Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Elhunyt Mészáros Károly

Nyolcvanötödik életévében elhunyt a szegedi labdarúgás egyik emblematikus figurája, az egykori kiváló kapus, a szentesi születésű Mészáros Károly.
Élénken él az emlékezetemben, pedig nagyon régen volt, amikor a Szeol AK ifistájaként a nyolcvanas években a Felső Tisza-parti stadion „pockosán" edzettünk. Heti rendszerességgel járt hozzánk egy jó kiállású, magabiztos ember. Sokáig nem tudtuk, ki ő, csak azt láttuk, hogy elvonul a kapusokkal, és repteti, ugráltatja, iskoláztatja őket. Aztán megtudtuk, hogy egy egykori NB I-es kapusról van szó: Mészáros Károlyról. Onnantól kezdve tátott szájjal néztük minden mozdulatát – persze amikor az edző és az edzés üteme megengedte.

Biztosan fogta a labdát. Mészáros Károly a szegedi futball egyik legjobb kapusa volt. Fotó: Schmidt Andrea
Biztosan fogta a labdát. Mészáros Károly a szegedi futball egyik legjobb kapusa volt. Fotó: Schmidt Andrea

Mészáros Károly 1929. október 20-án Szentesen született – hol máshol születhetett volna, hiszen azt mondják, a jó kapusok, mint például Tóth Lajos vagy Gujdár Sándor, onnan érkeztek. Játszott a Horváth Mihály Gimnázium, illetve a Barnevál csapatában is többek között Tóth Istvánnal, Zsótér Istvánnal. Először jobb összekötőként próbálkozott, aztán kapus lett, majd 1950 és 1953 között katonaként előbb Kecskeméten, 1952-től pedig Szegeden, a sportszázadban szolgált. Innentől 1963-ig védett először a Szegedi Honvédban, majd a Szegedi Haladásban, 1957-től a SZEAC-ban – csak a klub neve változott, a közeg és az otthon, a Felső Tisza-parti stadion nem. Olyan edzői voltak, mint dr. Kalocsay Géza, Lakat Károly vagy Szűcs György. Összesen 129 NB I-es mérkőzésen védett a Szeged színeiben, akadt olyan időszak, amikor Barát János mögött volt csapatkapitány-helyettes is.

Jó fizikumú, magas kapus volt, biztosan fogta a labdát, érezte a játékot – mindent tudott a szakmáról. 1956. július 15-én a magyar–lengyel meccsen, amelyet Szusza Ferenc és Buzánszky Jenő búcsúmeccsén 4–1-re nyertünk meg, Ilku tartalékjaként a kispadon ült, de többször B-, C- és Budapest-válogatott is volt. Ez nagy dolognak számított, hiszen akkoriban rengeteg jó kapus akadt az országban.

Dolgozott szegedi csapatoknál, például a Ruhagyárnál, bár ez az időszak nem tartott sokáig. Volt Gujdár kapusedzője, később pedig a Szeol AK valamennyi korosztályos hálóőrét ő készítette fel – ezért találkozhattam vele én is.

A sport mellett a tanulást is komolyan vette, jogot végzett emberként az akkori Szegedi Orvostudományi Egyetem gazdasági hivatalát vezette egészen nyugdíjazásáig, 1989. december 31-éig.

Mészáros Károly, sokunknak csak Karcsi bácsi, emblematikus figurája volt a szegedi futballnak. Kollégánk, Thékes István hozta tegnap reggel a szomorú hírt: súlyos betegségben, 85. életévében elhunyt Szentes első válogatott labdarúgója, minden idők egyik legjobb szegedi kapusa.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halkó Pál stadiont tervezett

A városi sporttanács ülésén Halkó Pál, a Tisza Volán labdarúgó-szakosztályának vezetője egy ötéves projektet vázolt fel. Tovább olvasom