Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Fürdök Gábor Pulai Imrével térdel össze

A Világbajnokot Szegednek! program egyik fontos állomása következik a hétvégén a szolnoki Holt-Tiszán: az országos bajnokság egyben a nem olimpiai számok világbajnoki válogatója is.
Ketten már páholyban érezhetik magukat. Az EDF Démász- Szegedi VE olimpiai bajnok kenusa, Vajda Attila és olimpiai ötödik kajakosa, Sík Márton már biztos résztvevője az augusztus 17–21. közötti Maty-éri ötkarikás kvalifikációs kajakos, kenus világbajnokságnak. A hétvége – reméljük – még sok szegedinek igen fontos és sikeres lehet, ugyanis bár az olimpiai számokban már lezárult a selejtező, a nem olimpiai számokban viszont a szolnoki országos bajnokságon hatalmas csaták alakulhatnak ki. És nemcsak a vb-indulásért, hanem a klubérdekekért is.

Az utóbbi tényező fontos szerepet játszhatott abban, hogy két, már nem fiatal kenus összetérdel. Az ob üde színfoltja lehet ugyanis a szegedi Fürdök Gábor és a honvédos Pulai Imre. Előbbi 1974-es, februárban betöltötte a 37. életévét, utóbbi pedig 1967-es, ő novemberben lesz 44. Átlagéletkoruk így 40,5 év.

Eddig külön lapátoltak, most összetérdelnek. Fürdök Gábor... Fotó: Karnok Csaba
Eddig külön lapátoltak, most összetérdelnek. Fürdök Gábor...
Fotó: Karnok Csaba

– Legutóbb Sumákkal 2006-ban mentünk egy hajóban, akkor négyesben. Nekem szerencsére belefér az ob-programomba, az ötezer méteres egyes előtt kifejezetten jót tesz ez a páros – mondta Fürdök.

– Pulai letette a szánkót februárban, azóta edzett, és elég jó eredményei vannak. Egyébként is, ha egy olimpiai bajnok keres meg, el kell fogadni a felkérést, főleg, hogy mással nem jött volna össze a páros, hiszen kialakult egységek vannak. Az egység már nem a jövőről szól, de az ob-n minden helyezés és pont számít, így a klubérdekeket is szem előtt tartva vállaltam el ezt a párost, illetve még egy négyest.

... és Pulai Imre rutinja sokat érhet.  Fotó: Karnok Csaba
... és Pulai Imre rutinja sokat érhet.
Fotó: Karnok Csaba

Nem Fürdökéké a legidősebb átlagéletkorú egység, hiszen a Csongrádi Kajak-kenu Klub kajakos duója, Siha Zsolt (1971-es) és Pető László (1962-es) jóval rutinosabb.

Az ob pénteken kezdődik, és vasárnapig tart a szolnoki Holt-Tiszán – sok-sok izgalommal.

Játsszon, nyerjen!

A vb-ig hátralévő időben minden héten lehet játszani kajak-kenus ajándékcsomagokért honlapunkon, a delmagyar.hu-n. Harmadik játékunk nyertese Tatár-Kis Imréné vásárhelyi olvasónk volt, aki jól megérdemelt ajándékcsomagját péntektől veheti át a Délvilág vásárhelyi Kinizsi utca 27. szám alatti ügyfélszolgálati irodájában.

Számok

A 2012-es londoni olimpia kajakos, kenus versenyeiben tizenkét számban hirdetnek bajnokot, a többi csak az Eb-k és vb-k műsorában szerepel. Nézzük előbb az olimpiai számokat (12), amelyeknek már lezajlottak a válogatói, 1000 m, férfiak: K1, K2, K4, C1, C2. 500 m, nők: K1, K2, K4. 200 m, férfiak: K1, K2, C1, nők: K1. Nem olimpiai számok (20), 1000 m, férfiak: C4, nők: K1, K2, K4. 500 m, férfiak: K1, K2, K4, C1, C2, C4, nők: C2. 200 m, férfiak: K4, C2, C4, nők: K2, K4, C1. 5000 m, férfiak: K1, C1, nők: K1.

Felkavarta az állóvizet

Felkavarta az olimpiai készülődéssel kapcsolatos állóvizet a 49 éves Birgit Fischer, minden idők legeredményesebb német olimpikonja azzal a bejelentésével, hogy indulni kíván a 2012-es londoni ötkarikás játékokon. A nyolc olimpiai aranyat szerzett, 50. születésnapját újabb olimpiai indulással megkoronázni kívánó kajakos eddig már kétszer tért vissza. Az 1988-as szöuli és a 2000-es sydney-i olimpiai játékok után egyformán három évet pihent, és mindkét alkalommal a visszatérése után újabb aranyakat szerzett.

Olvasóink írták

  • 2. aniko1772 2011. július 14. 15:07
    „Nagyon örülünk ennek a jó hírnek! Végre beérett a sok kitartó munka eredménye! Szurkolunk!!!!”
  • 1. eldorádó 2011. július 14. 07:59
    „túl szexi a cím, aminek biztosan nem örülnek a sportolók...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Edzőtáborközpont lett Vásárhely

A vásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszoda és a Török Sándor Strandfürdő egyre népszerűbb itthon és külföldön, évente mintegy 30 edzőtábornak ad otthont. Tovább olvasom