Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Fekete György, a Pick klubmendezsere

Szeged - Fekete György (45) a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának klubmenedzsere. A kétszeres magyar bajnokkal 1999-ben került kapcsolatba. Az első években mentáltrénerként segítette a csapat munkáját.

„Ki ez a Fekete Gyuri?" – tette fel a kérdést néhány szurkoló a Pick Szeged ankétján a közelmúltban. Gyorsan jött a válasz: „Na ne már, évek óta a csapat mellett van, nem ismered?"

És ekkor tényleg rájöttünk, hogy Fekete Györgyöt, a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának klubmenedzserét igazán nem is ismerjük. Péntek délelőtt a Tisza Palotában található Pick-irodában kerestük fel a sportvezetőt, és beszélgettünk vele.

– Debrecenben születtem, nagymamám révén azonban szegedi kötődésű vagyok, valamikor Petőfitelepen éltek a nagyszüleim. Az alapdiplomámat szülővárosomban szereztem, de Szegeden és Budapesten is tanultam. Fiatalkoromban úsztam, kézilabdáztam. A Debreceni Dózsa meccsein nőttem fel, állandó tagja voltam a legendás cívisvárosi B középnek. Varga Pista, Süvöltös, Sárközi, Hoffmann alkotta akkor a csapatot. Napokkal a meccs előtt elkezdtem tépkedni az újságokat, hogy konfettit készítsek belőle, és már reggel 7.30-kor ott álltam a Hódosi előtt a hatalmas szatyrokkal, hogy jó helyről szurkoljak a kedvenceknek.

1993-ban került Szegedre, a Generali biztosító régióvezetője lett. Feleségével, Évával érkezett a Tisza-parti városba.

– Fiatalként trombitáltam, így minden debreceni virágkarneválon zenéltem; sokszor a mazsorettek mögött fújtam. Évát, a feleségemet ott láttam meg először, ennek már 30 éve, azóta élünk boldogan. Három gyermekünk született, Ádám (21), Marci (14) és Botond (2).

1999-ben, éppen 12 éve tűnt fel először Fekete György a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata mellett.

Fekete György mentáltrénerből klubmenedzser lett a Pick Szegednél. Fotó: Frank Yvette
Fekete György mentáltrénerből klubmenedzser lett a Pick Szegednél.
Fotó: Frank Yvette

– Ekkor már mentáltrénerként dolgoztam, foglalkozásokat tartottam különböző cégeknek. Buday Ferenc mellett kezdtem el dolgozni, olyan játékosokkal, mint Nagy Laci, Buday Dani vagy éppen Berta Robi. Nagyon izgalmas volt a munka. Imádtam Kovács Péter mellett dolgozni, ő volt az első edző, aki komoly szerepet szánt nekem, kikérte a véleményem, a csapattal kapcsolatos feladatokkal bízott meg. Több játékossal kellett külön foglalkozni, így Ilyés Fecivel, Laluska Balázzsal vagy éppen Vadkerti Attilával. Sokat beszélgettem velük, főként a bizonytalanságról, hogyan viszonyuljanak a szurkolók megnyilvánulásaihoz. Feci különös figura volt, nagyon kedvelem őt. A székelyudvarhelyi születésű játékos nem tudott ülve beszélgetni, így sokszor futva, de előfordult, hogy csákánnyal kerítést ásva tudtunk diskurálni. Ő így tudta kiadni magából, ami nyomasztotta, foglalkoztatta.

Fekete György sohasem szakadt el a Pick Szegedtől, a kézilabdától, a Csongrád Megyei Kézilabda Szövetségben társadalmi alelnöki posztot tölt be évek óta.

– Mielőtt a Pick Szeged klubmenedzsere lettem, az ásotthalmi bentlakásosintézet vezetője voltam kilenc hónapig. Csodás időszaka volt ez az életemnek, olyan szeretet vett körül, amit a civil életben még nem tapasztaltam. Büszke voltam az ott eltöltött időszakra. Kis csapatunkkal részt vettünk a régiós kispályás labdarúgótorna döntőjén. Egy évvel előtte az ásotthalmi csapat tökutolsó lett, magaviseletük miatt többször ki akarták zárni a fiúkat. Velem a döntőbe jutottak, a félidőben még 2–1-re vezettünk, végül 4–2-re kikaptunk, de egyetlen balhénk sem volt. Nehezen élték meg az ott lakók és dolgozók, hogy elhagytam őket, sírtak, néhányan még haragudtak is rám, de nekem ez klubmenedzserkedés hatalmas kihívást jelentett.

A Pick Szeged férfi kézilabdacsapatánál tavasszal tulajdonosváltás történt, hazánk egyik legsikeresebb üzletembere, Csányi Sándor vásárolta meg a klubot, és a tulajdonosi körébe tartozó Bonafarm-csoport irányítja az egyesületet.

– Azért ez a mostani pozíció és munka egészen más, mint amit előtte végeztem. Mezei Richárd, a Pick Szeged Kézilabda Zrt. vezérigazgatója márciusban keresett meg, és vázolta elképzeléseit, amelyek számomra szimpatikusak voltak, ezért vállaltam el a munkát. Feladatom elég összetett, az egész klubra kiterjed.

Olvasóink írták

 • 3. valakiszegedről 2011. július 24. 14:19
  „Laluska innen nem Veszprémbe ment, Ilyés Feci - megjegyzem, egyáltalán nem szeretem - távozását pedig ne hasonlítsuk egyesekéhez (akik közül ugye van olyan, akit meg is jutalmaztak tettéért), mert bár nem volt szép a hazudozás, de azért azt meg kell adni, hogy ő amíg itt volt, tisztességesen játszott. Tudod, a 2007-es döntőben Veszprémben azt a hetest akár ki is lehetett volna hagyni. Nem tette...”
 • 2. W666W 2011. július 24. 08:16
  „Igen és Nézzük meg is lett azokkal az emberekkel akiket Ö mentáltréningelt ..:-))))
  Laluska, és Illyés hogy is mondjam nem lettek a gerincesség mintaképei és akkor azt hiszem finoman fogalmaztam..Hogy is távozott mindkettő a Szeged csapatából ja és ráadásul HOVA ?? és Miért / ja a tzöbb pénzért / aztén mire is vitték ????? a Futottak még ZS kategoria ?? Ez nem ennek az embernek a hibája csak úgy eszembe jutott a cikk apropóján”
 • 1. lukrecia 2011. július 23. 09:20
  „Ragyogo: Az ilyen mentalitasu emberek barhol nagyon hasznosak tudnak lenni. Szemelyi trenerek elengedhetetlenek egy egy jatekos formalasahoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azok a csodás szegedi pólós LEN-kupa-finálék

Ezúttal lapunk sportrovatának munkatársa, Szélpál László utazik vissza 1996-ba és 2009-be, amikor is a Szeged férfi pólócsapata LEN-kupa-döntőt játszott. Tovább olvasom