Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Drámai végjátékban bukta el a kupadöntőt a Pick

Nem mindennapi izgalmak közepette, hétméteresekkel az MKB Veszprém hódította el a Uniqa férfi kézilabda magyar kupát a balatonfüredi döntőben a Pick Szegeddel szemben. Hiába harcolt nagyot a Tisza-parti alakulat, a büntetőpárbajt elbukta Dragan Djukics gárdája.

MKB Veszprém–Pick Szeged 30–28 (27–27, 12–14, hetesekkel)
Uniqa férfi kézilabda magyarkupa-döntő. Balatonfüred, 800 néző. Vezeti: Herczeg, Südi.
Veszprém: PERICS – Gulyás P., SESUM 8 (2), Eklemovics 2, Sulics 1, Terzics 1, Iváncsik G. 1. Csere: Fazekas (kapus), Vilovszki, IVÁNCSIK T. 4, PÉREZ 9 (1), Korazija 3 (1), Lusnyikov 1 (1), Lapcsevics. Edző: Mocsai Lajos.
Szeged: MARJANAC – ZVIZEJ 6, KATZIRZ 5, Andjelkovics, Herbert, Zubai Sz., STRANOVSKY 5. Csere: Liszkai (kapus), Vadkerti 1, Oszmajics, KRIVOKAPICS 10 (4), Nenadics 1. Edző: Dragan Djukics.
Kiállítások: 16, ill. 12 perc.
Hétméteresek: 9/5, ill. 10/4.

2009. magyarkupa-döntő: 1. MKB Veszprém, 2. Pick Szeged. 2010. magyarkupa-döntő: 1. MKB Veszprém, 2. Pick Szeged. A sorrend nem változott, Mocsai Lajos csapata megvédte kupagyőzelmét. De micsoda különbség van a két eredmény között. Egy éve a szegedi szurkolók a kertek alatt mentek el a döntő után, szégyellték a vereséget, most viszont büszkén vonulhattak ki a füredi sportcsarnokból – más kérdés, miért kellett egy 800 fős csarnokban megrendezni a finálét? Ezt nem értette senki.

Fortuna nem volt a Szegeddel. Dragan Djukics csapata olyan játékkal rukkolt elő, hogy Mocsai Lajos többet volt egész meccsen a pályán, mint Fazekas Nándor kapus. A szegedi származású mester bizony sokáig csak csodálkozott, micsoda dolgokra képes a sokak által már leírt Tisza-parti alakulat. Reklamált is rendesen, nemegyszer két- három méterrel bentebb állt a pályán a megengedhetőnél, míg az említett Fazekas is csak a padon ült. Ült? Állt ő is, mert a két játékvezető minden ítéletét kérdőre vonták a veszprémiek. Hisztiztek, reklamáltak, és ez végül eredményre vezetett.

Már a második félidőben több furcsa ítélettel borzolták a lelkes és teljes hangerővel szurkoló Pick-drukkerhad kedélyállapotát, egyre többször hergelte fel a Herczeg–Südi kettős – utóbbinak a legértékelhetőbb teljesítménye az volt, hogy a meccs előtt úgy integetett, mintha a május 1-jei felvonuláson vett volna részt – a szegedi kézilabdásokat is.

Harc volt. A Pick Szeged játékosai (balról Zvizej és Andjelkovics) hatalmas csatát vívtak Sulicsék ellen. Fotó: MTI
Harc volt. A Pick Szeged játékosai (balról Zvizej és Andjelkovics) hatalmas csatát vívtak Sulicsék ellen.
Fotó: MTI

A hajrában hibát hibára halmozott a két derék sípmester – eredetileg nem is ők voltak kiírva a finálé vezetésére, egy hete változott meg a küldés... Előbb nem adták meg Luka Zvizej teljesen szabályos gólját, majd Zubait kiállították két percre, mert megszerezte a labdát Perez elől, aki bemutatta a „A füredi hattyú halála" című drámát. És jött a legdöntőbb momentum: David Korazija 27., azaz egyenlítő gólját is szabályosnak ítélték. Ha festékkel lett volna felfestve a hatosvonal, akkor a cipője sarkán lett volna egy csík, mert úgy rálépett a vonalra. A két bíró viszont ezt nem látta, Herczeg az alapvonalon állt, két méterre az esettől. Ugye az áprilisi balatoni nap. Vakít... Jó, hogy háttal állt a magyar tengernek.

– Éppen ez a legborzasztóbb az egészben, hogy az egész meccsen csak tíz másodpercig vezetett a Veszprém, mégis ő lett a kupagyőztes! – nyilatkozta a meccs legjobbja – bár a szervezők Perez Carlost választották meg a legjobbnak –, Krivokapics Milorad. A magyar válogatott játékos a helyszínen még keményebben fogalmazott, azt mondta, hogy ennek az egésznek így nem sok értelme van, inkább írjanak ki egy egycsapatos bajnokságot vagy kupát, igaz, már most ez zajlik, az mk-döntő ennek az ékes bizonyítéka.

Nincs előny

A Győr hazai környezetben 25–25-ös döntetlent játszott a román Valceával a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén. A visszavágóra egy hét múlva kerül sor Romániában, ott, ahol a magyar csapat még sohasem győzött. Női BL, elődöntő, első mérkőzés: Győr–Oltchim Valcea (román) 25–25 (14–15).

Persze mindent meg lehet magyarázni. De ez már nem az első eset, hogy a Pick Szeged kőkeményen megérzi a veszprémi hátszelet. Egy biztos, a 19-szeres kupagyőztes remek sportdiplomáciával rendelkezik, jó csapat, gazdag, erős, a BL-ben a nyolcban van, szóval minden extra dologgal rendelkezik. De! Szembeszélben nehéz kézilabdázni. A Bakonyból pedig orkánerejű szél fúj Szeged felé.

Visszatérve a meccshez, a szegedi csapatban három extra teljesítményt láthattunk: Krivokapics megmutatta, hogy valójában miért retteg tőle Európa, olyan gólokat szerzett a világ egyik legjobb kapusával, Periccsel szemben, amely után a veszprémi közönség is csendben ült. Marjanac élete egyik legjobb teljesítményével rukkolt elő, Tomás Stranovsky pedig bizonyította, hogy a Pick jó vásárt csinált vele. Nem lehetett panasz Katzirzra – bordarepedése vagy -törése van –, Zubaira, Herbertre, Zvizejre, Vadkertire, Oszmajicsra vagy éppen a hatalmas szívvel küzdő Andjelkovicsra sem. Sajnos Peter Pan, azaz Petar Nenadics csődöt mondott, pedig ha csak egyszer-kétszer villan, akkor még most is nyitva lenne a Kölcsey utcai No. 1 Pub, a Pick kocsmája, mert a kupa akkor Szegeden lenne, és nem Veszprémben.

A hetespárbajt, az idegek harcát nem bírta a Szeged, Krivokapics hiába szerzett vezetést – Pericset ezután lecserélték, és jött a meccsen először Fazekas –, a magyar válogatott kapus három büntetőt – Zvizej, Nenadics, Katzirz – is megfogott, így 2010-ben kupagyőztes lett az MKB Veszprém. A szegedieknek egy maradt: büszkének lenni erre az együttesre. Dragan Djukics edző is ezt mondta: – Erre a csapatra vagyok a legbüszkébb!

Olvasóink írták

 • 8. Boribona 2010. április 13. 02:16
  „Ez a meccs valóban fantasztikus volt , és emlékezetes marad a szegedi szurkolóknak. Sőt, talán nem szegedieknek is.
  Akik azt hiszik/remélik, h ez valami nagyon klassznak a kezdete, azok sajnos mind tévednek.
  Dragan Djukic jövőre már nem lesz a csapat edzője, minden jel erre mutat.
  Több szegedi játékosnál végképp betelt a pohár, nem fognak magyar klubcsapatban kézilabdázni.
  Jön egy olcsó magyar edző, és teljesül sokak régi vágya: nagyrészt fiatal "hazai tehetségek" vehetik föl a Pick mezt. Még ha tehetségesek is lesznek, évekig nem lesznek képesek arra, h úgy játszanak a veszprém ellen, mint szombaton a mostani CSAPAT. Valószínűleg a legjobb 4-ben sem lesznek benne hazai sorozatokban. Kivéve ha igaz, h az új edző hozza magával a "fiait" is, és csak lecserélik a korábbi mezüket, meg a csarnokukat a szegedire.
  Más világ lesz, egyértelműen ez a realitás. Még akkor is, ha most jól esik egy kicsit a szebb jövőről álmodozni.”
 • 7. apa15 2010. április 13. 00:43
  „a csapat nagyot játszott gatulálok a fiúknak végre azt a Picketláttuk ait már régóta vártunk a bírókkal kapcsolatban:hááát nem szerették a Szegedet az biztos de a másikoldalnak is igaza van gólra játszák de semmi baj így kilehet kapni a veszprémtől küzdöttek akartak csak így tovább én graulálok Djukits edzőnek is aki kezd rendet tenni a fejekben ha így játszanának még néhány jobb játékos kellene hogy legyen hosszabb a cserepad és versenyképes lesz a csapat”
 • 6. gacsi 2010. április 12. 18:56
  „Minden elismerésem a CSAPATÉ, két épkézláb cserével Mocsai ki sem állt volna! Sajnos a "bella"-félék (igen, csupa kisbetű) inkább forintorientáltak. Lásd: Mastercard reklám...”
 • 5. mendieta 2010. április 12. 18:05
  „Veszprémiként mondom, hogy mindkét csapatnak jobb lett volna ha a Pick nyeri a kupát, a Szegedre nagyon ráfért volna a siker, a Veszprémnek meg talán még jókor jött volna a pofon, mert a mezőkövesdi meccs óta formán kívül van a csapat, ezt a vak is látja. Ugyanakkor egyet értek ádám-bátyám-al, nem a bírók nyerték meg az MKB-nak a meccset, pocsékul fújtak, de mindkét csapatot sújtották. Durvaságok, túlkapások mindkét oldalon voltak, ebbe kár belemenni. A Picknek a saját kezében volt a sorsa, ha a prof, vagy Nenedic egy kicsit gólerősebb simán megnyerhették volna a meccset. Krivó megmutatta mire képes, de jó lett volna ez a forma a BL csoportkörben... Djukicot hagyni kell dolgozni, és ha meglesz a megfelelő anyagi háttér is újra nagy csapat lehet a Pick, ami nagyon fontos lenne a magyar kézilabdának.”
 • 4. ádám-bátyám 2010. április 12. 15:08
  „Miért kell megint a bírókkal foglalkozni ? Végig vezettünk , jók voltunk a végét nem bírtuk . Többet voltunk ember előnyben , nem értékesítettük őket . Több hetest dobtunk mint az MKB azokat is elbaltáztuk , nem beszélve a hetes párbajról . Krivónak , meg inkább a túlsúlyával kéne foglalkozni , nem pedig úgy nyilatkozni , mint a tegnapi N.S-ben . Úgy még a veszprémiek sem szoktak , nemhogy ő . Játszott volna így többször akkor a BL-ben nem a románok jutnak tovább , hanem mi ! De akkoris hajrá Kosár-suli”
 • 3. ruslan 2010. április 12. 13:11
  „Kedves cikkíró!

  "...Krivokapics megmutatta, hogy valójában miért retteg tőle Európa..."

  Hát értem én az elfogultságot, de ezen a mondaton még nevetni sem volt kedvem...
  Akkor azért a remélem, h Ciudad, Kiel, FCB, Löwen, Zagrab, Hamburg,stb... csapatainál nem a túlsúlyát, és a meccek 90%-n mutatott kritikán aluli játékát szokták látni...”
 • 2. Mustang 2010. április 12. 10:56
  „tudom közhely, de gólra játszák...
  korábban sokat kritizáltam a csapatot amikor a Pick Szegeden nyerte a kupát (tudjuk a körülményeket), akkor a Veszprém talán még sokkal jogosabban reklamált, most átélhetjük ugyanezt (immár sokadszor)
  hangsúlyozom, amit már korábban is: létezik egy kézilabdaszövetség!!! miért nem a kupa kiírása előtt döntik el, hol játszák a döntőt? (lsd. foci BL)
  miért nem külföldi bírók vezényelnek?
  én nem hiszem, hogy bírók döntöttek (elég lett volna bedobni a meccs közben kihagyott 3 hetesünket), ide is - oda is tévedtek szép számmal, ezért nem szeretem DM újságírói hozzáállását, mert cikkével nem a tényeket, hanem az ő véleményét ismerjük meg...
  visszatérve a meccsre: büszke vagyok a szegedi srácokra, régen, nagyon régen láttam így játszani őket, ez a jövő és számomra is a PICK A KUPAGYŐZTES ÉS KRIVOKAPICS A LEGJOBB VOLT A LEGJOBB JÁTÉKOS!!!
  HAJRÁ SZEGED!!!
  és még vmi: bár nem ezt szeretném, de a Veszprém ezzel a játékával elvérzik a Barcelona ellen...”
 • 1. Ellenzéki 2010. április 12. 08:58
  „Az én szememben a Pick Szeged a kupagyőztes!
  A körülmények - 800 fős csarnok, a négyes döntőhöz méltatlan játékvezetés, az M.K.B. Veszprém részére biztosított előnyök, annak a játékvezetésre és a zsűrire nyomásgyakorlása által egy irreális döntő volt ahol más nem győzhetett csak a Veszprém!
  A mérkőzések során szembesülhettünk azzal, hogy a Mocsai - Csoknyai edzői páros egy brutalitásra, szándékos sérülés okozásra, azzal az ellenfél megfélemlítésére készíti fel a csapatát!
  A négyes döntőben most az ifjabb Iváncsik tett erről tanúbizonyságot, még a Luzsnyikovon, Sulicson és Terzicsen is túltett! Már az elődöntőben a brutális, szándékos, de alattomosan végrehajtott szabálytalanságával majdnem végleges és maradandó sérülést okozott a fiatal Pler játékosnak, Lélainak! Ezen túl még szembesülni is lehetett e Veszprém "játékos" emberi bunkóságának nagyságával is, még arra sem méltatta az általa leütött, leterített, padlóra küldött Lékait, hogy bocsánatot kérjen tőle!A döntőben folytatta a brutalitását, két alkalommal olyan brutálisan, durván szállt bele Dávidba, hogy az egyszerűen elképesztő és ez által sérülést okozva Dávidnak!
  A már két edző, a veszprémi "páros" a játékvezetőknek és a zsűrinek köszönhetően a döntő főszereplőivé váltak, piont azokra gyakoroltak nyomást akik ezt hagyták neki! Aztán az sem volt semmi, hogy a piros lappal, a játékból kizárt Sulics nekirontott a zsűrinek, és ezt a zsűri tűrte! A Sulicsot minimum ki kellett volna a csarnokból ezért vezetni és több évre eltiltani minden sporttevékenységtől!
  A fenteik után azt tudom kívánni a fiatal Iváncsiknak, hogy egyszer találjon emberére a hazai vagy a nemzetközi mezőnyben és bánjanak vele úgy, ahogy ahogy ő tette ellenfeleivel a hét végén.
  A Veszprémnek meg azt, hogy tiszta körülmények között a Barcelona világosítsa fel őket, hogy a Veszprém nem a világ harmadik legjobb csapata, azaz tegye őket helyre!
  Igaza van Krivónak, ilyen kupa döntőnek nincs értelme!
  Írják ki, és utána mindjárt osszák ki az érmeket és adják át a kupának a Veszprémnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi TE: odalett az első hely

A férfi teke Szuperliga alapszakaszbeli utolsó, 18. fordulójában a Szegedi TE hazai pályán 5:3-ra… Tovább olvasom