Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Cseh trieszti aranyvágyai

A vásárhelyi rövidpályás országos úszóbajnokságon a montreali vb aranyérmese, az athéni olimpia harmadikja, Cseh László négy számban (három gyors, egy pillangó) indult, és mindet meg is nyerte. A trieszti „25 méteres" Eb-re remekül sikerült a ráhangolás, bár főszámaiban, a két vegyesben nem mérette meg magát.
Fotó: Tésik Attila
Talán az athéni ötkarikás játékok bronzérmese, Gyurta Dániel és Sydney olimpiai bajnoka, Kovács Ágnes sem sértődik meg, ha kijelentjük: a jelen legnagyobb magyar úszócsillaga Cseh László.

Az elmúlt picivel több, mint egy esztendő nemzetközi termése süvegelésre érdemes. Az athéni olimpián bronzérmes lett 200 vegyesen, majd a bécsi rövidpályás Európa-bajnokságon mindegyik medálból gyűjtött egyet- egyet: 400 vegyesen első, 200 vegyesen második, 100 háton pedig harmadik lett. Ezt az eredménysort lemásolta a montreali normálmedencés (50 m) világbajnokságon, a decemberi trieszti rövid Eb-n az egyik érmen fényesíteni szeretne.

Két számra koncentrál

– Az olaszországi kontinensviadalon két aranyéremre pályázok, mindkét vegyes számot meg akarom nyerni – közölte Cseh –, 100 háton viszont elégedett lennék azzal, ha újra felállhatnék a dobogó harmadik fokára. Úgy érzem, a felkészülésem jól sikerült és az időeredményeim is jók, közelítenek a világrekordhoz. Szeretném kiúszni magamból a maximumot, meglátjuk, az órával, a percekkel, másodpercekkel vívott harcban ez mire lesz elég. Triesztig még egy hétig keményen tréningezünk, utána visszaveszünk a mennyiségből, következik a formába hozás.

Az Eb-re a vásárhelyi fedett uszodában a hét végén rendezett rövidpályás országos bajnoksággal hangolt, melyen 2004-gyel ellentétben (akkor csak 200 méter vegyesen mutatta meg magát a publikumnak) négy számban állt rajtkőre. És száz százalékot teljesített. Megnyerte a 100 pillangót, a 100, 200 és a 400 gyorsot is, utóbbit olyan időeredménnyel (3:44.19, új országos csúcs), amit már a nemzetközi porondon is jegyeznek.

Fejlődni gyorson

– Szándékosan nem indultam vegyesen, ahogy edzőmmel, Turi Györggyel megbeszéltük, a gyorsot sulykoltuk, erőltettük – abban kell a leginkább fejlődnöm. Jól ment az úszás, a 400-as táv pedig arról is árulkodott, hogy az állóképességemmel sincs probléma. Jól éreztem magam Vásárhelyen, szeretem az ehhez hasonló nyugis, csendes városokat és biztos vagyok benne, hogy nem utoljára jártam itt, valószínűleg jövőre is ez az impozáns, minden igényt kielégítő létesítmény ad majd otthont a rövidpályás bajnokságnak.

Váltsunk medencét, térjünk át 25 méterről 50-re. Montrealban úgy nyert 400 vegyesen, hogy legnagyobb riválisa a szám olimpiai bajnoka, Michael Phelps nem indult a számban. Természetesen ez semmit sem von le Laci elsőségének értékéből.

Randevú Ausztráliában

– Hogy mikor mérkőzünk meg legközelebb? Valószínűleg a 2007-es világbajnokságon, amit az ausztráliai Melbourne-ben rendeznek. De addig is szeretnék neki üzenni a jövő évi Európa-bajnokságon egy világrekorddal...


Biztos, hogy jól döntött

Nem lehetett megkerülni a kérdést, hiszen a közelmúltig sok közös volt Cseh László és Risztov Éva életében. A víz, a medence, a napi több kilométer úszás, a Spartacus, majd a Kőbánya SC és az edző, Turi György.
– Nem tudok és nem is kívánok erről véleményt mondani – közölte Montreal világbajnoka –, ez csak és kizárólag Évára tartozik. Ha úgy érezte, az a helyes döntés, hogy abbahagyja az úszást, akkor biztosan jól tette, így jó neki. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínos Ferroép-kudarc

Meglepő különbségű, kínos vereséget szenvedett a férfi teke szuperligában a Világkupa-győztes… Tovább olvasom