csak 2,5 milliót tudnak összeszedni. A helyi cégek, vállalkozók most az épülő fedett uszodára adják TAO-jukat. A felsorolt összegek csak a szinten tartásra elegendők, a fejlesztésekhez pályázati pénzeket igyekeznek mozgósítani. A 150 milliós új műfüves focipálya megépítésére a Szentesi Kinizsivel együtt három helyi klub pályázik, az egyharmados önrészt a város vállalja magára.
Az öltöző felújításáért a Leaderhez nyújtottak be pályázatot, a munkák 9 millióba kerülnek majd.

Olvasóink írták

  • 1. makospite 2013. augusztus 27. 19:24
    „Én Janó Gyuri bácsi szobrát is el tudnám képzelni a pálya mellett...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh László a forduló gólvadásza

Rovatunkban az elmúlt futballhétvége legjobb Csongrád megyei gólszerzőjét mutatjuk be. Balogh László… Tovább olvasom