Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Ferencz Feri élete a sport

Adva van egy 55 éves sportember, aki napi rendszerességgel 10 km-eket fut, 22 km-t kerekezik, de heti háromszor úszik is. A szenior triatlonozók közt, az 55-59 évesek mezőnyében a Szegedi Titán SC versenyzője, Ferencz Ferenc idén verhetetlen volt.
Adva van egy 55 éves sportember, aki napi rendszerességgel 10 km-eket fut, 22 km-t kerekezik, de heti háromszor úszik is. A szenior triatlonozók közt, az 55-59 évesek mezőnyében a Szegedi Titán SC versenyzője, Ferencz Ferenc idén verhetetlen volt. Nagy fájdalma, hogy ez sem volt elég a vb-re jutáshoz.

Ferencz Ferenc, azaz Feri Feri – vagy ha úgy jobban tetszik, Fefe – élete a sport. Igazi jelensége Szegednek, amint a város különböző pontjain feltűnik. Lehet látni, amint reggelente a körtöltésen fut minimum negyven percet, ezalatt kb. 10 km-t teljesít, évente 8-10 ezer km-t teker a kerékpárjával többnyire az Algyői úton – ha elosztjuk a kevesebbet, a 8 ezer km-t az esztendő 365 napjával, máris megkapjuk a napi 22 km-t –, és az újszegedi sportuszodában is gyakran, heti háromszor biztosan megfordul. Ezer és kétezer méter közötti távot úszik le, azt mondja, kedvence és erőssége ez a sportág. Ötvenöt éves, de egy kg súlyfelesleg sincs rajta. Ha szenior korosztályú triatlonviadalról van szó, ő szinte biztos ott van.

És természetesen biciklivel érkezett a megbeszélt helyszínre is. Előttem állt egy igazi, szikár sportember. Aki a hazai mezőnyben, saját korosztályában verhetetlen. Kilenc országos viadalon indult 2007-ben – mindet megnyerte. A budapesti rövid távú duatlon ob-n például tizenegy percet vert a másodikra. De a sprintviadalon is ötperces előnnyel ért a célba.

Termékeny idény

Ferencz Ferenc idei eredményei az 55-59 éves korosztályban, duatlon, sprinttávú ranglistaverseny (5 km futás, 20 km kerékpár, 2,5 km futás), Somogyszil: 1. Ferencz. Rövidtávú ob (10 km futás, 40 km kerékpár, 5 km futás), Budapest, Budai rakpart: 1. Ferencz. Sprinttávú ob (5; 20; 2,5), Kaszó: 1. Ferencz. Világbajnokság, Győr: 20. Ferencz.
Triatlon, rövidtávú ob (1500 m úszás, 40 km kerékpár, 10 km futás), Balatonfüred: 1. Ferencz. Sprinttávú ranglistaversenyek (750 m úszás, 20 km kerékpár, 5 km futás), Baja és Tiszaújváros: 1. Ferencz. Európa-bajnokság, Koppenhága: 8. Ferencz. Sprinttávú ob (750; 20; 5), Fadd-Dombori: 1. Ferencz. Felkészülési sprintversenyek, Szeged és Kiskunhalas: 1. Ferencz.
– Azért csinálom a duatlont is, mert kiváló felkészülést jelent a triatlonra. Az idén mindössze négy versenyről maradtam le, ebből három hazai volt. Klubom, a Titán SC költségvetése sajnos ennyit engedett meg. Nagy szívfájdalmam, hogy nem jutottam el a hamburgi vb-re. Pedig mindent megnyertem, amit lehetett, ott van például az Eb-nyolcadik hely is. És mégsem. Úgy tűnik, nem vagyok a húsos fazék közelében... Talán menedzselési hibák is közrejátszottak abban, hogy most itthon maradtam – vélte Ferencz.

Na, azért nem kell arra gondolni, hogy Ferencz pesszimista. Az elmúlt tizenöt éve például igazi sikertörténet. Ha évente tíz viadallal számolunk, akkor ebben az időszakban ezeknek a 90 százalékát itthon megnyerte. Harminc bajnoki elsősége van, emellett volt második és nyolcadik a triatlon Eb-n, ötödik pedig a duatlon Eb-n.

A jövőt illetően pedig optimista. Mert már azt tervezi, hogy jövőre az Eb-n – amelynek helyszíne egyelőre ismeretlen – hogyan teljesít. Mindezt úgy, hogy közlekedési baleset miatt a bal térdszalagját megműtötték, így ez legalább 10-20 százalékos nehézséget jelent a terhelésben.

– Hatalmas boldogságban élek Viktor fiammal, aki élvonalbeli asztaliteniszező, és minden vágya, hogy legalább annyi ob-címet szerezzen, mint amennyi nekem van, valamint Virág lányommal. A családfenntartó szerep mellett szakítok időt a napi 2-3 óra edzésre. És van két nagy álmom is: az egyik, hogy egyszer a szegedi Maty-éren rangos nemzetközi viadalon indulhassak. Nem hiszem el, hogy ott bárki is megverne. A másik, hogy a sportág nagyobb publicitást és önkormányzati támogatást kapjon. Egy változatos, egészségmegőrző, személyiségfejlesztő mozgásformáról, sőt életmódról van szó, amelyet amatőr szinten az orvosnak receptre kellene felírnia. Az egész mozgást pedig nem azért csinálom, hogy én, Ferencz Ferenc szerepeljek, hanem hogy edzett legyek. A nemzetközi versenyeken ugyanis látom, még ebben a korban is vannak nálam fittebbek – tette hozzá végül Ferencz.
És hogy szavainak nyomatékot adjon, tempósan tekert el. A családjához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lékó: Szegedért is hajtok a világbajnokságon

Újabb kihívás előtt áll a szegedi sakknagymester, Lékó Péter. Szeptember 12-én Mexikó Cityben… Tovább olvasom