Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Dózsások Vajda Attila nyomában

A 2005-ös évben az ország legjobbjának bizonyuló Démász-Szegedi VE kenus szakágának utánpótlását évtizedek óta a Dózsa-iskola adja. Az intézmény diákjai közül többen is az olimpiai bronzérmes Vajda Attila nyomába léphetnek.
A Dózsa-iskola kenusai keményen dolgoznak Fotó: Frank Yvette
Az elmúlt szezonban újra kiválóan teljesített a Démász-Szegedi VE: az egyesületek közti pontverseny összesítésében a KSI mögött a második helyen végzett. A sikerből igencsak kivették a részüket a kenusok, akik szakágukon belül az ország legjobbjai voltak. A számadatok korrektségéhez nem férhet kétség, hiszen a statisztika a legkisebbektől a mastersekig valamennyi versenyző eredményét – külön kategorizálva az olimpiai, a nem olimpiai és a maratoni számokat – értékeli. Azaz teljes képet ad a szakosztály működéséről.

A kiváló produkcióban ezúttal is fontos szerephez jutottak a szegedi Dózsa György Általános Iskola diákjai. Ha csak az ő eredményüket néznénk, akkor az intézmény önmagában is az élbolyban, az első hat között végzett volna. A suli növendékei (tanáraik: Nagy Pál Sándor, Fekete Frigyes, Kerek Csaba, Kása Ferenc) a diákolimpián négy arany-, öt ezüst- és három bronzérmet gyűjtöttek be, emellett az országos bajnokságról is hat elsőséggel térhettek haza.

Jól működő gépezet tehát a Dózsáé, amelynek egyik fő „gépésze" Kása Ferenc. A szakember az elmúlt öt olimpiai ciklusban egyaránt készített fel versenyzőt az ötkarikás játékokra, a hatodik periódusban, jelenleg pedig már a jövőért felel. A Démász-Szeged alapbázisa az iskola, amelynek révén kilencven gyerek jár az edzésekre. A jéghegy csúcsán pedig azok vannak, akik már a korosztályos válogatottba is meghívást kaptak: Olajos Tamás, Szabó Gábor, Csizmadia László, Szénási Martin, Forgó Krisztofer, Szénási Dániel, Danis Richard. Méltó utódai lehetnek a jelen kiválóságainak, Vajda Attilának, Kálmán Marcellnek, Horváth Gábornak.

– Kell ez a széles háttér, hiszen így rázódnak át a rostán azok, akik később a világversenyeken is hozzák majd az eredményeket. A rendszer jónak tűnik, mert úgy dolgoztunk az elmúlt húsz évben, hogy valaki mindig odaért a nagy események dobogójára. A Démász-Szeged támogatása nagyon fontos, és ezt az eredményekkel igyekszünk meghálálni – mondta Kása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burány Angliáról álmodik

A legtehetségesebb szegedi labdarúgónak tartják a szakemberek a mindössze 17 esztendős Burány… Tovább olvasom