Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Drahos: a kis Kobe Bryant

Drahos Gábor a vásárhelyi Kobe Bryant. Pontgép. A Bodrogi Bau irányítója ugyanis az elmúlt hetekben nemcsak nagy kedvvel, de kiemelkedő eredményességgel is kosarazott, a MEAFC együttesének 52, az Univernek pedig 48 pontot szórt.
Drahos Gábor (labdával), két meccsen 100 pont. Fotó: Tésik Attila
A Vásárhelyi Kosársuli menetel az NB I B keleti csoportjában: 14 mérkőzés, 14 győzelem. Ennek a sikerszériának az egyik letéteményese az irányító, Drahos Gábor, aki nemcsak – sőt akadt olyan mérkőzés, amikor nem elsősorban – társait látja el jobbnál jobb asszisztokkal, de maga is kiveszi a részét a pontgyártásból. Ezt legutóbb a MEAFC és az Univer-Filtermat játékosai, edzői tapasztalhatták meg: a két meccsen „százados" (52, ill. 48 pont) lett.

De egy kosaras teljesítményéről nem csak a „zsákban" elhelyezett labda-, illetve pontmennyiség árulkodik, mégis folytassuk ezzel a sort. Eddig 399 pontot dobott, ami 28,50-es átlagnak felel meg, és a keleti ranglistán második a 28,58-as mutatóval bíró Sebők Tamás (Óbudai Kaszások) mögött. Eddig ezüstérmes volt – éppen csapattársát, egy meccset kihagyó Kováts Róbertet előzte meg – a pályán töltött időt tekintve, 38.93 perc. Ezen kívül még három kategóriában első! A gólpasszátlagán (10.08) rontott ugyan, a statisztika szerint az Univer ellen ötször adott „forintos" labdát a társaknak, de a 9,71 így is magasan felülmúlja a második Vida Máté (Univer) 6,8-as mutatóját. Labdaszerzésben (5) és az IBM-átlagban (37,72) is a mezőny fölé nő csupán két kategóriában, a lepattanóban (3,71/meccs, 48. hely keleten) és a blokkolt dobásokban (0,14/meccs, 45. hely) nem jeleskedik – de ez egyik sem igazán az ő feladata.

Az első vidéki „cséká"

Az egyik legfantasztikusabb kosaras, akivel valaha együtt dolgozhattam – mondta dr. Elek András, a Bodrogi Bau-Vásárhelyi Kosársuli elnök-edzője. – Az edzésmunkája, és a mérkőzéseken mutatott lelkesedése, teljesítménye Tenter Marcellét idézi, róla pedig tudni kell, hogy a kedvenc játékosom volt. Beilleszkedett, összefogja a csapatot, egy tréningről sem hiányzik, így nem volt más választásom: ő lett edzői pályafutásom első nem vásárhelyi születésű csapatkapitánya. Fegyelmezett, soha nincs egy vállrándítása sem, precíz, és elméletben is ért a játékhoz. Éppen ezért edzőként is dolgozik, az ifjúsági csapattal foglalkozik, a gyerekek nagyon szeretik. Talán minden dicséretnél többet ér, ha azt mondom: amennyiben feljutnánk az A csoportba, akkor sem kellene másik irányító...

– Kecskeméten megpróbáltak rámijeszteni – idézte fel a legutóbbi bajnokit a 26 éves Drahos –, azt pedig nem szeretem. Három-négy fiatal kínzott, gyötört felváltva, de felvettem a kesztyűt és dobáltam a kosarakat. Erre az utóbbi két mérkőzésen fokozottan szükség volt, hiszen Nyilas és Kováts szinte teljesen kiesett, az ő pontjaikat is pótolni kellett valakinek. A legfontosabb azonban az, hogy a csapat jól szerepeljen, a rájátszásba szeretnénk hat–nullával, vagyis hat győzelemmel, vereség nélkül bekerülni. Talán abban a szakaszban sikerül megdöntenem a pontcsúcsomat.

A már citált, Kecskeméten játszott találkozó sem múlhatott el úgy, hogy ne javította volna meg valamelyik egyéni rekordját. Hármat írt át, ezek összefüggnek egymással. A legtöbb kiharcolt fault 12 (eddig 10 volt), és 21 (11) büntetőkísérletéből 16 (11) volt sikeres. További csúcsai, dobott pont: 52 (a MEAFC ellen), védőlepattanó: 5 (MEAFC), támadólepattanó: 4 (MEAFC), összes lepattanó: 9 (MEAFC), gólpassz: 20 (Közgáz), labdaszerzés: 9 (Budafok), blokk: 1, sikeres mezőnykísérlet: 18 (MEAFC), mezőnykísérlet: 34 (DEKE). Mit lehet ehhez még hozzáfűzni? Talán csak annyit – az angol sorozat címét elcsenve –, hogy folytassa, Drahos Gábor!

Erre alkalom legközelebb február 14-én kínálkozik, akkor a Jászberényi KSE vendégeként lép pályára a Bodrogi Bau.


Rovatunk felajánlása

A sportrovat is beszáll az NB I B csoportos kosárlabda-bajnokságba. No nem kell megijedni, nem lépünk pályára – pedig öten vagyunk, cserénk nem lenne. Egy felajánlással csatlakozunk: amennyiben Drahos Gábor megjavítja eddigi pontrekordját (52, a MEAFC ellen) egy üveg pezsgővel ajándékozzuk. És mivel nagy valószínűséggel ezen majdani partin a 100 pont is meglesz – a Bodrogi Bau-szokásoknak megfelelően –, az ezt elérő egy rekesz sört is kap. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth László bízik a Szeged dicsőséges tavaszi hadjáratában

Az elmúlt hétvégi rangadókat Tóth László nélkül volt kénytelen megvívni a Szeged Beton VE férfi… Tovább olvasom