Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Ezüstérmek után ötödik kupagyőzelem

A Délmagyarország és a Délvilág hagyományos év végi Év sportolója díjátadó ünnepségén a Pick Szeged együttese vehette át a DM legjobb csapatának járó díjat.
A Magyar Kupával, májusban. Fotó: Segesvári Csaba
A Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának idei szereplésében május volt a legemlékezetesebb: egyrészt az örök riválissal szemben csak az ötödik összecsapáson dőlt el a bajnoki cím sorsa Veszprémben, de rá néhány nappal Pécsett már Mezei Richárd csapatkapitány tarthatta magasba, tizenhárom éves szünet után, a Magyar Kupát. Bár voltak emlékezetes mérkőzések, az ősz azonban a sok sérülés miatt már nem úgy alakult, mint ahogyan szerette volna a klub vezetése.

MK-siker 13 év után

De ne menjünk ennyire előre, idézzük fel a májusi eseményeket. Az új rájátszásos bajnoki rendszerben a várakozásnak megfelelően a hazai bajnokság két kiemelkedő csapata, a tizenötödik bajnoki címének megszerzésére készülő Veszprém és az 1996 óta a nyomában lihegő Pick Szeged vívta a döntőt. A három győzelemig tartó ütközetben mindkét együttes magabiztosan nyerte meg a hazai mérkőzéseit. A negyedik, szegedi összecsapás némi optimizmust ébreszthetett a Pick Szeged szurkolóiban, hiszen 31–21-re nyertek Mezeiék. Aztán három nappal később Veszprémben már nem tudta megismételni a nagyszerű játékot a Kovács Péter edző által irányított gárda. Nem volt azonban veszve semmi sem, hiszen május utolsó hétvégéje régen várt dicsőséget tartogatott. Egyetlen edző sem álmodhatott olyan befejezésről, mint ahogyan pontot tett Kovács Péter a Pick Szegednél eltöltött három bajnoki évére. A bajnoki címért folytatott versenyfutásban csapata a cél előtt elbukott, azonban irányításával sikerült egy tizenhárom éves negatív sorozatot megszakítani: a Magyar Kupára ismét felkerült a Pick Szeged neve.

Eredménylista

A Pick Szeged férfi kézilabdacsapata a legnagyobb dicsőségét 1996-ban érte el, amikor megelőzte a Veszprémet és a Dunaferrt, s bajnok lett. A további sikerlista: 1985-ben, 1994-ben, továbbá 2002-ben, 2004-ben, 2005-ben és 2006-ban ezüstérmet nyert a bajnokságban. Továbbá tizenegyszer végzett a dobogó harmadik fokán. A Magyar Kupát ötször – 1977-ben, 1982-ben, 1983-ban, 1993-ban és 2006-ban – sikerült elhódítani.

Szerb edző


A Pick Szeged elnökségi tagja, Pistrui László annak idején lapunknak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy szeretnék a Veszprémmel szembeni tízéves hátrányt fokozatosan ledolgozni. A csapat főszponzorának képviselője elárulta, a sportvezetés, a gazdasági, s a játékosállomány terén szeretnének javulni. Miközben játékosoktól váltak meg, igyekeztek a helyükre fiatalokat igazolni. Továbbá azzal a jelszóval, hogy a többségében szerb játékosokhoz a legmegfelelőbb a szerb edző, déli szomszédunkból hoztak szakembert.

Lele Ambrus, a klub ügyvezető elnöke a felkészülési munka első napján azt közölte a játékosokkal és az új edzővel, Zoran Kurtessel, hogy az elnökség változatlan cél elérését tűzi a csapat elé, vagyis a bajnoki cím megszerzését, a Magyar Kupa megvédését és a Bajnokok Ligájában a nyolcaddöntőből tovább jutni. A Vojvodinával bajnoki címet nyert új tréner elsősorban türelmet kért, hogy ismerje meg a csapatot, a játékosokat. De megígérte, a Bajnokok Ligájára igyekszik úgy felkészíteni a gárdát, hogy az megfeleljen az elvárásnak. A bajnoki céllal kapcsolatban pedig kijelentette, véleménye szerint a négyes döntőre csúcsformába kerül a csapat.

Sérülések sorozatban

A sors azonban sérülések képében közbe szólt. Szinte egymásnak adták a kórház kilincsét a Pick Szeged kézilabdásai. Csak a bajnokság kezdetekor sikerült néhányszor teljes csapattal kiállni. Milorad Krivokapics kiválását annyira nem is érezte meg a csapat, mint Daniel Andjelkovics hiányát. Az irányító helyére aztán gyorsan igazolni kellett, s mivel csak külföldről, vagy alsóbb osztályból lehetett a karmester helyét betölteni, ezért Bajusz Sándort, majd a már szinte visszavonult Jovanovicsot igazolták le. Az eredmények azonban azt bizonyították be, hogy igazán nem sikerült pótolni Andjelkovicsot. A csapat Veszprémben nem tudott igazi partnere lenni a címvédőnek, s a legfájóbb, hogy címvédőként hazai pályán a Tatabányával szemben nem sikerült kiharcolni a Magyar Kupában a továbbjutást.

A remény hal meg utoljára – tartja a közmondás. Ebből kiindulva bizakodóak lehetnek a Pick Szeged vezetői, Kurtes mester bizonyára beváltja ígéretét és a bajnoki rájátszásra olyan csúcsformába hozza a gárdát, hogy a Veszprém által megszerzett előnyt is le tudja dolgozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legjobbak közt emlegették

Holnapután az újszegedi sportcsarnokban rendezi lapunk és a Szeged Városi Sportigazgatóság a Kék… Tovább olvasom