Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Emblematikus technikai vezetők Szeged élcsapatainál

Szeged legnépszerűbb csapatainál emblematikus figurák a technikai vezetők. Dobozi Iván, Juhász György és Laluska Pál azért felel, hogy minden flottul menjen a város élcsapatainál. Miközben a klubok játékoskerete és szakmai stábja évről évre változik, ők képviselik az állandóságot.
– Nemcsak a csapat ügyes-bajos dolgait intézi, de nagyon jó barát is, akire mindig számíthatunk – vallja Bajusz Sándor, a Pick Szeged kézilabdacsapatának korszakos egyénisége az együttes technikai vezetőjéről, Dobozi Ivánról.

A Dél-alföldi Pincegazdaság egykori telepvezetője immár tizennyolcadik éve dolgozik a város legnépszerűbb egyesületénél. Annak idején másodállásban került a jogelődhöz, a Tisza Volán SC-hez. Manapság már minden idejét a magyar bajnok körüli tennivalók töltik ki. – Az évek során sokkal összetettebbé vált a feladatom. Nemcsak a hazai mérkőzések lebonyolításáért, a jegyzőkönyvért és a külföldi túrák szervezéséért felelek, de a játékosok ügyeit, papírjait is intézem. A sok idegenlégiós miatt a legtöbb fejfájást a vízumok, a munkavállalási és tartózkodási engedélyek beszerzése okozza – beszélt a bürokrácia útvesztőiről a Pick technikai vezetője, aki korábban maga is kézilabdázott. A gárda délszláv játékosait tolmácsként is segíti: édesanyja nagyszülei szerbek voltak, ezért gyermekkorában Battonyán mindkét nyelvet elsajátította.

Laluska Pál (balról), Juhász György és Dobozi Iván majdnem mindennap összefut a sportcsarnokban. Fotó: Schmidt Andrea

A Szeviép-Szeged kosárlabdacsapatának technikai vezetője, Laluska Pál női és férficsapatnál is dolgozott. Középiskolásként maga is kosárlabdázott, '78-ban szurkolóként került intézőnek a SZEOL SC-hez. Ezzel párhuzamosan a jogi egyetemet is elvégezte, ahol a mai napig pénzügyi jogot oktat. A Szeviéphez 1999-ben hívták. Könnyen meggyőzték, hogy vállalja el a feladatot, mert a lánya is az együttesben pattogtatott. – Olykor előfordult, hogy néhány játékos egyben a tanítványom is volt: Fülöp Dóra, Deák Attila, vagy éppen a volt alpolgármester, Tímár László is kosárlabdázott joghallgatóként – árulta el a sportberkekben csak Patyi bácsinak becézett Laluska Pál.

– '93-ban neveztek ki a vízilabdacsapat technikai vezetőjének. Azóta számos edző és játékos megfordult a klubnál, gyakorlatilag én képviselem az állandóságot – mondta Juhász György, aki öt éve főállásban tölti be a Szeged Beton VE szakosztály-igazgatói posztját.
Korábban tíz évig testnevelő tanárként dolgozott. A szíve idén visszahúzta az eredeti szakmájához: – Szeptembertől, ha csak félállásban is, de újra tanítok a Kossuth Zsuzsanna gimnáziumban. Persze számomra a póló a legfontosabb. Soha nem felejtem el, amikor '96-ban LEN-kupa-döntőt játszottunk, és most sem panaszkodhatom, mert ez is egy sikerre éhes társaság.

A város is elismerte

Dobozi Iván majd húsz év alatt jó néhány edzővel és még több játékossal dolgozott együtt, de házon belül egyetlen komolyabb konfliktusa sem akadt, és a város vezetése is elismerte a munkáját: két éve a Szeged Sportjáért kitüntetést is átvehette. – Közel két évtizede vagyok a csapat mellett, de a fiatalok között magam is fiatalnak érzem magam. A családom is megértő, sőt legtöbbször a feleségem és a fiam is ott szurkol a lelátón.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esélyt sem adott a Pick Szeged

Okulva az elmúlt évi kudarcból, tegnap simán nyert (35–23) férfi kézilabda Magyar… Tovább olvasom