Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Farkas Cinga visszatért Makóra

Farkas József neve jól cseng a kézilabdában. Korábban védéseivel kápráztatta el a makói publikumot, most ő irányítja a csapat szakmai munkáját, míg a Németh Toll Makó NB I-es női gárdájánál a kapusok pallérozásával foglalkozik.
Farkas József mindkét makói csapatnál dolgozik. Fotó: Tésik Attila
A kilencvenes évek elején Farkas József még a kapuban állt, az NB I/B-s Makó KC hálóját őrizte, és Magyar Kupa-mérkőzésen a Veszprém csillagait is az őrületbe kergette. Válogatott színtű produkciót nyújtott. Ez a kitétel edzőként is igaz rá, a nemzeti csapatnál Skaliczki László szövetségi kapitány munkáját segíti. Újabban két klubhoz is elkötelezte magát, az MKC komplett szakmai munkájának terhe az ő vállát nyomja, a Németh Toll Makónál pedig a kapusokkal foglalkozik.

A magyar válogatott

– A válogatottnál legközelebb októberben lesz összetartás – mondta Farkas „Cinga" –, akkor játszunk edzőmérkőzéseket az Izland ellen, készülünk a januári világbajnokságra. Hogy ott mire lehet képes a csapat? A biztos továbbjutáshoz a norvégokat és a dánokat is meg kell vernünk. Nem lesz könnyű, de nem is teljesíthetetlen feladat. Pillanatnyilag háttérmunka zajlik, például az ellenfelek feltérképezése.

Meg kell említeni, hogy utánpótlás-referensként dolgozik a déli régióban, szervezi az adidas gyermekbajnokságot öt korcsoportban. Ezzel is akad dolga bőven – civil hivatás már nem fér bele az életébe –, de azért odafigyel a Pick Szegedre is:
– Úgy vettem észre, hogy a gárda védekezése mozgékonyabb, erőszakosabb lett, viszont Backovic még nem épült be teljesen az együttesbe. Látok, érzékelek változásokat, meglátjuk, ez mire lesz elég a bajnokságban, a Magyar Kupában és a nemzetközi porondon. Szurkolok a fiúknak, hogy sikerüljön megtörniük a Veszprém bajnoki hegemóniáját.
Visszatért Makóra, már edzőként. De ez, mint elmondta, csupán a véletlenen múlott.

Házelnöki látogatás

Ma 15.15-kor „váratlan" és illusztris vendég toppan be a makói városi sportcsarnokba, a Németh Toll Makó edzésére. Szili Katalin házelnök látogatja meg az együttest. Ekkor mutatják be neki és a tréningre kilátogató szurkolóknak a legújabb szerzeményt, a Franciaországból hazatért kapust, Szabó Krisztinát.

Férfi kispadon


– Nem szándékoztam csapatot vállalni. Lesti Istvánt ajánlottam Bartók Csaba helyére. Vele azonban nem tudott megegyezni a klubvezetés, ezért az utolsó pillanatban, egy-két nappal a felkészülés megkezdése előtt elvállaltam a Makó szakmai irányítását. Rutinos, idősebb kézlabdásokból áll a keret, a meghatározó játékosok adottak, egyedül a jobb lövő poszt „lyukas". Szó van arról, hogy Ferenczi Botond kettős játékengedéllyel nálunk is szerepeljen, de ez a kérdés még nem dőlt el. Remélem, előrébb tudunk lépni a tavalyi 8. helyhez képest.

Az élvonalban is

– Az egyik munka maga után vonta a másikat – folytatta történetét Cinga. – Amint kiderült, hogy a fiúknál elvállaltam a vezetőedzőséget, megkeresett György Ferenc, az NB I-es újonc Németh Toll Makó elnöke, hogy foglalkoznék-e a kapusaikkal. Rábólintottam. Szabó Krisztinával és Klembucz Mónikával már dolgoztam, rutinos hálóőrök, Kozserán Krisztina pedig fiatal és tehetséges. Szép feladat lesz felkészíteni őket az NB I-es meccsekre.

Arra a kérdésre, hogy van-e még olyan szakmai kihívás a sportágban, amire vágyik, talányosan csak annyit mondott: – Aktív részese, szereplője vagyok a mai magyar kézilabdának, és ez pillanatnyilag elég nekem...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félretette a barátságot

Emlékezetes mérkőzésen győzte le a Makó FC a Békéscsabát a labdarúgó NB II keleti csoportjának… Tovább olvasom