Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Elúszott éremremények az égszakadásban

A 28. úszó Európa-bajnokságon tegnap már három magyar döntősért szoríthattunk, Cseh László, Bodor Richárd és Verrasztó Evelyn is dobogóesélyesnek számított. Okkal, joggal reménykedhettünk abban, meglesz a házigazda csapat első medencés érme is. Sajnos csalódtunk: Cseh hatodik, Bodor hetedik lett, Verrasztó döntője pedig az idő miatt ma 16.45-re tolódott.
Cseh a bemutatásnál még reménykedhetett, ám végül csak 6. lett Fotó: Segesvári Csaba
Kezdjük a kontinensviadal második napi krónikáját egy „hűsítő" hírrel. Hétfőn valószínűleg sokan a fejükhöz kaptak, hogy rosszul látnak, vagy hőgutát kaptak, amikor a jegyárakat böngészték.

Csökkentett jegyárak

Bizony eléggé borsosak voltak, a délelőtti tarifa 500-tól 1500, a délutáni elődöntőkre és döntőkre érvényes pedig 5000-től 15 ezer forintig terjedt. Többen dönthettek úgy – nem is teltek meg a lelátók –, inkább hazamennek, és otthon, televízión kísérik figyelemmel az eseményeket.

A szervezők dicséretesen gyorsan és rugalmasan reagáltak. Tegnaptól ugyanis a délelőtti program díjmentesen, a délutáni pedig ezer(!) forintért tekinthető meg.

És ha már bejutottunk a budapesti Széchy Tamás-komplexumba, csobbanjunk a medencébe! Először a 100 méteres női gyorsúszás mezőnye selejtezett, a szegedi Szél Friderikát a harmadik előfutamba sorolták. Ötven méterig nem volt semmi baj, 27.78 mp-cel fordult, de utána már nem tudta tartani ezt a tempót, 58.02 másodpercet mutatott az óra, amikor célba csapott. Futamában hatodik, összesítésben a 45. helyen végzett.
Szél Friderika tegnap csalódott volt Fotó: Segesvári Csaba


– Csalódott vagyok – mondta fáradtan Friderika –, ennél jobban szerettem volna teljesíteni. Csak az vigasztal, hogy a lányok közül én értem el a legjobb időt, ezért valószínűleg tagja leszek a 4x100 méteres vegyes váltónak.

– Gyorsan, jól kezdett Frida, de 60 és 85 méter között csak birkózott a vízzel, az utolsó 15 méteren megint jól tempózott – értékelt Bán Sándor edző. – A legfőbb okot abban látom, hogy az új sprinttechnikát, melyet május óta gyakorolunk, még nem sajátította el maximálisan. Friderikában bízom, amióta együtt dolgozunk, most úszta a legjobbat.

Magyar búcsúzók

A győztesek

A tegnapi győztesek, úszás, férfiak, 100 m mell: 1. Szlodnov (orosz) 1:00.61 perc, 7. Bodor Richárd 1:01.36. 100 m hát: 1. Vjacsanyin (orosz) 53.50 mp, 6. Cseh László 54.56. 50 m pillangó: 1. Breusz (ukrán) 23.41 mp. Nők, 50 m pillangó: 1. Alshammar (svéd) 26.06 mp. Műugrás, 1 méter: 1. Lindberg (svéd) 291,90 pont. 
Ne feledkezzünk meg a többiekről sem: 100 m női gyorson – Szélhez hasonlóan – Mutina, Miskovicz és Dara is búcsúzott. A 200 méter férfi vegyesen Nagy Péter (bár az ötödik időt tempózta, de csak két egy nemzetbeli juthatott tovább) és Batházi István nem folytathatta, a női 100 m mellen pedig Bor Katalin, Kovács Krisztina és Reményi Diána esett ki. A férfi 200 és női 800 gyorson egy sportolónk (Gercsák Balázs, Dajka Ádám, Kiss Boldizsár, Makány Balázs, ill. Nagy Réka, Hajnal Erika) sem „élte túl" a délelőttöt. Nem bánkódtunk, már ekkor a finálékra fentük a fogunkat.

Fantasztikus volt a hangulat, a közönség zászlókkal, „síppal, dobbal, nádihegedűvel" felszerelkezve várta a döntőket. Jobb, nagyobb reményekkel, mint hétfőn, hiszen az öt döntőből háromban volt magyar érdekeltség Cseh (100 m hát), Bodor (100 m mell) és Verrasztó (200 m hát) révén. Elsőként a „nagy lélegzetvételnyi" táv, vagyis az 50 méter férfi pillangósai következtek. A győzelmet az ukrán Szergij Breusz szerezte meg, 23.41 másodperces új bajnoki rekorddal.

Leszakadt az ég
A mai program

Az Európa-bajnokság mai programja. Úszás, 9.30-tól előfutamok, nők: 100 m gyors, 100 m mell, 800 m gyors; férfiak: 200 m vegyes, 200 m gyors. 17 órától elődöntők, nők: 100 m gyors, 100 m mell; férfiak: 200 m vegyes, 200 m gyors. Döntők, nők: 50 m pillangó, 200 m hát; férfiak: 50 m pillangó, 100 m hát, 100 m mell.
Műugrás, nők, 1 m: a selejtező 10 órakor, az elődöntő 12-kor, a döntő 15.45-kor kezdődik.  

A hangrobbanás – Hajrá, magyarok! – majdnem romba döntötte a lelátót: nem nehéz kitalálni, Cseh Laci és hét társa ereszkedett a medencébe. Bizakodtunk, bár egy kis félsz volt bennünk, hiszen a legjobbak közé csak a hatodik idővel került, míg riválisai „szórták" a bajnoki csúcsokat az elődöntőkben. Aggodalmunk sajnos, beigazolódott, címvédőnk nem bírta a tempót a trónkövetelőkkel.

Cseh a 6. helyen végzett. Csalódás – és biztos nemcsak nekünk. Erre abból is lehet következtetni, hogy a mixzónában – gyors, rövid interjúk készítésére fenntartott hely – hiába vártunk, vártak rá. Igaz, volt még egy elődöntője is, nem ért rá szomorkodni, diskurálni.

Ezután száz méter mellen Bodorért szoríthattunk, aki a 7. helyen végzett az erős mezőnyben. Közben fekete felhők érkeztek az uszoda fölé, és a 9-es pályán „rajthoz állt" az eső is. Óvatos kezdés után szakadni kezdett, vaksötét borult mindenre. Leszakadt az ég. És a közönség is menekülőre fogta.

– A meteorológusok szerint a Balaton fölött van a felhősáv vége, ezért lefújtuk a mai programot – mondta Csurka Gergely sajtófőnök.
100 méter mellen Kovács Ágnes a 4. legjobb idővel (1:08.51) került be a mai fináléba. Példáját a két fiú is követte 200 vegyesen, Cseh László a legjobb (2:0079), Kerékjártó Tamás pedig a negyedik (2:01.40) időeredménnyel kvalifikálta magát ar aranyfutamba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Edzőtábor után mérkőzések

A kunfehértói edzőtábor után felkészülési találkozók következnek a Ferroép-Szeged BL- és Vk-győztes… Tovább olvasom