Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Egekbe szökik a német optimizmus

A németországi férfi kézilabda-világbajnokságból már csak négy mérkőzés van hátra, ezek közül is a német–lengyel finálét várja szinte mindenki. A helyszínen tartózkodik a Sport televízió szegedi származású munkatársa, Méhes Gábor, aki érdekességekkel, aktualitásokkal jelentkezik ezeken a hasábokon.
Pascal Hens. Fotó: MTI
Kevés hasonló napot ismer az egyetemes kézilabda-história, mint amilyen a csütörtöki volt a németországi világbajnokságon. A lapok nem fukarkodtak a dicsérő jelzőkkel a lengyel válogatott dánok elleni győzelmével kapcsolatban sem, ám a nagyobb visszhangot természetesen a két gigász, a német és a francia válogatott elődöntője kapta.

Mi tagadás, a nyolcvanpercnyi tömény izgalom hálás témát szolgáltatott az európai médiumoknak, és mivel Heiner Brand csapatát a közvélemény folyamatosan a német futballválogatotthoz hasonlítja, néhányan gyorsan megtalálták a meccs focimegfelelőjét is, az 1982-es német–francia vb-elődöntő formájában. Micsoda véletlen, akkor is a germánok nyertek. A különbség csupán annyi, hogy amíg huszonöt évvel ezelőtt Platiniék kizárólag magukat okolhatták a vereségért, itt most egyéb tényezők is közrejátszottak. Talán sokan emlékeznek rá: az a derbi büntetőkkel dőlt el. A hetespárharc itt is karnyújtásnyira állt a csapatoktól, a két svéd játékvezető, Hakansson és Nilsson azonban más forgatókönyvet írt, amikor 15 másodperccel a második hosszabbítás vége előtt érvénytelenítették Guigou teljesen szabályos gólját. A televíziók azóta kismilliószor visszajátszották a jelenetet, vagyis nem az első benyomás mondatja azt a semleges szemlélődővel, hogy a franciákat megfosztották a döntőbe jutás esélyétől. Sokszor vetődik fel a dilemma: igazságos-e, ha egy mérkőzés büntetőkkel dől el. Ez most kivételesen igazságos lett volna. A két válogatott között ugyanis szinte nüánsznyi különbséget sem lehetett felfedezni, ám a jelenlegi szabályok szerint egy párból egyszerre két csapat nem léphet tovább. Valahogy csak dűlőre kellett volna jutni. A két svéd hozzáállására jellemző: nem akarták a csapatokra bízni a kérdést.

Vb négyévenként?

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) azt fontolgatja, hogy a jövőben nem kétévente, hanem minden negyedik évben kerülne sor világbajnokságra. Az IHF vasárnap – a németországi vb zárónapján –, Kölnben tárgyal az előterjesztésről – jelentette be Frank Birkefeld főigazgató. A négyévenkénti vb megtartása egybevágna az európai szövetség (EHF) terveivel, amely szintén a négyéves ciklusra szeretne átállni a kétéves Eb-rendezés helyett. Az IHF szerint a játékosok, az edzők és a klubok egyformán a négyévenkénti világtorna mellett vannak.

A kiesés hatására a franciáknál kiborult a bili, noha a megpróbáltatásaik már korábban elkezdődtek. Apróságnak aligha nevezhető az a tény, mely szerint amíg a német együttes a KölnArenától néhány percnyi járásra lakik, addig a gallokat Kölntől negyven kilométerre szállásolták el, edzésidőt pedig reggel nyolcra, jobb esetben kilencre kaptak. Gyors fejszámolással kikövetkeztethető, ez nagyjából reggel hat órás kelést jelent, hogy a tréningen már minden klappoljon. A vereséget követően sovány vigaszul legfeljebb a bronzérem megszerzése maradt nekik.

Bármilyen hihetetlen, de igaz: a meccs utáni estén Köln belvárosában szinte egyetlen lelket nem lehetett látni. Azok, akik a helyszínen szurkoltak, a csarnok környékén maradtak, és nagyságrendekkel növelték a közeli sörözők forgalmát. Mindeközben a tévénézők a fotelben izgulták végig a lengyel–dánt, és alighanem elégedetten vették tudomásul az esélyesebbnek tartott északiak búcsúját. Momentán nincs ember a nyolcvanmilliós Németországban, aki kételkedne a házigazdák aranyérmében.

A 2004-es Eb-győzelem után a játékosok személyesen vághatták le Brand kapitány védjegynek számító bajuszát. Meg nem erősített hírek szerint Schwarzerék már élesítik az ollóikat.


Német–lengyel döntő

A dráma, más szemszögből a fantasztikus kézilabdaélmény a másik elődöntőn, Hamburgban is megismétlődött. A dán és a lengyel válogatottnak sem volt elég hatvan perc a döntéshez, csak kétszeri kétszer ötperces hosszabbítás után – Kölnhöz hasonlóan –, éjszakába nyúlóan derült fény a másik finalista kilétére. A lengyelek 36–33-ra nyertek, így a házigazdáknak lehetőségük lesz visszavágni riválisuknak a csoportküzdelmek során elszenvedett vereségért. De micsoda különbség van a két találkozó között...
Az elődöntők eredményei: Lengyelország–Dánia 36–33, Németország–Franciaország 32–31. A további program, ma (Köln), a 7. helyért: Spanyolország–Izland 14 óra, az 5. helyért: Horvátország–Oroszország 16.30; vasárnap (Köln), a 3. helyért: Franciaország–Dánia 14 óra, a döntő: Németország–Lengyelország 16.30 (Sport1).


Méhes Gábor helyszíni jelentése

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszor a Nyíregyháza ellen

A Bodrogi Bau-Vásárhelyi Kosársuli NB I A csoportos férfi kosárlabdacsapata nyolc nap alatt… Tovább olvasom