Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Czene Attila nosztalgiája

Czene Attila olimpiai bajnok úszó a napokban Szegeden járt. A SZUE 76 éves születésnapjának a díszvendége volt. A kiváló sportoló fontos szerepet vállal majd a város sportéletében: az új fedett uszodát népszerűsíti majd.
Czene Attila munkába áll Szegeden. Fotó: Karnok Csaba
Furcsa érzés volt újból a vízben látni. Készülődni, mosolyogni, majd a SZUE medencéjébe csobbanni. Tíz éve róla beszélt mindenki. 1996-ban Atlantában az olimpián a surranópályán aranyérmes lett. Ünnepelt sztárrá vált. 200 méter vegyesen olimpiai bajnok lett Czene Attila. Szegeden született, fiatalon került fel a fővárosba. Mégis a szegediek magukénak érezték a győzelmét, büszkék voltak rá. És büszkék most is. Éppen ezért jött el a SZUE 76 éves születésnapjára.

Karcsapások a sporiban

– Nem itt tanultam meg úszni – kezdte a beszélgetést Czene Attila –, az első métereket az újszegedi sportuszodában tettem meg. A SZUE-hoz főként játékos élmények fűznek, így ide mindig szívesen jövök el. Nem sűrűn szoktam már úszni, csak ilyen sportnapokon ugrok a vízbe. Annyira már nem hiányzik az úszás. Visszatérő vendég vagyok, hiszen a 75 éves születésnapon is itt voltam.

A magyar úszósport a világ élvonalába tartozik. Jobbnál jobb eredményeket érnek el versenyzőink. Ehhez azonban megfelelő körülmények kellenek. Szegeden a már említett újszegedi sportuszodában készülnek. Azonban a fejlődésük szempontjából ennél jobb körülmények között kellene edzeniük.

Tehetségek

– Nagy valószínűséggel több időt töltök majd el a szülővárosomban, hiszen az épülő új fedett uszoda menedzselésében feladatot kapok. Szeretném, ha minél több gyerek tanulna meg úszni, és kapna kedvet sportolni. Szegeden mindig voltak tehetséges sportolók, és jelenleg is vannak. Ha elkészül az új létesítmény, akkor ez még nagyobb lökést ad a úszás fejlődéséhez.
A lelátón ott ült Attila menyasszonya, Bánhidi Petra is. Figyelte kedvesét, amint a fiatalokkal beszélget, autogramot oszt.

Munka és táncverseny

– A tavaszi táncverseny után sokáig pihentem, hiszen hosszú, fárasztó hetek voltak mögöttem. Jelenleg egy budai sportcentrum népszerűsítésén dolgozom. Éppen ezért nem lesz tőlem idegen a szegedi munka. Ez is bizonyítja, hogy a sporttól nem tudtam elszakadni, azon munkálkodom, hogy minél többen mozogjanak. Éppen ez a célom kedvenc városomban, Szegeden is.


Az Etelka soron épülhet meg az uszoda

Hol lesz? Hol épülhet meg? Idén tavasszal még ezekre a kérdésekre senki sem tudta választ. Egy viszont biztossá vált: lesz új fedett uszodája Szegednek. A keresés pedig befejeződött. Tegnap Tóth József, a képviselő-testület sportbizottságának a vezetője friss információval szolgált lapunknak.
– Az Etelka soron szeretnénk felépíteni az új fedett uszodát. Minden szempontból a legideálisabb helyet sikerült megtalálniuk, hiszen így egy nagy sportkomplexum alakulhatna ki. Egyelőre az a nagy kérdés, hogy miként tudjuk kialakítani az uszodát, illetve a parkolót és mi lesz a sorsa a lőtérnek. Természetesen keressük a legjobb megoldást, azonban egy biztos: az Etelka soron kezdődnek el a munkálatok. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BL-főpróbák előtt a Pick

A Budapest Bank férfi kézilabda ligában szereplő Pick Szeged az eddig lejátszott három fordulóban… Tovább olvasom