Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Fürdök Gábor: meghajtja a fiatalokat

A szegedi, néhány fiatal tehetséggel kiegészült felnőtt kenus csoport doyenje Fürdök Gábor. Megjárt már sok mindent: világbajnokságot, Európa-bajnokságot, volt olimpián is. Már harminchat éves is elmúlt – február 16-án –, mégis olyan alázatosan, hittel, meggyőződéssel veti magát a mindennapi munkába, ami igazán példamutató.
Az EDF Démász-Szegedi VE rutinos versenyzője, Fürdök Gábor (36) megy, csinálja a munkát szó nélkül. Ha kell, kora reggel a Maty-éren van, de a horvátországi edzőtáborban sem kért felmentést Vécsi Viktor trénertől, amikor szakadó esőben kellett lapátolni. Vajon mi viszi még ilyen lendülettel előre?

– Szeretem a kenuzást, ráadásul most kedvezően alakult a világbajnoki program számainak összetétele. Bekerült az ötezer méter egyes is, ez pedig fekszik nekem. Egyszerre indul a mezőny, lehet taktikázni, a fordulóknál előnyt szerezni. Voltam én már a maratoni szakágban országos harmadik, Hüttner Csabival párban pedig vb-2. is, szóval ez igazán nekem való. Úgy érzem, a fiataloknak, Vajdának és Horváthnak tudok segíteni, edzésen meg is hajtom őket, és talán nem tévedek, ha azt gondolom, nekik is jó, ha velük vagyok – vélte Fürdök.

Edzői tanácsok. Fürdök (jobbról) a kenu előkészítésében is hallgat mesterére, Vécsi Viktorra. Fotó: Karnok Csaba
Edzői tanácsok. Fürdök (jobbról) a kenu előkészítésében is hallgat mesterére, Vécsi Viktorra.
Fotó: Karnok Csaba

A vb-program ugyan kedvezően változott, az olimpiai viszont a kenu szakágra nézve egyáltalán nem. Eddig négy szám szerepelt a műsoron, ám a két ötszázas, a C1 és a C2 kikerült, a két ezerméteres, a C1 és a C2 mellett pedig bekerült a C1 200 méteres táv. Négy helyett három maradt...

– Sportpályám során csak az olimpiai küszöbig jutottam el, hiszen 2000-ben Sydney-ben tartalék voltam. Nyilván a pályafutásom vége felé járok, ezzel tisztában vagyok. Ám ha edzésen jól megyek, beindul a fantázia, de a korom alapján igyekszem mindig a realitások talaján maradni. Még a jövő nyár is messze van, nemhogy 2012-ben London, az olimpia. Most a legfontosabb az ötezer egyes, és úgy érzem, még bennem van egy vb-cím – tette hozzá lelkesen Fürdök.

Hajt, küzd, harcol, lapátol.Fotó: Karnok Csaba
Hajt, küzd, harcol, lapátol.
Fotó: Karnok Csaba

Az életvitele is ennek szellemében változott: tudatosan étkezik, sok mindent nem eszik meg, amit eddig bármikor. Ilyen a pacalpörkölt, az egykori kedvenc is: már nincs rendszeresen az étlapján.

– Idősebb, rutinosabb vagyok, így kellenek nekem is azok a pluszok, amelyek a fiataloknál még nem fontosak. Olyan dolgokat eszem, amelyek segítik az egészséges életmódot és a versenyzést. A sertés- és marhahús kikerült az étrendből, de kerülöm az előre feldolgozott, gyári késztermékeket is – mondta végül Fürdök.

Olvasóink írták

  • 2. Dema 2010. április 27. 15:33
    „Sok sikert neked!”
  • 1. geza 2010. április 27. 08:40
    „Hajrá Fütyi!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kishírek, 2010. 04. 27.

Tovább olvasom