Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Euro 2012: egy csoportban a svédekkel

Kisorsolták a 2012-es labdarúgó Eb selejtezőinek csoportbeosztását. A magyar válogatott ismét összekerült a túl jól ismert svédekkel és az egykori győztes hollandokkal.

Az E csoport:
Hollandia
Svédország
Finnország
Magyarország
Moldávia
San Marino

A ceremónián, amelyet Donald Tusk, Lengyelország miniszterelnöke nyitott meg, az egyetemes futball két-két ukrán, illetve lengyel kiválósága működött közre Oleg Blohin és Andrij Sevcsenko, illetve Zbigniew Boniek és Andrzej Szarmach személyében.

Az már a sorsolás előtt tudavalevő volt, hogy a lengyel-ukrán közös rendezésű torna két házigazdája biztos résztvevő, így a kvalifikációs sorozatban 51 nemzeti együttes indul, ezeket hat hatos és három ötös csoportba osztották. Az első helyezett mindegyikből automatikusan Eb-résztvevő lesz, akárcsak a legjobb második. A további nyolc csoportmásodik pótselejtezőt vív a fennmaradó négy helyért.

A csoportok kialakítása azonnal gondba ütközött, mivel a varsói Kultúra és Tudomány Palotájában zajló eseményen Azerbajdzsán mellé Boniek Örményország nevét húzta ki. Márpedig az európai szövetség, az UEFA előzetesen rögzítette, hogy a politikailag feszült viszonyban levő államok csapatai - így az azeriek és az örmények, illetve az oroszok és a grúzok - nem kerülhetnek össze, ennél fogva Örményországot azonmód "átpakolták" az A-ból a B betűjelű hatosba.

Sevcsenko az E csoportba húzta ki a magyarokat. Fotó: MTI
Sevcsenko az E csoportba húzta ki a magyarokat.
Fotó: MTI

Magyarország a 4. kalapból az E csoportba került, s nem lehetett panasz rá, hogy San Marino (6. kalap) és Moldova (5. kalap) társaságába jutott. A harmadik kalapból kihúzott Finnország ugyancsak "rendben volt", s a 2. kalap is tartalmazott Svédországnál, a legutóbbi világbajnoki selejtező sorozatban magyar csoporttársként szerepelt ellenfélnél veszélyesebb riválist. A legjobb kilenc gárdát felsorakoztató 1. kalapból viszont már nem lehetett "ígéretes" vetélytársra számítani, végül - hogy némi pikantériája is legyen a dolognak - a magyar válogatott holland szövetségi kapitányának, Erwin Koemannak a honfitársai kerültek be az E jelű szextettbe csoporttársnak.

A varsói sorsolás után villámértékelést adott a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapjának Kisteleki István elnök és Koeman kapitány is.

Kisteleki: "Osztom azoknak a véleményét, akik szerint ez egy kiegyenlített csoport, a hollandok kiemelkednek a riválisaink közül, de a mögötte következő három válogatott közül bármelyik lehet második. Mindenképpen úgy érzem, hogy van esélyünk az előrelépésre!"

Koeman: "Elégedett vagyok a csoportbeosztásunkkal, Hollandia kiemelkedik a mezőnyből, de még az ő esetükben is előny, hogy jól ismerem őket. Mögöttük a svéd, finn, magyar hármasból bárki következhet. Örülök, hogy kapunk egy új lehetőséget a svédek ellen, akikkel szemben utoljára, ugye, drámai körülmények között maradtunk alul, most lehet majd javítani."

A 16 csapatos Eb-döntőért zajló selejtezők sorozata az idén, szeptember elején indul, és 2011 október 11-én zárul. Az oda-visszavágós pótselejtezőket a jövő év novemberében rendezik meg.

Mérleg az ellenfeleinkkel szemben

Hollandia:
Tizenkét meccset játszott a magyar válogatott az oranje ellen, a mérleg 5-2-5, utoljára 26 éve sikerült nyerni Hollandiában. Az utolsó négy meccset elbukta a magyar csapat, 1994-ben 7–1-re kapott ki Verebes József együttese.

Svédország:
eddig 2 Eb-selejtezőn kerültünk velük össze, de a 2004-es Eb-, a 2006-os és a 2010-es vb-kvalifikáció során mindig „egymásra találtunk". Eddig 42-szer találkozott a két válogatott, az utolsó öt meccsünket elvesztettük ellenük. Utoljára 1995-ben győztük le a „háromkoronásokat".

Finnország:
Az utolsó továbbjutásunk alkalmával pont ellenük harcoltunk ki egy ikszet Helsinkiben (ki ne emlékezne Moilanen öngóljára a 93. percben?). Eddig 11 meccsen 8-2-1 a mérleg.

Moldova:
A legutóbbi selejtezőkön egy ide, egy oda. Az összmérleg öt meccsen nekünk kedvez, 2-2-1.

San Marino:
Összesen kétszer játszott a magyar válogatott a miniállammal, 2002-ben egy Gera-mesterhármassal 3–0 ide, kint 5–0-s magyar siker.

A további csoportok:
A:
Németország, Törökország, Ausztria, Belgium, Kazahsztán, Azerbajdzsán.
B: Oroszország, Szlovákia, Írország, Macedónia, Örményország, Andorra.
C: Olaszország, Szerbia, Észak-Írország, Szlovénia, Észtország, Feröer.
D: Franciaország, Románia, Bosznia-Hercegovina, Fehhéroroszország, Albánia, Luxemburg.
F: Horvátország, Görögország, Izrael, Lettország, Grúzia, Málta.
G: Anglia, Svájc, Bulgária, Wales, Montenegró.
H: Portugália, Dánia, Norvégia, Ciprus, Izland.
I: Spanyolország, Csehország, Skócia, Litvánia, Liechtenstein.

A kvalifikáció menete
Az együttesek kilenc csoportban vívnak meg a kijutásért, hat hatos, illetve három ötös társaságot alkotva. A kvalifikációs sorozatot 2010 szeptembere és 2011 októbere között bonyolítják le, körmérkőzéses formában. A csoportelsők automatikusan kvalifikálják magukat, csakúgy, mint a legjobb második helyezett – ennek kiszámításakor a csoport 6. helyezettje elleni eredményeket nem veszik figyelembe. Ezzel elkel 12 hely, a maradék négyért pedig a nyolc további csoportmásodik oda-visszavágós alapon, pótselejtezőkön küzd meg. A lebonyolítás valamivel kedvezőbb a 2008-asnál a kisebb csapatok számára: most nincsenek hetes, illetve nyolcas "óriáscsoportok", amelyekben az első és második kalapos csapatok tarolni tudtak. Ekkor ugyanis a 14 első és második kalapos válogatottból 13 tovább is jutott.

A kijutók összetétele
- rendező: Lengyelország, Ukrajna (2)
- közvetlenül kijutnak: csoportelsők – 9 válogatott, + a legjobb csoportmásodik – 1 válogatott (10)
- pótselejtezőn jut ki 4 válogatott (4)

Olvasóink írták

 • 13. sauron2 2010. február 08. 15:05
  „a cím olvasatában, azt hittem belépünk az EURÓ övezetbe! de már látom csak újabb baki jön! úgy kiesünk, hogy lábuk se éri a labdát!”
 • 12. insideman 2010. február 07. 22:27
  „Kisteleki és Ervin max a lelátóról szurkol ősszel..”
 • 11. PipiczGabor 2010. február 07. 21:23
  „Labdába sem rughatunk.”
 • 10. fercsi 2010. február 07. 20:14
  „Így van,kezeljük a helyén a dolgokat. A 3. hely bravúr lenne...legalább játszunk jó meccseket!Pl.mint tavaly az u20-as válogatott! (itt nem feltétlenül az eredményre gondoltam,HAJTSATOK!!! )”
 • 9. Yossarian 2010. február 07. 18:43
  „kár a gőzért.”
 • 8. Besenyő_Pistabácsi 2010. február 07. 18:14
  „Az UNICEF segítséget ad és kér!

  Az UNICEF munkatársai a helyszínen vannak és megtesznek minden tőlük telhetőt a gyerekek érdekében.

  Ön is segítheti erőfeszítéseinket!

  Hívja a 1749 számú segélyvonalat!
  Figyelem! A szám csak február 14. 24:00 óráig hívható.

  Hívásával életeket ment!
  1 hívás = 200 Ft = 100 db vízfertőtlenítő tabletta = 400 l tiszta ivóvíz

  A hívás ára 200 forint, amit teljes egészében megkap az UNICEF.
  1 hívás árából az UNICEF 100 darab vízfertőtlenítő tablettát tud vásárolni, mellyel 400 liter tiszta ivóvizet biztosíthat a földrengés gyermekáldozatai számára.

  A 1749 a három mobilszolgáltató, valamint a T-Home és a UPC vezetékes hálózatából hívható, ha SMS-t küld, írja be: HAITI.”
 • 7. airwaves 2010. február 07. 15:51
  „Kisteleki és Koeman?
  Hol lesznek ők már akkor!”
 • 6. xene@freemail.hu 2010. február 07. 15:38
  „Szerintem fölösleges álmokat kergetni, mert ebből nem lesz 2. hely.
  A finnek 2 utolsó selejtező-csoportját érdemes megnézni, s nyilvánvalóvá válik, hogy ellenük is kevés esélyünk van.
  Moldováról meg ne is beszéljünk....legutoljára 3-0 volt nekik...
  Ebből bravúrral egy 3. helyezés lehet....több nem....”
 • 5. theseus 2010. február 07. 14:26
  „A csoport 2. helyére is lehet esélyünk, ha javul a csapat, talán 1-2 fiatal is beépülhet az U-21-esek közül. A finnek ellen jó esélyünk van, a svédek ellen meg végig koncentrálni kell, főleg Ibrára. Persze ha sikerül, akkor is ott lesz még a pótselejtező, úgyhogy nem könnyű, de nem is lehetetlen.
  Ami a hollandokat illeti, ha a riválisainkat jól kitömik, akkor ellenünk már nem is muszáj nyerniük a csoportelsőségért.”
 • 4. TrombiFrédi 2010. február 07. 14:07
  „Ez is "nagy húzás" volt! Hajrá, hajrá!!!”
 • 3. zozzy 2010. február 07. 14:06
  „Mondjuk olyan 5-dik hely ki is néz nekünk!”
 • 2. Zsoltee0716 2010. február 07. 13:50
  „Köszönöm! Így már sokkal jobb, teljes értékű, főleg hogy a rendező országok is ott vannak és egyéb információk!”
 • 1. Zsoltee0716 2010. február 07. 13:18
  „Nehéz lett volna a többit is be másolni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZTE-Szeged: hazai vereség

Hazai pályán szenvedett vereséget a Magyar Gergely edzette SZTE-Szeged a női kosárlabda NB I B… Tovább olvasom