Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Csányi Sándor: a szegedi labdarúgás korszerű stadiont érdemel

Hétfőn Csányi Sándor és Kiss-Rigó László letették a Szegedi Ifjúsági Centrum alapkövét, ezzel ismét közelebb kerültünk ahhoz, hogy felépüljön az új szegedi létesítmény. A MLSZ elnöke minden pályaépítést szükségesnek tart, és reméli, a szegedi labdarúgás felzárkózik a MOL-PICK Szeged által elért eredményekhez.
- Az alapkő letétele előtt az MLSZ társadalmi, megyei elnökeivel találkoztak Szegeden. Hogy telt a nap, miről volt szó az ülésen?
- Minden évben találkozunk a megyei társadalmi elnökökkel, végigbeszéljük az amatőr labdarúgás szempontjából fontos kérdéseket. Most a sportorvosi helyzet mellett a bírók toborzása volt terítéken, ezen túlmenően a fegyelmi szabályzat módosítására is tettek javaslatot. Nagy örömünkre jött a plusz program, a Szegedi Ifjúsági Centrum alapkő-letétele. A szegedi labdarúgás megérdemel egy korszerű stadiont. 

- Beszédében kitért rá, közel ezer pályát építettek már az országban az elmúlt években. A stadionépítések ugyanakkor rengeteg kritikát is kapnak a sajtón keresztül.
- Eltűntek a grundok, nem csak a városokban, vidéken is, így minden beruházás szükséges volt. Amikor átadtunk egy pályát a közösségnek, akkor néhánya napon-héten belül teljes kapacitáson üzemelt, különböző korosztályok, a legkisebbektől egészen a veteránokig használják ezeket a pályákat. Budapesten vagyunk kicsit lemaradva, de ott is elindult egy külön program, körülbelül 100 pályát akarunk építeni a fővárosban. Öt gyermekem van, közülük kettő 19-20 éves, ismerem a tinédzsereket is: most is, és régen is a futball volt az, amivel fel lehet állítani őket a számítógép elöl. Kézilabdában érdekeltebb vagyok Szegeden, de a futballnak van egy olyan történelmi hagyománya Magyarországon, aminek köszönhetően a magyar fiatalok zöme ezt szereti, így biztosítani kell számukra a lehetőséget. Ezért örülök annak is, hogy a tornaórákon kötelező a labdarúgással foglalkozni, mert így még többen megszerethetik a sportágat. Azt tervezzük, elsősorban iskolák környékén folytatjuk a grundszerű pályaépítést. 
Letették Szegeden az Ifjúsági Centrum alapkövét. Fotó: Török János - GALÉRIA

- Ha már említette a kézilabdát: mit szól a MOL-PICK Szeged BL-eredményéhez? A Kiel ellen ugyan sokáig partiban volt a csapat, ám végül a Németországban összeszedett hátrányt nem tudta ledolgozni. 
- Kicsit csalódott vagyok, televízióban követtem a németországi mérkőzést, 45 percig abban reménykedtem, hogy nem hogy szűk vereséget szenvedünk, hanem esetleg még nyerünk is. Jött egy olyan 10-12 perc, amikor összeomlott a csapat, de nem gondolkoztam úgy, hogy minimálbérre fogjam a csapatot, mint Veszprémben. A szándék megvolt, a csapat küzdött kint és itthon is, nagyon bízom Pastor úrban. Meggyőződésem, hogy ott leszünk a Final Fourban jövőre, vagy azt követően. Nem látok olyan jeleneket, ami arra utalna, hogy szétesett volna a csapat, vagy ne lenne bárkire veszélyes. Tervezem, hogy személyesen elmegyek a Magyar Kupa döntőre, a BL-búcsúval még inkább fontos lett mindkét csapat számára a kupa. A pillanatnyi formán nagyon sok múlhat. 50-50%-ot adok idén a bajnoki címre. Szerintem nagy dolog, hogy nem kérdőjeleződik meg, hogy ott legyünk az első két helyen. 

- Vissza a futballhoz: George Leekens válogatottja nem rajtolt jól, két vereséget szenvedett a felkészülési mérkőzéseken. 
- Az elmúlt években a válogatott fejlődött, a visszavonuló játékosok hiányoznak a csapatból. A skótok elleni meccsen már láthatóan jobban játszott a nemzeti csapat, bízom benne, hogy júniusban egy még jobban játszó együttest láthatunk. A szövetségi kapitány feladata, hogy szeptemberre hozza csúcsra a formát, amikor elkezdődnek a küzdelmek a Nemzetek Ligájában.
Letették Szegeden az Ifjúsági Centrum alapkövét. Fotó: Török János - GALÉRIA


- Lassan húsz éve, 1999. decembere óta nem játszottak NB I-es mérkőzést Szegeden. Hogy látja, lehet szegedi együttes a 12 csapatos élvonalban?
- Egy ilyen nagyvárosnak, térségnek kellene, hogy szerepe legyen az NB I-ben. Én örülnék, ha az élvonalban szerepelne a Szeged, a város, Békéscsabával együtt számomra hiányzik most a labdarúgás térképéről. Nagyon drukkolok, hogy erős csapat alakuljon ki, ez jelentős lökést adhatna a magyar labdarúgásnak. A lehetőség adott, jó edzőt kell választani. Ez persze nem egyik napról a másikra fog megtörténni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megye második, harmadik vonala: partiban volt a HLKC, nem bírta el a hiányzóit a Kosársuli

Csongrád megye második, harmadik vonala: partiban volt a HLKC, nem bírta el a hiányzóit a Kosársuli
Tovább olvasom