Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Egyre jobban nyomul előre a Tmax-SZUE

A Tmax-SZUE úszószakosztályának három hétig dél-afrikai vendégei vannak. Úgy tűnik, hogy az úszáson kívül más sportágak dél-afrikai kapcsolata is kibővülhet – árulta el Bán Sándor, a Tmax-SZUE vezetőedzője.
– Színes bőrű úszókkal erősített a Tmax-SZUE?
– Januárban kilenc szegedi úszóval vendégeskedtünk Dél-Afrikában. Most viszonozzák az ottaniak a látogatásunkat. Egyébként ők mindössze négyen érkeztek hozzánk, és töltenek el három hetet nálunk – mondta Bán Sándor.

– Úgy tűnik, az ön által kialakított kapcsolat nagyon gyümölcsöző. Az itt lévő vendégek milyen erőt képviselnek hazájukban?

– A jövő reménységei. Ők egy olyan tehetséggondozó központ versenyzői, akiktől a közeljövőben nagyon jó eredményeket várnak. Hármukkal egy edző, Nelly Silent foglalkozik, aki mellesleg Dél-Afrika egyik, Magyarországnál területileg huszonöt százalékkal nagyobb tartománya, a Nordwest rekreációs és sportminisztériumának egyik tisztségviselője.

– A három hét a vendégeknek csak munkával telt el, vagy megismerkedhettek szűkebb környezetükkel is?

– A vendégeinknek olyan szoros programot állítottunk össze, hogy szinte alig volt holtidejük. Elvittük őket Egerbe is az országos ifjúsági bajnokságra. Igaz, a magyar szabályok nem teszik lehetővé az indulásukat, de nem unatkoztak, hiszen óriási élményt jelentett számukra Dobó István csontjainak hazaszállítása. De fogadta őket az egri alpolgármester is. Az elmúlt hétvégén pedig indultak az Érj át a Maty-éren! elnevezésű tömegsportrendezvényen. Náluk nagyon népszerű a nyílt vízi úszás.

Bán Sándor a dél-afrikai úszók látogatása mellett a Tmax-SZUE kitűnő eredményeinek is örülhet. Fotó: Segesvári Csaba
Bán Sándor a dél-afrikai úszók látogatása mellett a Tmax-SZUE kitűnő eredményeinek is örülhet. Fotó: Segesvári Csaba

– Szegeden találkoztak-e sportvezetővel?

– Igen! Fogadta őket Bánáti Antal, a szegedi fürdő- és sportigazgató. Ott volt a tárgyaláson Kővári Árpád is. Ebből bizonyára sokan következtetnek arra, hogy a dél-afrikaiak szeretnék a kapcsolatot bővíteni. A beszélgetésből kiderült, hogy leghamarabb az úszás mellett talán kézilabdában lehetne együttműködést kialakítani. De azt hiszem, más sportágakban is nyitottak.

– Akkor térjünk át a Tmax-SZUE versenyeredményeire. Hogyan szerepeltek a már említett egri ifjúsági ob-n?

– A pontversenyben a tavalyi 8. helyről előreléptünk, és a 4. legtöbb pontot szereztük a budapesti nagycsapatok – Kőbánya, Jövő SC, BVSC – mögött. Az Olasz Anna, Ambrus Diána, Stefán Gréta, Vass Flóra, Herczeg András, Gábe Tamás, Király Bence, Sibalin Dávid összeállítású csapat nagyszerűen szerepelt. Bravúros úszásuknak köszönhetően mindannyian a döntő résztvevői lehettek. Egyénileg a legeredményesebb Olasz Anna lett, aki a legnehezebb számban, az 1500 gyorson 17:24,36-tal ezüst-, míg 400 gyorson 4:25.89-cel bronzérmet szerzett. Összességében – köszönhetően a szülői, önkormányzati és szponzori támogatásoknak – lassan kinőjük az „utánpótlás-neveléssel foglalkozó egyesület" címet, és egyre komolyabban kell velünk számolni országos és nemzetközi szinten. Persze ehhez még további szorgalmas munkára lesz szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma 13 órakor: Hód TC–Fehérgyarmat

Az egyesek után 3:3-ra áll a Gödöllő–Hód TC férfi tenisz szuperliga-mérkőzés. A párosokat a… Tovább olvasom