Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Farkas regionális bajnokságot nyert

A 18 esztendős Farkas Márkot évekkel ezelőtt, mint fiatal tehetséges motokrosszost ismerhettük meg. Ezt legutóbb az Egyesült Államokban is igazolta, regionális bajnokságot nyert.
Fotó: DM/DV
Farkas Márk tavaly augusztus 2-án érkezett az USA-ba, New York államba, a kétezer lakosú kisvárosba, Port Byronba. Cserediákként. Vagyis a szülei – édesapja, Farkas János, a szegedi Motor-Art SME elnöke – elsősorban tanulni, az angolt gyakorolni küldték ki az újvilágba. De a sporttól, a motokrossztól sem szakadt el.

– A bemutatkozó levelemben sportként a motokrosszt jelöltem meg – mesélte Márk –, és a fogadó családom, egyedülálló apa, három felnőtt fiával, a kiválasztásomnál, felfigyelt erre. A legfiatalabb „bátyám" egy motor márkakereskedés, szerviz vezetője, az ő révén kerültem be egy motoros csapatba. Kisebb nagyobb nehézségek akadtak, mivel előtte fél éve már itthon sem motoroztam.

Sikerült a beilleszkedés, és egy hétfordulós amatőr megyei kupasorozatban indult, vett részt. Azt azért tudni kell, hogy az Egyesült Államokban egy ilyen regionális, illetve megyei megmérettetésen közel 180(!) „porfelhőlovag" áll rajthoz és nagyon sokan kíváncsiak a gyors, pörgős viadalokra. Az osztályokba sorolás minden szezon kezdetekor limit megfutásával történik, és négy kategória van, A-tól D-ig, köbcentimérenként különválasztva.

– A hét forduló alapján hirdetnek győztest, és 2005-ben sikerült megszereznem a 125 kcm-es géposztályban az első helyet. Idén is indultam, de az ötödik körben egy elhibázott ugrás után hatalmasat estem, eltört a jobb vállam. Így le kellett mondanom amerikai motoros pályafutásom utolsó két fordulójáról és a saját rendezésű szegedi versenyünkön sem tudtam rajthoz állni. De a lényeg, hogy a vállam már jobb állapotban van.

Az érettségit sikeresen letette az államokban, de ezt a bizonyítványt hazánkban nem fogadják el; így újra negyedikes és itthon is készül a vizsgára. Amerika már csak emlék:
– Nem volt egyszerű... Sok pozitív benyomás, élmény ért, de hiányoztak a szüleim, a barátaim, időnként nagyon gyötört a honvágy. Természetesen, nem bántam meg ezt a „kalandot", gyakoroltam a nyelvet, sok tapasztalatra tettem szert – megérte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó, HNKC: vereség

Tovább olvasom