Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Diagnosztikától a pulóverig

Sok Csongrád megyei nyertese van a high-tech kis- és középvállalkozások támogatására kiírt, gazdasági versenyképességet megalapozó-fokozó pályázatoknak. A megyei támogatottak legtöbbje szegedi, de van közöttük hódmezővásárhelyi is.
Piaci igényeken alapuló, értékesíthető termékek, megoldások, s hozzájuk kapcsolódó fejlesztések támogatását tűzte ki célul a pályázati kiírásokkal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. A nyertesek között sok a szegedi – legtöbbjük induló cég. Feltűnően sok a környezetvédelmi, illetve egészségügyi vonatkozású pályázó. Biológiai-kémiai kármentesítési technológia kidolgozása éppúgy szerepel a támogatott high tech projektek között, mint műholdas havária-előrejelzés, illetve tejipari melléktermékek hasznosítására irányuló tudás- és technológiatranszfer létrehozása, gyógyszerjelölt vegyületek alkalmazhatóságának igazolása genomikai módszerekkel – és a példákat sorolhatnánk tovább.

A támogatott pályázatok benyújtói között szerepel Puskás László is, az épp most alakuló Transmentix Kft. egyik létrehozója. Pszichiátriai betegségek korai és egyszerű diagnosztizálására fejleszt ki módszereket a cég, részben az MTA Szegedi Biológiai Központban történt alapkutatások fölhasználásával. A pályázati összeg lehetővé teszi, hogy az eddigi kutatásokat tovább folytassák és kibővítsék, az SZTE pszichiátriai klinikájának bevonásával. – Nemsokára akár egyetlen vérvétellel is diagnosztizálni lehet majd egyes pszichiátriai betegségeket – mondja az SZBK tudományos főmunkatársa, a leendő kft. tudományos igazgatója.

S most könnyűipari terület következik. A hódmezővásárhelyi Eurotex Ipari és Szolgáltató Kft. hosszú ideje működő, jelentős cég. – Forradalmian új síkkötőipari eljárást vásárolhatunk a pályázati összeg révén, két nagyon nagy tudású és óriási teljesítményű kötőgéppel, magával a termelési eljárással, és a számítógépes szoftverrel együtt – mondja Rácz Árpád ügyvezető igazgató. A jövő esztendő első negyedévében áll munkába a tíz világszabadalmat magába foglaló rendszer. Készen jön ki a gépből a pulóver – mondja az ügyvezető igazgató az új eljárásról, mely biztosítja a cég fönnmaradását a magyar piacot elözönlő kínai áruk időszakában. A kínai áruk a nagyon olcsó élőmunka miatt versenyképesek, az új eljárás eredményeképpen viszont alig kell alkalmazni élőmunkát. E technológia elsőként az Eurotexnél jelenik meg Magyarországon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előnyük a sokoldalúság

Igen sokoldalúak a Szegedi BC versenyzői. A fő sportáguk ugyan az ökölvívás – erre utal az… Tovább olvasom