Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Csongrád megyei utánpótláskörkép (1.): kézilabda

Fontos az utánpótlás-nevelés, mégis egyre több klub igazol inkább légiósokat, vagy vásárol más honi csapatból kész játékosokat. Az eredményesség oltárán áldozva. Új sorozatunkban annak nézünk utána, hogy megyénkben mi a helyzet – sportáganként – az ifjak „frontján". A kézilabdával kezdjük.
Pick Szeged, pontosabban az anyaegyesület, a Tisza Volán SC.

Tisza Volán SC

Az utánpótlás szakágvezető Bartók Csaba és kilenc csapat (1987-től 1999-ig születettek, 120 sportoló) tartozik hozzá. Az ifjúságiak szakmai munkáját Avar György, a serdülőkét a Bartók Csaba, Bella Árpád duó, a gyermek VII. és VIII. korcsoportét Gera Norbert, a IV., V. és VI. korosztályét Szabó Levente, a szivacskézilabdásokét Bálint Gabriella, a felzárkóztatóét Nagy János irányítja. A kapusedző Porobic Haris.

Nagy László, a legnagyobb

A Tisza Volán SC (Pick Szeged) utánpótlás-nevelő munkájának eddigi legfényesebb csillaga Nagy László. A kosárlabdában és a kézilabdában is kiemelkedő tehetséget árult el, végül a „handball" mellett döntött – nem bánta meg! Szegedről rögtön egy sztárcsapathoz, a Barcelonához igazolt (csak így zárójelben: ez a tranzakció a Picknek is kifizetődő volt). Ünnepelt kedvenc, nyert már Bajnokok Ligáját is klubjával (2004/2005-ben), a sportág egyik klasszisa. Említsük meg, hogy ebből, vagyis a „Volán-istállóból" került ki Buday Dániel és Laluska Balázs is.

Az elmúlt években mindegyik korcsoportban nyertek bajnoki címet, vagy állt dobogón volános gárda. Az utóbbi öt évben Lele Ákost, Sutka Norbertet, Oláh Gábort és Halász Mátét adták fel a felnőtteknek, de rendszeresen szerepel nyolc-tíz kézilabdásuk kölcsönben NB I-es, vagy NB I/B-s együtteseknél. Az utánpótlás-válogatottakat (serdülő, ifjúsági és junior) sem lehet elképzelni a kék-fehérek nélkül: Valaczkay Attila, Simon Bence, Lele, Balda Ákos, Gyuris Patrik, Pánczél Zoltán, Farkas József, Kovács László, Császár Márk.

Az általános iskolák közül a Madáchcsal és a Vörösmartyval, a középsulik közül a Széchenyivel állnak kapcsolatban. Együttműködési szerződést kötöttek a vajdasági adai iskolával is.

HNKC SE


A HNKC SE-nél 2004-ben indult a tervszerű képzési program, és jelenleg hat korosztállyal négy edző (Tatai Tamás – ifjúsági, serdülő és szakágvezető, Banga Endre – serdülő előkészítő, Cselovszki Csaba – gyermek A, Horváth Tamás – gyermek B, szivacs) foglalkozik. A képzés központosított, vagyis a klub keretein belül folyik, de a kiválasztásban segítenek a testnevelők, ők ajánlják az egyesülethez a gyerekeket. A cél nemcsak az élvonalban szereplő gárda utánpótlásának a biztosítása, a sportág népszerűsítése is lényeges szempont. Ennek „ellenére" néhány
fiatal már a felnőtt keretben (is) igyekszik megfelelni az elvárásoknak. A vásárhelyi nevelésekre van kereslet: a Győrbe és a Vasasba is távoztak fiatalok, de kölcsönben szerepelnek az SZKKSE-Algyőben, és a korosztályos válogatottakban is számítanak a kék-sárgákra a szakemberek.

Németh Toll Makó

A Németh Toll Makó női együttesénél még „gyerekcipőben" jár az utánpótlás-nevelés. Az út elején járnak. Az 1994/97-es korosztá-
lyokkal Horváth Mónika és Hegyi Diána, a 1990/92-es korcsoporttal és az ifjúsági csapattal Baunok Bernadett foglalkozik. Iskolákkal nincs együttműködési szerződése a klubnak. A városi bajnokság meccsein bíróként tevékenykedő elnök-edző, György Ferenc figyeli a tehetségeket, illetve Kander László Marosleléről irányítja a Németh Tollba azt, akiben fantáziát lát. Saját nevelésű a felnőttkeretben: Kozserán Krisztina, Erdei Erika, Nagy Szidónia, Kürti Petronella. Ígéretes tehetség a még serdülő Kozserán Beáta és Matyi Katalin. A jövőben igyekeznek szélesíteni az utánpótlásbázist, minél több pénzt fordítva a fiatalok pallérozására.
A fentieken kívül még számos NB I/B-s, NB II-es és megyei bajnokságban játszó klubnál van tervszerű utánpótlás-nevelés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melbourne-ben nem lesz Csongrád megyei csapatokból pólós

Olyan még nem fordult elő, hogy a Csongrád megyei csapatok egyetlen játékossal se képviseltessék… Tovább olvasom