Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Csikós: nagy csapat volt

Szegeden egykor pezsgő birkózóélet zajlott, amelynek részese volt Csikós Ferenc. Előbb versenyzőként, majd edzőként ért el sikereket az SZVSE-vel, majd a Szeged Birkózó Egylettel. Csikós Ferenc a napokban ünnepelte 60. születésnapját.
Csikós Ferenc 60 éves lett. A szegedi birkózósport meghatározó alakját rokonai, barátai, csapattársai, tanítványai köszöntötték egy hatalmas bulin Újszentivánon.

– Kettős születésnap volt – kezdte a beszélgetést az egykori birkózó –, gyermekem, Feri a 40. születésnapját ünnepelte, engem pedig a 60. alkalmából köszöntöttek. Közel 60-an voltunk, jó volt újból együtt látni a csapatot.

Csikós Ferenc 17 évesen kezdett el birkózni, a 624-es iskola csapatának az edzésén vett először részt.

– Bokszoltam, majd három osztálytársam csábítására átnyergeltem a birkózókhoz, Benkő Gyuszi bácsiékhoz. Mi sem bizonyítja jobban, hogy jól döntöttem, mint hogy a következő év tavaszán megnyertem az ifjúsági országos bajnokságot, ezután a juniorok között is diadalmaskodtam. Amit igazán sajnálok, hogy a felnőttek között egyszer sem lettem aranyérmes, négyszer voltam második, Csatári Jóskát nem sikerült megvernem. Harminchárom évesen fejeztem be az aktív sportot, de ekkor már réges-régen edzősködtem.

Évtizedes sportember. Csikós Ferencet (jobbra), a szegedi birkózósport legendáját barátai köszöntötték 60. születésnapján. Fotó: Schmidt Andre
Évtizedes sportember. Csikós Ferencet (jobbra), a szegedi birkózósport legendáját
barátai köszöntötték 60. születésnapján. Fotó: Schmidt Andrea

A Szegedi VSE és a Szegedi Birkózó Egylet sikeres klubnak számított Magyarországon. Válogatott versenyzők, nemzetközileg is jegyzett eredmények és sikerek, amit elért a két szegedi egyesület.

– Csodás élményekkel gazdagodtam, micsoda birkózóink voltak, micsoda csapattal! A szívem vérzik, hogy hagyták összeomlani a klubot, elengedték azokat a versenyzőket, akik még most is Szegednek szereznék a dicsőséget. Tudják, hogy milyen pici pénzből lehetne minőségi birkózást csinálni? Sajnos a maiak helyzete nem túl rózsás. A birkózóedzők ingyen dolgoznak, tartanak heti négy tréninget, hétvégén pedig versenyre utaznak a gyerekekkel. Minden elismerésem az övék, hiszen olyan körülmények között edzenek, ami 2010-ben jóformán elképzelhetetlen. Még meleg vizük sincs a fürdésre. Most azonban emlékezzünk a szépre, a bajnoki címekre, a BEK-küzdelmekre és azokra a fiúkra, akiket igazán kedveltem. Voltak kedvenceim, sok-sok jó birkózóm, de nem akarom őket megnevezni, nehogy kimaradjon valaki a felsorolásból.

Olvasóink írták

 • 2. torokno 2010. április 23. 15:17
  „Egyik legszebb emlékem hozzá fűződik, mikor anno Országos Csapatbajnokságban 2. helyezettek lettünk a SZVSE-vel. (A VASAS-tól kaptunk ki)
  Mint egykori tanítványa:
  Boldog Születésnapot Napot Kívánok!”
 • 1. Huba 2010. április 23. 10:59
  „Boldog szülinapot!
  Így utólag is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosársuli-siker a hosszabbításban

Remek hajrájának és Vas ponterős játékának köszönhetően nyert az EnterNet Vásárhelyi KS a férfi… Tovább olvasom