Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Edzőként is csúcson a kilencszeres világbajnok tekés legenda

Teke - A sportág koronázatlan királya, a hatvan felé közelítő Csányi Béla – aki egykoron az IKV együttesében kezdett el tekézni – a német Bamberg együttesével nyerte meg a BL-döntőt.
Nem sok babér termett a GabonaTransz-Szeged férfi tekecsapatának az ausztriai Koblachban megrendezett teke Bajnokok Ligája négyes döntőjében. Karsaiék a csalódást keltő negyedik helyen végeztek, mégis örülhettünk szegedi sikernek. A sportág koronázatlan királya, a hatvan felé közelítő kilencszeres világbajnok, Csányi Béla – aki egykoron az IKV együttesében kezdett el tekézni – edzőként is a csúcsra ért: a német Bamberg együttesével megnyerték a sorozatot.

– Kimondhatatlanul boldog vagyok, edzőként még nem volt komoly nemzetközi sikerem, hiába értem el korábban már mindent játékosként. Az első egyéni világbajnoki címemet Romániában szereztem 1980-ban, két évre rá Brnóban is nyertem, ahol mindössze két fával voltam jobb az ezüstérmesnél. A pályafutásom során összesen kilencszer állhattam fel a dobogó legmagasabb fokára. Huszadik éve élek a németországi Bambergben, előbb játékosként, három éve edzőként segítem a helyi csapatot. Nagyon hiányzott már ez a siker, de nem tesz elégedetté a BL- arany, Világkupát például még nem nyertem – sorolta szinte egy szuszra a Szegedről elszármazott tekés legenda, Csányi Béla.

Világbajnok a világbajnokokkal. Csányi Bélát a szegedi Kakuk Levente és Kiss Norbert fogja közre
Világbajnok a világbajnokokkal. Csányi Bélát a szegedi Kakuk Levente és Kiss Norbert fogja közre

Az ötvenkilencedik születésnapját májusban ünneplő egykori klasszis remek kondinak örvend, a bambergi öregfiúkkal sorozatban harmadik éve hódítják el a bajnoki címet. Ha szükség van rá, akkor a második csapathoz manapság is beszáll játszani. A rendszeres edzések mellett 120-140 dobás sem jelent számára nehézséget. A tekesport egykoron egekig magasztalt legendája a sport mellett is dolgozik. A klub legnagyobb szponzora, a Wagner gumikereskedés egyik raktárát vezeti. Magyar feleségével közös gyermekei is sikeresek, lánya 20 alkalmazottal két fodrászatot üzemeltet, míg fiai számítástechnikai céget vezetnek. Habár nem tekéznek, mindegyikük kötődik a sporthoz. Az egyik fiú például egy élvonalbeli víz alatti "unterwasser" rögbicsapatban játszik.

Egészen kivételes képességeit remekül jellemzi, hogy 15 esztendőn keresztül minden évben dobogóra állhatott valamelyik világversenyen. Sokan kérdezték már tőle, hogy mi volt a titka, hogyan tudott folyamatosan megújulni, újabb és újabb világbajnoki címeket szerezni. – Nincs itt nagy titok – tárta szét a karját. – Azzal voltam jobb a riválisaimnál, hogy felépítettem egy edzésmódszert, aminek segítségével mindig a legtöbbet tudtam kihozni magamból. Pszichikailag jobban bírtam a versenyhelyzetet, teljesen kizártam a külvilágot, még a pontokat sem számoltam, egyszerűen megéltem a dobásokat – magyarázta.

A GabonaTransz Szeged elnöke, Karsai Ferenc az elsők között gratulált a BL aranyhoz a legendának
A GabonaTransz Szeged elnöke, Karsai Ferenc az elsők között gratulált a BL aranyhoz a legendának

Csányi Béla gyerekfejjel Alsóvároson, a Kolozsvári téri iskolában tanult. A móravárosi Úttörőkben kergette a labdát, és a szertornával sem állt hadilábon. Délutánonként hol fociedzésre, hol pedig a Sánta-kocsmába járt, ahol nyugdíjas öreguraknak állítgatta a bábukat. Hamar kiderült, hogy van érzéke a tekéhez, így már 14 évesen az IKV ifjúsági csapatához került. Egy évre már az első csapatban játszott.

Névjegy

Csányi Béla 1950. május 23-án született Szegeden. Harmincszoros magyar bajnok, kilencszeres világbajnok, összesen 27 érmet szerzett a világbajnokságokon. Minden idők legeredményesebb tekézője.

– A tehetség másokban is megvolt, de mentálisan és kondicionálisan nem nagyon akadt jobb nálam. Ifistaként is halmoztam az érmeket, amit annak köszönhettem, hogy már akkor kézben tudtam tartani a legkiélezettebb helyzeteket is. Akkoriban rengeteg jó tekés klub volt Szegeden, de a válogatott miatt muszáj volt a fővárosba igazolnom. 19 évesen kerültem a Fradihoz, ahol majdnem 20 évig játszottam – emlékezett vissza.

A világbajnoki aranyérmekkel párhuzamosan az ismertsége is az egekbe szökött. Ő mosolygott a Népsport címlapjáról, egy-egy fontosabb mérkőzésére ötszáz szurkoló is elzarándokolt. Amikor 1989-ben letelepedett Bambergben, már hét világbajnoki címet gyűjtött be. A tízedik aranyérmet öt évvel később, Ljubljanában szerezhette volna meg, ám 44 évesen - ekkor már húsz éve járta a világversenyeket – végül a második helyen végzett. Ezt követően még három világbajnokságon indult, de már nem sikerült dobogóra állnia.

Csányi Bélát fénykorában nem lehetett legyőzni
Csányi Bélát fénykorában nem lehetett legyőzni

– Annak ellenére, hogy Németországban szabadidősportként kezelik a tekét, közel 120 ezer igazolt játékosuk van. Szinte nincs is olyan város, ahol legalább egy tekeklub ne működne. Interneten nyomon követem a Szeged eredményeit is, az utóbbi években abszolút meghatározói a nemzetközi mezőnynek. A város büszke lehet a GabonaTransz sikereire, szegediként magam is az vagyok. Húsvétkor mindig összejön a család Szegeden, most is utazunk majd a városba. Nem kizárt, hogy a tekeklubba is lenézek.

A teke Puskás Ference

– A kor talentuma volt, kivételes klasszis, akit lehetetlenség volt legyőzni. Minden idők legjobb tekésének tartják, ő volt a teke Puskás Ference. Nem titok, az edzésmódszereit magam is alkalmaztam a csapatomnál. Mindemellett remek egyéniséggel áldotta meg a sors, mindenki felnézett rá. A BL megnyerése után úgy tűnik, edzőként sem adja alább – vallott Csányi Béláról a GabonaTransz-Szeged férfi tekecsapatának klubvezetője, Karsai Ferenc, aki a Ferencváros mellett a válogatottnál is együtt játszott az által is nagyra tartott legendával. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matics: Egyszer fent, egyszer lent

Kézilabda - Tegnap éjszaka hazaérkezett Nordhornból a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata. A… Tovább olvasom