Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Elhunyt Banka Péter

Ötvenéves korában rövid betegség után elhunyt Banka Péter úszóedző. Péter az 1980-as évek második feléig a szegedi sportuszodában töltötte napjai nagy részét. Több száz gyerek sajátította el szakavatott irányításával a különböző úszásnemek fortélyait.
Legismertebb felfedezettje és tanítványa az olimpiai bajnok Czene Attila volt. A szegedi kis srácot úgy szerette, mint három gyermekét, akik közül a legfiatalabb tizenhét éves. Péter 1987-ben családjával és Czene Attilával – aki akkor még csak 13 éves volt – Széchy Tamás invitálására felköltözött Budapestre. Az úszópápa jobbkeze lett: edzéseket vezetett, véleményezte az edzésterveket. A vízparton érezte igazán jól magát, az íróasztali munka nem volt kedvére való, de ha kellett, kitartással a szövetségi munkát is elvégezte.

Péter olyan volt, mint Széchy Tamás legtöbb versenyzője: lelkileg és fizikailag is hallatlanul kemény, soha nem panaszkodott, fájdalmait önmaga próbálta leküzdeni.

Szerény, jólelkű fiatalemberként ismertük meg, amikor először kopogtatott be szerkesztőségünkbe és közölte: az úszópápa azt mondta: „Gyere Péter Pestre! Attilából olimpiai bajnokot nevelünk."
Ennek két évtizede: azóta elment közölünk a világ legjobb úszóedzője, néhány nappal ezelőtt pedig egyik legkedvesebb segítője is elköltözött.

Banka Pétert az úszószövetség saját halottjának tekinti. December 4-én a fővárosban, az óbudai temetőben helyezik örök nyugalomra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnoki évzáró – vereségekkel

A női kézilabda NB I-ben idei utolsó mérkőzését játszotta a HNKC SE és a Németh Toll, és mindkét… Tovább olvasom