Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Fürész Emőke: visszavonulás kiskapuval

Bár döntése nem végleges, mégis egyre valószínűbb: Fürész Emőke, a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapatának korábbi válogatott bedobója és kapitánya kihagyja a következő szezont. Emővel terveiről, csaknem két évtizedes pályafutásáról és már a visszatérésről is beszélgettünk.
- Vége?
– Úgy tűnik, igen. Azt gondolom, sokan tudják, milyen terveim vannak a magánéletemben, így a jelenlegi állás szerint a következő idényt mindenképpen kihagyom, bár az is igaz, a vezetőkkel úgy állapodtam meg, augusztusban döntünk véglegesen. Nem zárom ki teljesen, hogy később még visszatérek a versenysportba, hiszen egyáltalán nem érzem magamat ehhez öregnek.

– Nehéz elképzelni a Szeviép-Szegedet a 4-es mezben remeklő Fürész Emőke nélkül.

– Számomra sem egyszerű a kosárlabda nélküli jövőről beszélni. Így van ezzel a családom is: édesapám például eljött megnézni a Győr elleni második meccsünket, ám hiába nyertünk, a lefújás után elmorzsolt néhány könnycseppet. Nekem egyelőre fülig ér a szám, hiszen vége a szezonnak, ami a célunk volt, azt teljesítettük, ám valószínűleg akkor öntenek majd el furcsa érzések, amikor a lányok elkezdik augusztusban az edzéseket, én pedig otthon maradok.

Egy híján húsz szezont játszott végig az élvonalban, gyakorlatilag mindent megnyert, amit a magyar női kosárlabdázásban lehetséges.
– Való igaz, 14 éves korom óta minden időmet a kosárlabdával töltöm, első szezonomban már pályára léptem a Tungsram csapatában egy győztes magyarkupa-döntőn. Két évvel később, a '93–94-es szezonban 17 évesen már a kezdőötös tagjaként lettem magyar bajnok, így hamar belekóstoltam a sikerekbe. A tungsramos aranyérmem mellett négy ezüstöt és a szerdaival együtt tíz bronzot nyertem az élvonalban, míg a kupában kétszer végeztem az élen aktuális csapatommal.

Fürész Emőke nagyon fog hiányozni a Szeviépből. Fotó: Schmidt Andrea
Fürész Emőke nagyon fog hiányozni a Szeviépből.
Fotó: Schmidt Andrea

– Hol érezte magát a legjobban?
– Remek csapatokban játszottam, ezért nem tudok dönteni. A tungsramos időszakomat már említettem, majd a Postásnál is jó éveket töltöttem, a pénzhiány ellenére is kiváló társaságban játszhattam. A Szolnokkal a 2003–2004-es évem pályafutásom legsikeresebb szezonja, kupát nyertünk, míg a bajnokságban és az Európa-kupában ezüstig jutottunk. Bár a Miskolcon töltött időszakom nem volt a legsikeresebb, magánéleti szempontból emlékezetes marad, hiszen ekkor ismertem meg a páromat, Pepét (Varga Péter, a Szeged Beton vízilabdása – a szerk.), miatta kerültem Szegedre.

– Negyedik évét töltötte a Szeviépben, ez alatt az idő alatt pedig a csapat mindig felállhatott a dobogóra.
– Ez szerencsére így van, és büszke is vagyok a szegedi sikerekre, benne a kupaezüstre és az idei Euroliga-szereplésre. Elkezdtünk egy remek sorozatot, és remélem, a lányok nélkülem is folytatják majd ezt a szép hagyományt. Otthonra leltem Szegeden, itt tervezem a jövőmet. Számomra fontos a kultúra, ebből a szempontból pedig Budapest mellett Szeged a legmozgalmasabb város.

– Láthatjuk majd a kosárlabdapálya közelében?
– Persze, hiszen mind a mozgás, mind a társaság hiányozni fog. A lányokkal olyan egységet alkotunk, amilyen kevés van egy életben, a közös edzésekkel, utazásokkal egymás életének részeivé váltunk. Ezek a dolgok nagyon fognak hiányozni, de ha van lehetőségem rá, szeretnék a klub mellett maradni, akár utánpótlásedzőként, hiszen a szakmámat tekintve is kosárlabda-szakedző vagyok, de bármilyen módon szívesen segítenék a csapatban. Azonban erre egyelőre nem gondolok, hiszen az egyéves szünet után még játékosként szeretném szolgálni a Szeviépet.

Olvasóink írták

 • 2. jános11 2010. április 23. 14:31
  „Kedves Mindenki!
  Emő pillanatnyilag Magyarország legjobb bedobója, millió köszönet Neki az itt eltöltött évekért és pontokért! Várunk vissza, a pálya szélén simán tudnak játszani a gyerekek...”
 • 1. bm9 2010. április 23. 13:22
  „köszönjük Emő amit a csapatért tettél, várunk vissza!!
  hajrá Szeged!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az UTC biztos indulna

A Baks egyelőre csak a „megyekettő" megnyerésében gondolkodik, az UTC viszont biztos indulna… Tovább olvasom