Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Elment a legnagyobb - Höhn József halálára

"Évek óta vívta már legnehezebb meccsét azzal az ellenféllel, amelyet még nem győzött le senki..."
Olvasók százait érinti közvetlenül is a megdöbbentő rövid hír: március 14-én meghalt Höhn József, a szegedi sport legendás alakja, a minden magyar birkózó által ismert, szeretett, vagy legalábbis tisztelt versenyző. Évek óta vívta már legnehezebb meccsét azzal az ellenféllel, amelyet még nem győzött le senki – miközben a százhúsz kilós, csupa izom test a felére apadt. Nemrég még meglátogattuk a klinika intenzív osztályán: már csak a gép tartotta életben, s tudnivaló volt, innen már csodaszámba menne a visszatérés.

1950-ben kezdett el birkózni a Szegedi Vasutasok Sportegyesületében, s mivel hűséges típus volt, ki is tartott végig a klub mellett. Az ötvenes évek során egymás után legyőzte a magyar birkózósport valamennyi nehézsúlyú versenyzőjét, magyar bajnoki címet szereznie azonban nem sikerült. Aztán megjelent a szőnyegen a harminc centiméterrel magasabb, negyven kilóval nehezebb Kozma, akit évekig a világon senki sem tudott megverni. Így aztán az egy híján huszonöt esztendős pályafutás során csak ezüst- és bronzérmeket hozott a bajnokságokról a közben Jóskából Jóska bácsivá nemesedett férfi. A SZVSE jubileumi könyve szerint tizenegy érmet nyert a magyar bajnokságokról, ő maga személyes beszélgetésünkben tízet említett. Az általa vezetett gárda eredményei és népszerűsége folytán akadnak Szegeden komplett évjáratok, melyekben csak azok nem jártak birkózni, akiket a sportorvos nem engedett.

Az edzésen megjelenő 60-70 tizenéves fegyelmezése meghaladta a vezetőedző, Futó Géza bácsi erejét. Így aztán Jóska bácsi ügyelt a rendre éveken át, nem is emberfeletti ereje, hanem elképzelhetetlen tekintélye révén. Ha valamit megígért, akkor annak teljesítése biztos volt. Amennyiben valamilyen döntést igazságtalannak talált, föllépett ellene még a legfelsőbb vezetőkkel szemben is. Persze nem kimagasló embersége miatt volt 20 esztendőn keresztül a válogatott keret tagja, része volt neki is Kozma, Reznák vagy Kiss Ferenc világversenyeken elért sikereinek. Ő maga Vasutas Európa-bajnoki címet is szerzett, többször pedig helyezett volt.

S hogy teljes legyen a kép: visszavonulása után az SZVSE gépkocsivezetője lett, így aztán szerte az országban sok rendezvényen a régi ismerősök nagyobb szeretettel fogadták, mint az éppen odavitt versenyzőket. A birkózóknál szakosztályvezetői, technikai vezetői szerepet vállalt, a versenyeken bíróként vagy titkárként közreműködve. A szegedi utcákon pedig minden harmadik szembejövő megsüvegelte egykori tanítómesterét, esetleg csak atyai barátját tisztelve személyében.

Dr. Kremser Péter, Szeged

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

HPQ-Szeged: mindössze nyerni kell

Vasárnap 16 órától a HPQ-Szeged a Dunaferrt fogadja az újszegedi sportcsarnokban. Tovább olvasom