Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Csonka Gábor: a vb elhelyezi Szegedet a világ térképén

Sportmenedzser, egyesületi elnökségi tag, üzletember, volt alpolgármester, MOB-küldött – látható, Csonka Gábor minden területén részese Szeged életének. Így nem csoda, ha többféle szempontból is világosan látja a holnap kezdődő kajakos, kenus világbajnokság hatásait.
– Ön 1998-ban alpolgármesterként, majd 2002-ben a beruházásokért felelős Stadion Invest Rt. vezetőjeként is benne volt a vb, illetve az Eb előtti felújítási munkákban. Miért fantasztikus dolog, hogy már a negyedik világeseményére készül a Maty-ér?
– Ma Magyarországon minta a vízicentrum, hiszen folyamatosan fejlődik. Minden egyes világesemény előtt több száz millió forintot fektet be az aktuális kormány, amelynek közelében mindig megtalálhattunk egy-egy sportághoz kötődő személyt. Baráth Etele szövetségi elnök kapcsolatai például azt segítették, hogy megújulhat a létesítmény, hogy mindig modern, új arcát mutassa a világ felé. Ráadásul nemcsak kajakos, kenus vagy evezős világesemény lebonyolítására alkalmas, hanem potenciálja révén egyéb rendezvényekre, edzőtáborokra, kulturális eseményekre is.

– Gazdaságilag mit jelenthet ez a vb Szegednek?
– Üdvözöltem, amikor Botka László bejelentette, hogy ötvenmillióval támogatja a város, hiszen Szeged szerelmese vagyok. Azt mondom, még kevés is ez a pénz, amely szinte azonnal megtérülő befektetés. Legalább kétezer ember egy hétig Szegeden lakik, ki lehet számolni, az idegenforgalmi adó révén ez mennyi bevétel. A pénzét tovább költi a taxiban, a boltban, az étteremben, a múzeumban, ami helyi adó formájában szintén a városi kasszát növeli. Ez az a hét, amelyre mindenki azt mondja: bárcsak havonta egy ilyen lenne, és akkor mindenki boldog. Talán érdemes lenne marketingtervet készíteni, és elgondolkodni, mit jelentene más sportágak világeseményét is a városba hozni. Újságírók, tévéstábok érkeznek, az eseménnyel pedig elhelyezzük a várost a világ térképén.

Csonka Gábor minden területén részese Szeged életének. Fotó: Karnok Csaba
Csonka Gábor minden területén részese Szeged életének.
Fotó: Karnok Csaba

– Nagy hiányzója lesz a vb-nek a patronáltja, Douchev-Janics Natasa. Hogyan dolgozza fel, hogy nem indulhat a vb-n?
– A rokonain kívül kevesen mondhatják el róla azt, amit én: lassan már tíz éve folyamatos, súrlódásmentes a munkakapcsolatunk. Ebben az időszakban nem volt olyan esemény, ahol ne nyert volna valamit. Élete a versenyzés, a víz és a si ker. Most nem neki tapsolnak, nem neki szól a Himnusz, de ezt is fel kell dolgoznia, hiszen bármikor szülhet. Kisbabát vár, ezt büszkén felvállalta, és kulturáltan kezeli, ezért nálam mint ember is nagyon magasan jegyzett. A kismamaság nem betegség, hanem boldog állapot, amelyre már vágyott. Továbbra is sportosan éli az életét, hiszen neki a víz a közege. Nem az erdőben sétál, hanem kajakozgat. Nem kell félteni, hiszen ezt addig csinálja, amíg jólesik neki, amíg Milanát nem veszélyezteti folyamatos orvosi ellenőrzés mellett. Szülés után, október tájékán pedig elkezdi a hosszú távú alapozást az olimpiára.

– Mit vár a válogatottól a vb-n?
– Tíz-tizenkét érmet, a 2006-os tizenkét megszerzett aranyérem viszont megismételhetetlen. Natasa nélkül is a világ egyik legerősebb válogatottja a női, a pályaismeret és a hangzavar miatt a kétes helyzetek talán a magyarok javára dőlnek el. A tizenkét olimpiai számból akár az összes, de legalább tíz számban meglehet a kvóta, a hiányzók pedig megszerezhetők a jövő évi Eb-n.

– És saját klubja, az EDF Démász- Szegedi VE triója mire hivatott?
– Vajda bármikor képes csodákra, zseniális kenus, aki hazai pályán szárnyakat kaphat. Kétszáz méteren nem lehet hibázni, egy hullám, egy billenés, bármi okozhatja a bajt, itt nincs idő a korrigálásra. Ezért Horváth Gábor és Sík Márton is elérhet bármit. A három fiú négy számában három-négy éremre számítok. Azt sajnálom, hogy az új üdvöske, Kárász Anna nincs a válogatottban, illetve nem Vajda az ötezres induló.

Olvasóink írták

  • 1. embör 2011. augusztus 16. 14:26
    „számos marketingterv,koncepció készült már,Szegedre is......Talán A Forma 1 is hozott elég kamerát,műsoridőt,Magyarországra irányította a figyelmet, az úszó eb-n is voltak kamerák,stábok,de Fekete Laci erős ember versenyét is közvetítették sportcsatornák..A sor hosszú,sportesemények és a világ térképére való felhelyezés.Most már komolyabb,összetettebb elgondolás kellene. Ez talán nem elég. A nemzetek,városok versenye sokkal bonyolultabb mint egy esemény megszervezése,közvetítése. ez kifejezetten az ötletnek szólt és nem a megszólaló munkásságának,ami tudjuk, elismert.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bozóky Imre: az eleje nem lesz diadalmenet

A békéscsabai Jamina–Szeged 2011 labdarúgó magyarkupa-mérkőzést a helyszínen, a békéscsabai… Tovább olvasom