Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Edzőcsönd

"Vagyis boldog lehetek, hiszen a magyar labdarúgást momentán olyan trénerek pallérozzák, akiknek egy Ferguson már nem tud újat mondani. Még az is elképzelhető, hogy előadása idején némelyek ásítoztak, majd odasúgták szomszédjuknak: ugyan már, én ezt régebben, jobban, eredményesebben csinálom."
Most sírjak, netán nevessek? Leginkább sírni szeretnék, hiszen Pesten járt Alex Ferguson, a Manchester United világhírű menedzsere, korunk labdarúgásának egyik legkiemelkedőbb alakja, s én nem lehettem jelen. Persze azért némi kis vigyorgásra is van okom, mert kis honunk számos edzője viszont ott ülhetett a széksorokban, meghallgathatta a mágus előadását, pallérozhatta az agyát. Hogy aztán, amikor megnyílt a lehetőség: uraim, kérdezzenek nyugodtan! – csak hümmögjenek, orrukat vakarták, mobiltelefonjukat, vagy az éppen előttük ülők buksi fejét simogassák. Ugyanis összesen egyetlen honi tréner fordult érdeklődésével Sir Alexhez.

Vagyis boldog lehetek, hiszen a magyar labdarúgást momentán olyan trénerek pallérozzák, akiknek egy Ferguson már nem tud újat mondani. Még az is elképzelhető, hogy előadása idején némelyek ásítoztak, majd odasúgták szomszédjuknak: ugyan már, én ezt régebben, jobban, eredményesebben csinálom. Ami persze meg is látszik a magyar labdarúgáson. Mert például Kelet-Timor válogatottja eddig éppen úgy nem tudott diadalmaskodni ellenünk, mint ahogy a kujbisevi bányászok nyugdíjas feleségeinek asszonykórusából összeverbuvált csapat sem vert még ki egyetlen magyar együttest sem a nemzetközi kupaküzdelmek során.

No, persze az is előfordulhat: a magyar edzők némaságának okát egészen másban kell keresni. Például senkinek sem volt kedve rákérdezni: ugyan, mondja már el Alex mester, maga milyen taktikát dolgozna ki, ha a csapatának éppen összedőlőben a stadionja? Ha a klub számláján egyetlen fillér nincs, a játékosoknak éppen három hónapja nem adtunk fizetést, meccseinkre jó, ha 768 néző plusz két tökmagárus vált jegyet, a pályánk gyepén hét közben éhes kecskék legelésznek, engem, az edzőt meg évente hat helyről négyszer rúgnak ki az állásomból.

Pedig erre a kérdésre – mit mondjak – én is szívesen meghallgattam volna a választ. De nincs mit tenni, Ferguson jött, látott, előadott, némileg csodálkozott, aztán visszatért Angliába. Szerencsére a brit szigeteket egyre több ifjú magyar játékos is megcélozza, s immár az angol bajnokságban próbál szerencsét. És amíg ők ott tanulnak, a legeslegjobb és éles eszű magyar mesterek szakkommentátorként, csavaros mondatokkal, mély átéléssel elmondhatják a tévében: jaj, mennyire rossz taktikával küldte Ferguson csapatát pályára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hibátlanok maradtak

Hibátlanul zártak a megyei NB I-es futsalcsapatok a hétfői, szegedi megyei rangadó előtt: a Szentes… Tovább olvasom