Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Drámai a helyzet a szegedi vízitelepen

Óriási bajban van a szegedi vízitelep: az épület nagy részét még mindig húszcentis víz lepi el, a helyreállításokat viszont a fertőzésveszély miatt minél hamarabb, az ár visszavonulásával párhuzamosan el kellene kezdeni.
Vízben úszik a Démász-Szegedi VE Felső Tisza-parti otthona. Fotó: Karnok Csaba
Több érdekesség is ér, amikor a Démász-Szegedi VE vízitelepéhez érek. Az ugyan nem tartozik a kuriózumok közé – sajnos –, hogy még őrzik a gát ezen szakaszát. Az már meglepő, hogy például nyitva van a telep Felső Tisza-parti, általában zárva tartott ajtaja. Persze, hiszen hogy is lehetne az udvar felől bejutni, amikor homokzsákok és a Tisza zárja el az utat. Aztán a szag: bizony büdös van. Hordalék, szemét, kosz látványa fogad, nem csoda a kellemetlen hatás az orrnak. És végül: üres a telep. A máskor oly zajos, forgalmas létesítmény csendes.

Csak a Bruckner házaspár, illetve ahogy inkább ismerik őket: Eszti néni és Pista bácsi fogad. Ám gondnokként egyelőre ők sem tudnak semmit sem csinálni. Pista bácsi gumicsizmában áll a folyosón, a dicsőségfal mellett. Mutatja, most bokáig ér a víz, de a radiátor például bőven eltűnt a tetőzéskor. A telep alsó részén ezek szerint mellközépig ért az ár, amely egy métert már visszahúzódott. És naponta mindig tíz centimétert apad. A glettelés viszont leázott, könnyen lehet, ahogy szárad, lejön a vakolat is.

Petrovics Kálmán, az egyesület igazgatója vezet körbe az épületben. A következő állomás a klubhelyiség, amely most fémszekrényekkel van tele. A pincéből és az alsó szintről, kb. 800 négyzetméterről mindent felhordtak, ami mozdítható volt: motorokat, súlyzókat, padokat. A Szent Jupát Klub zsúfoltságát gyorsan felülmúlja a terasz nyújtotta látvány. Döbbenetes. Mivel a tárolóból az összes hajót ki kellett hozni, csónakokkal van tele az udvar. A hajók jó tulajdonsága, hogy úsznak a vízen. Csakúgy, mint a már említett hordalék, szemét és kosz vegyes elegye. A dísznövények elrohadtak, a teniszpálya kerítése rengeteg „dzsuvát" fogott fel.

– Ez a probléma nem csak arról szól, hogy a víz kiöntött, majd visszahúzódott. Sokkal inkább arról, hogy a több száz gyerek vissza tudjon költözni a telepre. Folyamatosan kell majd takarítanunk, mert ha megvárjuk, míg a Tisza teljesen visszahúzódik, akkor a magasabb részeken lévő és hamarabb szárazra kerülő területeken fertőzésveszély alakulhat ki – elemezte a helyzetet Petrovics.

Hirtelen ötlettől vezérelve felvetem, tegyünk egy kört hajóval. Az igazgató szívesen rááll a dologra, bár kijelenti: a fertőzésveszély miatt ezt mindenkinek megtiltották. Azért az udvaron körbeevez, és megmutatja a kajakos, kenus és az evezős hajótárolót, valamint az ifjúsági vízitelepet is. Persze csak kívülről. Látható, festeni, javítani, cserélni kell az épületeken szinte mindent.

– Segítségre lesz szükségünk, hogy visszaállítsuk az eredeti állapotokat. Takarító- és fertőtlenítőszerek, nagy nyomású gépek szükségesek; többmilliós nagyságrendű lesz a helyreállítás – vélekedik kormányosom, miközben egy harcsatetem mellett húz el a kenu. Ebből már nem lesz paprikás, nem úszik arrébb, főleg mert a felét már lerágták.
Sok, főleg dunai klub érintett volt az árvízben, de nem hetekig. A tiszai egyesületek zöme pedig főleg a folyó holtágára települt. A szegedi kivétel, hiszen az élő Tisza árterében helyezkedik el. Ezért is ilyen nagy a kár és a baj.

– Levelet küldtünk a sportért felelős államtitkárnak, Ábrahám Attilának, akitől szóban ígéretet kaptunk a segítségre. Úgy tekintjük magunkat, mint bármelyik szegedi intézményt, hiszen az iskolákhoz hasonlóan nálunk is százával fordulnak meg napi rendszerességgel a gyerekek. A mielőbbi működésképességhez gyors, hathatós támogatás kellene. Bárkitől – teszi hozzá végül Petrovics.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnokok második otthonában, a százak napi mozgását jelentő szentélyben mindent a víz ural. Annyi örömet szereztek nekünk, most viszont segítségért kiáltanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy álom teljesülhet

Az év meglepetése volt a hazai tekeéletben Zapletán Zsombor, aki 21 éves létére olyan teljesítményt… Tovább olvasom