Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Fizikai tesztnek megfelelt

Első alkalommal rendeztek Magyarországon kajakos ergométeres bajnokságot, amelynek a szegedi sportcsarnok adott otthont tegnap. Az eseményen a Démász sportolói két első és három második helyet szereztek.
A szegedi Gyökös Lajos (a kép előterében) az ergométeres bajnokságon ezer méteren első lett Fotó: Gyenes Kálmán
A viadalon a nyolc ergométeren előbb az előfutamokat bonyolították le, majd az időeredmények – és nem a megszokott helyezések szerinti sorrend – alapján nyolcan jutottak a fináléba.

A szegedi verseny több meglepetéssel szolgált, hiszen általában nem a szabadtéren esélyesnek számító kajakosok győztek. A hivatalos végeredményben ugyan csak magyarok szerepeltek, de a férfiak mezőnyében három dán – ilyen nemzetiségű az ergométert gyártó cég – is rajthoz állt: Kasper Bleibach, Adam Spliid és Lasse Nielsen. És ha már elutaztak, akkor taroltak: ezer méteren ők végeztek az első három helyen, míg kétszázon az első, a második és a negyedik helyet szerezték meg. Ám a szervezők magyar bajnokság révén csak a magyar versenyzők eredményeit vették figyelembe a végelszámolásnál.

– Célirányosan erre a versenyre érkeztünk, igyekszünk kedvet csinálni és népszerűsíteni Magyarországon a Dániában már régóta használt ergométert – nyilatkozta Martinek Péter, a dán válogatott magyar szövetségi kapitánya, aki egy éve irányítja a skandináv ország legjobbjait. – Jobbnak tartom, mint a tanmedencés edzést, hiszen minden adatot kontrollál, ellenőriz.

A válogatottak többsége szerdán útra kel: a felnőtt férfiak Dél-Afrikába,
A végeredmény

A hivatalos végeredmény, 1000 méter, férfiak: 1. Gyökös Lajos (Démász-Szegedi VE), 2. Kammerer Zoltán (Győri Vízügy SE), 3. Kucsera Gábor (Honvéd-Domino). Nők: 1. Benedek Dalma (Dunaferr), 2. Bóta Kinga (BSE), 3. Keresztesi Alexandra (Démász-Szegedi VE). 200 méter, férfiak: 1. Varga Norbert (Démász-Szegedi VE), 2. Gerber Balázs (Újpesti KSC), 3. Pusztay István (Démász-Szegedi VE). Nők: 1. Paksy Tímea (MTK), 2. Szabó Szilvia (BSE), 3. Janics Natasa (Démász-Szegedi VE). 
míg a nők az Amerikai Egyesület Államokba, Kaliforniába repülnek hosszú hetekre, hogy melegvízi edzőtáborban gyűjtsék tovább az erőt.

– A gép ugyan nem helyettesíti az igazi vízi lapátolást, de azért a fagyos Dunánál kiegészítésnek kellemesebb. Hasonló időket tudok hajóval is, így aztán nagyjából hű képet kaptam az állapotomról – nyilatkozta a háromszoros győri olimpiai bajnok Kammerer Zoltán.

– Vízen jobb kajakozni, de el lehet fáradni ebben is. Azokat az izmokat is karban tartja, amelyeket használunk – mondta el véleményét a többszörös világbajnok Bóta Kinga az ergométerről.

A viadal több hazai érmet hozott, sőt pozitív meglepetésre Gyökös Lajos nyerte az 1000, míg Varga Norbert a 200 méteres bajnokságot.

– A terhelés szempontjából jól szimulálja az igazi kajakozást. A fizikai állapotom jónak tűnik, ezt most át kell menteni a vízi munkára is – értékelt a Démász- Szegedi VE versenyzője, Gyökös. További bronzérmesek a Démászból: Janics Natasa (200 m-en), Keresztesi Alexandra (1000 m-en), Pusztay István (200 m-en). 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Janics-előny

Szárazföldi versennyel nyitja az évadot a magyar kajakos válogatott. A különleges verseny nyolc… Tovább olvasom