Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Eb-részvétel? Miért ne!

A finnek elleni Eb-selejtezőn (1–0) mutatkozott be a magyar labdarúgó-válogatottban Forró Gyula (Újpest), aki az oroszok ellen is pályára lépett. A Békés megyei Tótkomlósról származó 26 éves balhátvéd pályafutása során sokszor került parkolópályára, aggódott a késő fizetése miatt, ám jelenleg már nem ez, hanem az Eb-részvétel foglalkoztatja. Tegeződtünk, mivel Tótkomlóson egy csapatban játszottunk.
– Az egész családod ott volt az oroszok elleni meccsen. Ennyire biztosak voltak benne, hogy a kezdőcsapatban kapsz helyet?

– Mindenképpen eljöttek volna, ám amikor kapitányunk, Dárdai Pál a finnek elleni selejtező után lenyilatkozta, hogy kezdek, még lelkesebbek lettek. Anyu, apu, az öcsém, a menyasszonyom, Tündi és az ő testvére drukkolt nekem a lelátón. Azért érezhető volt, hogy ez egy barátságos mérkőzés, mert a finnek elleni fél óra alatt jobban elfáradtam, mint itt, 90 perc alatt.

Esküvő a finn meccs előtt

A 26 éves Forró Gyula 11 éve alkot egy párt menyasszonyával, Tündével. Decemberben volt az eljegyzésük, az esküvőt jövőre, június 6-án tartják. – Most azért kicsit változott a helyzetem, hiszen ha minden jól megy,
június 13-án érdekelt leszek a finnországi Eb-selejtezőn is. Persze a lagzi így sem marad el, legfeljebb kicsit hamarabb véget ér majd a buli – fogalmazott az Újpestben játszó Forró Gyula.
– Apukád trombitatanár, a tótkomlósi gyermekzenekar vezetője, sokáig te is zenéltél. Könnyen elfogadta, hogy a „családi üzlet" helyett a sportot választod?

– Számomra egyértelmű volt, hogy focizni szeretnék. Apától tartottam egy kicsit, elsőre nem is örült neki, hogy abbahagyom a zenét. Ám amikor a középiskola előtt megfeleltem a békéscsabai próbajátékon, majd az Előrével megnyertünk egy spanyolországi tornát, beletörődött, elfogadta a helyzetet. Addig nem nagyon figyelte a meccseket, engem viszont amikor csak tud, megnéz.

– Hosszú az út a hatezres Tótkomlóstól a magyar válogatottig?

– Nagyon nehéz, nagyon rögös és nagyon hosszú. Csupán 23 évesen lettem NB I-es játékos, de ezt egyáltalán nem bánom, mert sok olyat ismerek, akik fiatalon bemutatkoztak, majd nem tudták ezt megbecsülni, és hamar el is tűntek. Végigjártam a ranglétrát, többször is kölcsönadtak, játszottam az NB III-ban, onnan kellett visszakapaszkodnom. Az MTK-nak sokat köszönhetek, de a vége felé volt két évem, amikor nem kaptam lehetőséget, de nem is engedtek el, azokért kár.

– Igaz, hogy amikor középiskolásként, a kollégiumban megkérdezték tőled, mi a célod a futballal, és te a válogatottságot mondtad, a nevelőtanár kinevetett?

– Így történt. Azért azt hozzá kell tennem, hogy ő egy nagyon rendes nevelő volt, de megvolt a véleménye a sportolókról, különösen a focistákról. De hát egy magyar kissrác miről álmodjon, ha nem a válogatottról? Amúgy abból a békéscsabai korosztályból a nemzeti csapatig csak én jutottam el, az NB I-ben viszont játszottak páran, például a jelenleg a Szeged 2011-nél szereplő Germán Tamás.

Forró Gyula (13) 26 évesen, a finnek elleni siker során mutatkozott be a magyar válogatottban. Fotó: DM
Forró Gyula (13) 26 évesen, a finnek elleni siker során mutatkozott be a magyar válogatottban. Fotó: DM

– Mikor kezdtél a focival annyit keresni, hogy a saját lábadra állj?

– Kecskeméten, az NB I-ben már így lett volna, igaz, olykor csúsztak a fizetések. Szerencsére segítséget ekkor sem kellett kérnem a szülőktől, ám Tündivel nagyon be kellett osztanunk a pénzt. Nehéz volt szembesülni vele, hogy ilyen helyzetbe is kerülhetek.

– A Facebookon kering rólad egy fotó, amelyen 9-10 évesként futballmezben vagy, a falon pedig Király Gábor posztere látható. A finnek ellen együtt voltatok a pályán. Mutattad neki?

– A húgom rakta ki a képet, először én sem tudtam, milyen régi lehet, de aztán Gabival, aki elég jót nevetett rajta, nagyjából megfejtettük. Ő is sokat segített a beilleszkedésben, de csapattársamnak, Simon Krisztiánnak, valamint Lovrencsics Gergőnek és Gera Zolinak is köszönettel tartozom. Az első két nap azért kapkodtam a fejem, hogy kikkel kerültem egy közösségbe.

– Egy éve még neked és a válogatottnak is elérhetetlennek tűnt az Eb-részvétel, most viszont van realitása. Mennyi esélyed, esélyetek van a kijutásra?

– Mindenki gondol erre, vágyik rá, és azt hiszem, nem is annyira nehéz a csoportunk. Még a harmadiknak is lesz esélye kijutni, és nálunk például nem szerepel sem a német, sem a spanyol csapat a hatosban, akik ellen kevés esélyünk lenne. Ha nincsenek célok, akkor nincs értelme dolgozni, szóval azt mondom: miért ne!

– Minden futballszurkolót foglalkoztat Dárdai Pál helyzete. Bár a szövetségi kapitány csak négy meccsre vállalta el a feladatot, mégis sokan bíznak benne, hogy marad. Nektek mondott valamit erről?

– Az oroszok elleni 2–1-es vereség után is megdicsért minket, mert a játékkal, különösen a második félidővel nem volt baj. A saját sorsáról nem beszélt, de mindenki szeretné, hogy maradjon. Nem lennék a helyében, nagyon nehéz döntést kell meghoznia.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalogtúra volt Deszken

A közelmúltban 250 fő részvételével a Világ Gyalogló Nap alkalmából gyalogtúrát rendezett Gyorgyev… Tovább olvasom