Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Euro 2008: Bécsben meglestük a spanyol uralkodót

Ha most listát kellene készítenem arról, hogy mi nem lennék szívesen, az vélhetően elég hosszú lenne, és a bécsi spanyol–olasz negyeddöntő után minden kétséget kizáróan felkerülne rá a „király" szakma is (nem mintha ezt a kérdést így, ebben a formában bárki is feltette volna).
Hogy mire alapozom ezt? A mérkőzés egyik díszvendége János Károly spanyol király volt, és mivel testközelből követhettem nyomon a „mozgásait" a VIP-páholyban, tudom, miről beszélek. Azt persze eddig is sejtettem, hogy a királyi protokoll szigorú szabályok szerint működik, de hogy engem király létemre mindenféle biztonsági emberek lökdössenek ide-oda, biztos, nem tűrné el a lázadó magyar vérem...

Már az érkezés: Juan Carlos felcaplat a lépcsőn (közben 30 biztonsági szívja előle a levegőt), Michel Platini, az UEFA elnöke elébe siet, és karját ölelésre tárja, mire rögtön közébük áll egy „konyhaszekrény", és finoman fordít vagy 45 fokot a királyon (nem a futballén, az igazin), hogy a fotósok számára a kedvezőbb oldalát mutassa.

Alig vonul be a slepp a VIP-páholy még „VIP-ebb", elkerített részére, amikor Juan Carlos súg valamit Platininek, aztán az egész bagázs hirtelen hátraarcot csinál, és megindul visszafelé.

Senki nem ért semmit, mígnem a király odaér egy ajtóhoz, ami felett egy férfifigura látható, ezzel bebizonyosodik az a tétel, miszerint vannak helyek, ahova a király is gyalog jár. Persze a „jár" szó önmagában semmit nem jelent esetünkben, a király ugyanis ledekkol az ajtó előtt, megvárja, míg két embere előbb mindenkit kizavar a vécéből, másik kettő lecövekel az ajtó előtt, majd intenek Őfelségének, hogy mehet...
Mármint befelé, és az ember ilyenkor csak reménykedni tud, hogy nem hasmarsa van a spanyolok első számú emberének, mert bizonyos helyzetekben bizony kellemetlen lehet kivárni az ilyenkor kötelező biztonsági ellenőrzést.

János Károly kivárta a sorát... Fotó: DM/DV
János Károly kivárta a sorát... Fotó: DM/DV

Juan Carlos be, a közben érkező – esetleg tényleg hasmarssal küszködő – egyszerű földi halandók meg kint várakoznak. Még szerencse, hogy a királynak ezúttal csak kisdolga volt, és viszonylag hamar kijött az intim helyiségből, ennél rosszabbul jártak viszont a hölgyek.

Zsófia királyné ugyanis igazi hölgy: bő 25 percet pepecselt ugyanis a mellékhelyiségben (tudják, a smink), de mivel az eljárás esetében is ugyanaz volt, mint a férjét illetően, a női részleg előtt még hosszabb sor kezdett kígyózni, mint a hímek oldalán. A sorban állók között néhány ismerős: Platini felesége, Bernie Ecclestone barátnője, az osztrák kancellár felesége, és még folytathatnám. (Jellemző, hogy amikor Angela Merkel járt ugyanezen félreeső helyen, semmi extra nem történt, a német kancellár a többi földi halandóval együtt végezte a dolgát, lásd még liberalizmus).

Miután a királyi pár könnyített magán (és a többiek helyzetén), az egész slepp „visszaáradt" a VIP-VIP-be, ahol a király rögtön elkövetett egy, a protokollban vélhetően nem szereplő bakit: nemes egyszerűséggel felborította az elé helyezett pezsgőspoharat. Ekkor már egész „szekrényhátsorfal" állta az arrafelé lézengő egyetlen fotós útját, kijelentve: nem illik fényképezni, amint a király iszik (ebből vajon hogyan írt volna novellát Anatole France?).

És arra, hogy a Jeruzsálem királya címmel is büszkélkedő, magát Viktória angol királynő és XIV. Lajos egyenes ági leszármazottjának vallható János Károly már a 70 felé közelít, az a bizonyíték, hogy egy orvosforma ember soha nem távolodott 10 méternél messzebb tőle, a két kezében pedig egy-egy csomag: egy orvosi táska, illetve egy defibrillátor... Úgy tűnik, a spanyolok felkészültek arra is, hogy esetleg a taljánok jutnak tovább, de az újraélesztő szettet végül nem kellett használni...
Nem halt meg a király, éljen a király!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az török áfium ellen való holló

Szerda este 20.45-kor Bázelben rendezik a labdarúgó Európa-bajnokság első elődöntőjét, a… Tovább olvasom