Sport

2013.04.25. 20:28

Futball=Németország

A két német élcsapat, a Bayern München és a Borussia Dortmund is lépéselőnybe került a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. A bajorok 4–0-ra nyertek a Barcelona ellen, míg a Ruhr-vidéki együttes 4–1-re diadalmaskodott a Real Madrid ellen.

Süli Róbert

A keddi Bayern München-győzelem után az ember, azaz a futballszurkoló már szoktatta magát ahhoz az érzéshez, hogy a német futball jó. Erre jött a szerda este, és a Borussia Dortmund még rátett egy lapáttal, és most már úgy ébredt Európa futballtársadalma, hogy ez a német futball nagyon jó.

Müller (25) és Ribéry között eltűnt Messi. Fotók: MTI

Müller (25) és Ribéry között eltűnt Messi. Fotók: MTI
4–0 és 4–1. Nyolc gól a világ talán két legjobb csapatának a kapujában, és egyetlen találat a két német élcsapat hálójában. A Bayern München verte rommá először a spanyol Barcelonát, majd a Dortmund 4–1-re a Real Madridot.

Erre jegyzik meg többen: ennyi, ez a tudás! Mitől lett ennyire jó a két német csapat? Mitől fejlődött ennyit Németország klubfocija? Ezt napokig, hetekig kutathatnánk.

Boldog pacsizás:  a Dortmund kiejtheti a Realt.

Boldog pacsizás: a Dortmund kiejtheti a Realt.
Egy biztos, hogy a régi rakkolós, „briegeles" futball már a múlté. Olyan légiósok lendítették át a sablonos játékon a germánokat, akik megtanították látványosan űzni a sportágat. Emellé még megmaradt a német precizitás, amelynek az eredménye lett az, hogy a 2012–2013-as BL-idényben csúcsra érhet a Bayern és a Dortmund is.

Ami viszont tény, hogy Európában kevés olyan bajnokság van, mint a Bundesliga. Táblás ház minden meccsen, és profi háttér minden csapatnál. Ez nemcsak a pénzre vonatkozik, hanem a kiszolgáló személyzetre, a háttérmunkára is. Ebben lépett el leginkább Németország. Az orvosi stáb, a mentáltrénerek, az utánpótlásedzők, az edzőközpontok – nem akadémiák (!) – mind-mind olyan szintre emelkedtek, amilyennel Európában nem nagyon vagy csak kevés helyen lehet találkozni.

Lépéselőnyben tehát a két német élcsapat. Karnyújtásnyira van a Bayern és a Dortmund számára a Wembley, május 25., a Bajnokok Ligája döntőjének a napja.

A spanyolok bíznak a csodában. Jövő kedden jön a madridi visszavágó, míg másnap a barcelonai meccs zárja az elődöntőt. Látva az első két meccset, a csoda elérése egyre messzebbre került, itt győz a realitás, a két német sztárgárda.

Az elődöntők hősei

[namelink name="Thomas Müller"]
A német szupertehetség 1989. szeptember 13-án született Weilheimben. 11 évesen került a Bayern München utánpótlásához, 2008. augusztus 15-én mutatkozott be a Bundesligában. A  középpályásként és csatárként is bevethető 27-szeres válogatott a 2010-es világbajnokságon robbant be a köztudatba, ahol öt találatával gólkirály lett, és a torna legjobb fiatal játékosának is megválasztották, azóta pedig a  Bayern-legenda névrokonához, Gerd Müllerhez hasonlítják.

[namelink name="Robert Lewandowski"]
Az 52-szeres lengyel válogatott csatár 1988. augusztus 21-én született Varsóban. Hazája harmad-, másod- és első osztályú bajnokságában is gólkirály lett, utóbbi címet a Lech Poznan csapatát erősítve szerezte, ahonnan 4,5 millió euróért igazolta le a Borussia Dortmund. A német csapat legnagyobb riválisa, a Schalke 04 elleni rangadón talált be először fekete-sárga mezben, az előző szezonban a Bundesliga legeredményesebb játékosa lett, és idén is vezeti a góllövőlistát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!