Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Fekete Stefan: Ott kell lennünk a mezőny első felében

Szeged - Debrecenből szerződtette a szerb állampolgár, de magyar útlevéllel is rendelkező Fekete Stefant a Naturtex-SZTE-Szedeák NB I A csoportos férfi kosárlabdacsapata. A 26 éves, 188 centiméter magas irányító a rájátszásba vezetné új együttesét, és jó teljesítményével a szurkolók kedvencévé válna – elfelejtetve velük tavalyi „kungfubemutatóját".
– Édesapja magyar családból származik. Ön hogyhogy nem beszéli a nyelvet?

– Apukámat Fekete Sándornak hívják, a családjában mindenki magyarul beszélt. Viszont édesapám szülei gyermekkorában elváltak, így elfelejtette a nyelvet, és egyelőre én is csak néhány kifejezést ismerek. Viszont tervezem, hogy megtanulok magyarul.

– Ezért igazolt a tavalyi szezon előtt Nyíregyházára?

– Nem. Korábban is volt már magyar ajánlatom, a Szeged is hívott öt éve, de akkor még nehezebb volt megszerezni az állampolgárságot. Amikor ez a helyzet változott, jött a Nyíregyháza ajánlata, és miután jó szezonom volt a bosnyák Capljina Lastában, úgy éreztem, kipróbálom magam a magyar bajnokságban is.

Fekete holnap mutatkozik be. Fotó: Schmidt Andrea
Fekete holnap mutatkozik be. Fotó: Schmidt Andrea

– A nyáron Fehérváron készült, majd egy hónapot Debrecenben játszott. Miért hagyta el az említett két csapatot?

– Fehérváron eleinte minden rendben volt, remek ajánlatot kaptam a klubtól. Később azonban érkezett egy amerikai légiós a posztomra, és bár kétéves szerződést ajánlottak, csak második számú irányítóként számítottak volna rám. Játszani akartam, ezért aláírtam Debrecenbe, egy hónapos opcióval. Viszont a klub nem volt annyira profi, mint vártam, és a rájátszásba jutásra sincs túl sok esélye, ezért ismét a váltás mellett döntöttem.

– Miért a Szedeák?

– Fiatal klub, tele ambícióval és komoly célokkal. Ugyanazok a terveink: én is és a Szeged is a rájátszásban akarunk szerepelni – most már közösen dolgozunk ezért. Mivel a tavalyi kezdőötös három helyen cserélődött ki, kell még idő, mire összeáll a csapat. Ennek ellenére ott kell lennünk a mezőny első felében, szerintem a hatodik, hetedik helyen.

– Tudja, hogy sok szurkolónak az ön nevéről a tavalyi, még nyíregyházi mezben bemutatott kungfurúgása jut eszébe?

Válogatott ifjak

Több szegedi fiatal is meghívást kapott a Héraklész-hétre, amely során a fiú és a leány korosztályos kosárlabda-válogatottak edzőtáboroztak. A fiúk Marcaliban találkoztak a múlt héten, a Szedeákból az U20-as keretbe Jakab Péter és Wirth Ádám, az U16-os csapatba pedig Maronka Áron, Gárgány Levente és Demeter Attila kapott meghívást.

– Sajnálom azt az esetet. Drahos Gáborral kerültem összetűzésbe, úgy éreztem, provokált a meccs során, ráadásul ki is kaptunk egy fontos mérkőzésen, amit nehezen viseltem. Elszakadt a cérna, nem tudtam türtőztetni magam, pedig tudom, a pályán ilyesminek nincs helye. Tényleg csak azt tudom mondani: nagyon sajnálom.

– Szegeden volt már rá példa, hogy úgymond ellenségből közönségkedvenc lett valaki, elég például a röplabdás Schildkraut Krisztiánt, a kézilabdás Habuczki Tamást vagy az idei évből a vízilabdás Szivós Mártont említeni. Mit kell tennie ahhoz, hogy ön is kedvenc legyen?

– Egyértelmű: úgy játszani, hogy segítsem a csapatot. Kiemelkedő statisztikákat felmutatni, és minden meccsen megszakadni a pályán. Ez is a célom, és bízom benne, hogy nem arról a rúgásról maradok emlékezetes Szegeden.

– Egyedül költözött a városba?

– Igen, egyedül élek. Nincs se feleségem, se barátnőm, a magam ura vagyok. Az eddigi pár nap alapján nagyon tetszik a város, biztos, hogy jól érzem majd itt magam.

– Testvére, Nikola a Kaposvár játékosa. Sportos családban nőtt fel? Mindig kosárlabdázott?

– A felmenőink nem sportoltak komolyabb szinten, ezt a vonalat a testvéremmel képviseljük. Én eleinte futballoztam, ügyesebb is voltam benne, mint a kosárban. Később öt évig atletizáltam, végül valahogy a kosárlabdapályán kötöttem ki. Persze ezt egyáltalán nem bántam meg.

– Szombaton a Zalaegerszeg ellen mutatkozik be, ráadásul hazai pályán. Milyen eredményre számít?

– Nyerünk, ez nem lehet kérdéses!

Olvasóink írták

  • 1. cibuska 2012. november 11. 20:00
    „Csak hát elbuktad a mérkőzést”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bordány, a sportos község

Tegnap délelőtt Bordányban jártunk a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának két tagjával, Ancsin Gáborral és Balogh Zsolttal. Tovább olvasom