Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Egyelőre szűk a lehetőség

Bán Sándor, Risztov Éva felfedezője és elindítója a világhír felé, szeptember elsejétől a Szegedi Úszó Egylet vezető edzője lett. A Dél-Afrikából visszatért szakember terve az, hogy ütőképes gárdát kovácsoljon össze.
Fotó: Segesvári Csaba
– Január közepén költözött vissza Dél-Afrikából, ahol öt évet töltött el úszóedzőként. Nem bírta a tétlenséget?

– Az úszástól egy pillanatra sem szakadtam el, hiszen a tanárképző főiskolán ezt a sportágat is oktatom a hallgatóknak. Egyébként a SZUE életébe nem szeptemberben kapcsolódtam be, hanem májustól már segítettem Szél Friderika Európa-bajnoki felkészülését. A három hónap elegendő volt arra, hogy feltérképezzem a klub életét, a lehetőségeket felmérjem. Elárulom, hogy Kiss Gyula edző kivételével mindenki a tanítványom volt. Így pedig az elnökség felkérése után nyugodtan vághattam bele a munkába.

– Milyen állapotot talált?
– Annak ellenére, hogy a körülmények a SZUE-nál nagyon mostohák, tiszteletet parancsoló eredményeket értek el. Állításom bizonyítékául elegendő megemlítenem, hogy a vidéki egyesületek közül csak az Ajka, a Dunaújváros és a Szeged (Szél és Zalai) adott a magyar Eb-csapatba két-két versenyzőt.

– A gondok ellenére is vállalta a kihívást?
– Abban a reményben láttunk munkához edzőtársaimmal, Kiss Gyulával,
Kapcsolatok

Bán Sándor elárulta, hogy már elkészült az a program, amely a pezsgő egyesületi élethez elengedhetetlen. Karácsony és szilveszter között szlovákiai edzőtáborban vesznek részt. Január végén és február elején pedig dél-afrikai meghívásnak tesznek eleget, ahol elindulnak a világ leghosszabb (Midmor-mile) nyíltvizű úszóversenyén.

Tavaly 17 ezren vettek részt. Már felvették a kapcsolatot az újvidéki klubbal, amelynek eredményeként pénteken Szegeden fogadják a vajdasági főváros delegációját. Az együttműködésből mindkét fél egyaránt profitálhat.  
Molnár Jánossal, Nagy Attilával, Balla Péterrel és Gellért Gáborral, hogy az úszás is megkapja azt az edzéslehetőséget, mint amibe részesül a többi vizes sportág.

– Milyen körülmények között dolgoznak?
– Például az én tizenkét tagú csoportomnak mindennap fél háromtól negyed négyig egy, majd 17 óráig két pálya áll a rendelkezésére. Ez pedig nagyon megnehezíti a speciális felkészítést. Ez olyan, mintha Janics Natasának és Keresztesi Alexandrának egy hajója lenne csak. Pedig nagyon szépen felépítettük a klubunkat, hiszen a 2000-ben születettektől egészen a 94-es korosztályig minden évfolyamunk működik.

– Kik futhatnak be rövid időn belül?
– A már említett Szél Friderikán és Zalai Ritán kívül a Vásárhelyről átigazolt Herczeg András és Sallai Ágnes érhet el jó eredményt. Két-három éven belül a hazai felnőtt élmezőnyben szeretnénk végezni. Bízom abban, hogy a debreceni fedett pályás Eb-n lesz szegedi induló, s a pekingi olimpiára is sikerül valakinek kijutnia. Ezen vágyak megvalósításához azonban elengedhetetlen az edzéslehetőségünk bővítése és olyan lokálpatrióta vállalkozói kör megtalálása, amelyik hajlandó az úszásra áldozni.

– Jelenleg is keményen edzenek. Mire készülnek?
– A jövő hónapban lesz a fedett pályás országos bajnokság, azon szeretnénk helytállni. De a legfontosabb, hogy a jövő évi küzdelmekre már most teljes erővel készülünk. Remélem, nem hiába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok a sérült a Pickben

Sérüléshullám vonul végig a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatán. Jelenleg Andjelkovicsra és… Tovább olvasom