Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Gálhidi: Emelt fővel távozom

Utólag vannak dolgok, amelyeket másképp csinálna, de emellett felemelt fejjel távozik Szegedről Gálhidi György, az NB II-ből kiesett Szeged 2011 labdarúgócsapatának edzője, aki továbbra sem árulja el, kikre gondolt az osztályozó utáni nyilatkozataiban.
– Most már igazán elárulhatja, kikre gondolt, amikor az osztályozó visszavágója után gyalázatról, szégyenről, rossz szándékról nyilatkozott.
– Nem tennék ilyet még most sem.

– Ezzel a döntéssel kire vagy mire van tekintettel?
– Főleg azokra, akikre gondolok. Az elkeseredettség mondatta velem azt, amit mondtam, de nem tudom bizonyítani a feltételezéseimet. Sok oka lehet a kiesésnek, az is egy verzió, amit feltételes módban közöltem. Szerintem inkább leblokkoltak a játékosok, nem tudták elviselni a terhet, hiszen olyanok is hibáztak, akikről sosem feltételeztem, hogy ilyen bakit elkövethetnek. A rosszérzés továbbra is megmaradt bennem, így annak az okát sem tudom, a korábbi meccsekhez képest ezúttal miért nem tettek meg mindent a pályán. Feltűnő volt, mert látványosan csinálták.

– Csak a szépre emlékezik, vagy maradt önben tüske?
– Maradt tüske, mert méltatlan volt ez a szereplés, másrészt pedig egy külföldi lehetőséget hagytam ki, mert azt gondoltam, Szegeden hosszú távra tervezhetek. Néhány játékosban nagyot csalódtam. Voltam már olyan helyzetben, hogy nem fizettek, de azok a labdarúgók is kitették a szívüket, a lelküket a pályán. Itt meg? Éppen amikor kellett, akkor nem nyújtottak semmit a jó képességű játékosok. Van néhány labdarúgó, aki nagyon közel került hozzám, akinek tudtam adni, és ezt nagyon jó produkcióval hálálta meg. Az ilyen emberrel szívesen dolgoznék máskor is.

Gálhidi György távozik Szegedről. Fotó: Karnok Csaba
Gálhidi György távozik Szegedről.
Fotó: Karnok Csaba

– Ezek szerint megbánta, hogy Szegedre jött?
– Nem, mindezek ellenére sem bántam meg. Nagy hullámként éltem át az egész idényt: gyenge indulás, fokozatos javulás, kifejlődött a bonyodalom, aztán a végén a megnyugvás, az igazi katarzis hiányzott, illetve jött a dráma. A bajnokság közepe nagyon szép volt, ott minden összejött, aztán csak a kérdőjelek sokasága szaporodott.

– Hogyan vált el a klubvezetőktől?
– A sportigazgatóval, Adem Kapiccsal tartottam a kapcsolatot, és békében, barátságban váltunk el, de így tervezem a többi kollégával is. Személyesen vagy telefonon köszönöm meg a közös munkát.

– Hosszabb távra tervezett, de most jöhet az újratervezés. Van B verzió?
– Gondolkodtam már a jövőmön, hiszen a szombati történések, a kiesés után én is ezt a döntést, a befejezést vártam. Kicsit elegem van a magyar futballból, de ez valószínűleg csak egy-két napos érzés lesz. Sokszor küldtek már el indokolatlanul, ezúttal viszont nem így történt, megvan az én felelősségem is a kudarcban. A legnagyobb tanulság pedig az, hogy nem szabad néhány hónapos munkát elvállalni. Több idő kell, hogy látszódjon az a munka, amit végigviszek. Kevés volt az idő, eredménykényszerben teltek a hetek, hónapok, de azért vágtam bele, mert éreztem, meg tudjuk csinálni. Közel is voltunk hozzá...

Súlyos büntetések

Nem maradt következmények nélkül a Szeged 2011–Kisvárda osztályozó. Mint ismert, a két meccs során három szegedi játékost állítottak ki, a visszavágón pedig két alkalommal is a pályára kerültek a szurkolók.

Az MLSZ csak felfüggesztett zártkapus büntetés és 300 ezres bírság mellett döntött, Ulvicki Mihály nyolc, Jovánczai Zoltán négy, Tóth Imre két meccset kénytelen kihagyni, Gálhidi György pedig szeptember közepéig nem ülhet a kispadon.

– A szegedi szurkolók fanatizmusa megérintette?
– Bárhol voltam, Diósgyőrben, Nyíregyházán, hasonló habitusú drukkerek vettek körül. A Honvédnál például a mai napig megsüvegelnek. A végkifejlet sokaknak nem tetszhetett, de addig azért éreztem, és éreztették is velem, hogy kedvelnek. Ahogy jöttek az eredmények, úgy kerültünk közelebb egymáshoz. Sajnálom őket, mert a csapat előtt járnak fanatizmusban, szurkolásban, a fegyelmezettségben viszont még kell előrelépniük. Megértem őket, mert hosszú évek óta nyelik a keserű pirulát. Én szentül azt hittem, hogy na, majd most véget ér ez a rossz széria. Nem sikerült.

– Miben hibázott ön?
– Aki dolgozik, az hibázik. Jól működött sokáig minden, és ugyan utólag van dolog, amit másképp csinálnék, de felemelt fejjel távozom Szegedről. Elsősorban a fegyelmezettségben láttam gondot, egy-két játékost ugyanis, és most megint szándékosan nem mondok neveket, már hamarabb el kellett volna távolítanom a csapatból.

Olvasóink írták

 • 19. lacipapa68 2013. június 20. 23:29
  „Mire oly büszke a "Mester"?”
 • 18. Bcsabi75 2013. június 20. 18:11
  „17 NP1: Már megbocsáss, de egyből vágtam, hogy a kommented B.b.c. kommentelőnek szólt...

  Ezek szerint nem lehet olvasni mások egymásközötti eszmefuttatását?

  Hangsúlyozom továbbra is. Aki, ahogy írjátok tisztességes stadionokat akar építeni, vegyen példát mondjuk Stadler Józsefről. Akasztón ő is épített a semmiből egy szép kultúrált stadiont. Más kérdés, hogy adóügyek miatt elmeszelték. Igaz, adóügyek miatt szerintem az ország nagy részét is elmeszelhetnék.

  Még valami: a magyar és a szegedi foci nem a Teáltalad miatt írt dolog miatt tart itt.
  Sokkal inkább amiatt, hogy a magyar kétballábasnak nevezett focisták, csak a pénzt követelik, de teljesítmény NINCS mögötte!

  Capito???”
 • 17. NP1 2013. június 20. 17:33
  „15. Bcsabi75 2013.06.20. 16:28

  akkor megteszem:
  B.b.c. = ez annak a kommentelőnek a nickneve ( 5.) aki az alábbi idézőjelben (" ") lévő véleményét leírta:
  " Mondhatnám, hogy "az én adóforintjaimat" ne színházra, könyvtárra, múzeumra költsék! Hanem tisztességes stadionra. ( Vagy ez bunkóság? Vagy mégsem?) 2,1 Milliárdért Agóra épült, melyet nem tudnak értelmes funkcióval megtölteni."
  erre bátorkodtam én a következőt írni:
  "No az ilyen szellemi toprongyok miatt (is!) tart a szegedi és az országos foci ott ahol tart!"
  - comprende?”
 • 16. roxper 2013. június 20. 17:20
  „Nem csak NP-nek, de nekem is beugrottál, csak egy senkit idéztem aki már háromszor leírta és egyszer sem reagáltam a hülyeségére! :D”
 • 15. Bcsabi75 2013. június 20. 16:28
  „14 NP1: Képzeld, elolvastam.

  Ha esetleg rejteles a logikád, azért elnézést kérek!

  Lefordítanád, akkor magyar nyelvre a kommented?”
 • 14. NP1 2013. június 20. 15:41
  „13. Bcsabi75 2013.06.20. 15:23
  Esetleg el is olvasnád azt amit írtam?
  Az értelmezésben, az idézőjelek használatának rejtelmeiben - ha kell - segítek.”
 • 13. Bcsabi75 2013. június 20. 15:23
  „11 np1: Tudod a könyvtárban színházban kultúrálódik az ember és ezáltal fejlődik az ismerete, amitől akár mégjobban tud pénzt keresni, ezáltal újabb adóforintokat termelni az országnak.

  Ha stadionok lennének, azok csak az adóforintokat kötnék le és semmilyen bevételt nem termelnének csak a hiányt növelnék!!!

  De, ha ennyire szíved vágya egy csapat és stadion, miért nem veszel a saját pénzedből magadnak? Mint mondjuk anno Stadler József is tette!”
 • 12. Bcsabi75 2013. június 20. 15:19
  „7 roxper: miért sértegetsz? Én megsértettem akár egy embert is, aki becsületes?

  Különben sokat mondó a kép a Gálhidiről. Rács mögött. Mint egy <moderálva>, aki nem teljesíti, hogy bentmarad a csapat az NB 2-ben...

  És még ő mondja, hogy emelt fővel távozik...”
 • 11. NP1 2013. június 20. 11:53
  „B.b.c.
  " Mondhatnám, hogy "az én adóforintjaimat" ne színházra, könyvtárra, múzeumra költsék! Hanem tisztességes stadionra. ( Vagy ez bunkóság? Vagy mégsem?) 2,1 Milliárdért Agóra épült, melyet nem tudnak értelmes funkcióval megtölteni."

  No az ilyen szellemi toprongyok miatt (is!) tart a szegedi és az országos foci ott ahol tart!”
 • 10. Ebgondolat 2013. június 20. 11:26
  „Azért annyit még megjegyeznék, Gálhidi úrnak elévülhetetlen érdemei vannai a téli nulla képességű timmek, dedicek, markovicsok idehozatalában, akikkel csak gyengültünk!”
 • 9. laca74 2013. június 20. 11:19
  „Püspök-kapics-2011=edzőtemető.”
 • 8. Ebgondolat 2013. június 20. 11:17
  „Akkor nézzük:
  tavasszal megvertük a bajnok Mezőkövesdet, a második Vasast, az ötödik Nyíregyházát és idegenben a hatodik Szolnokot. Ikszeltünk a negyedik Balmazzal, míg 1-0-ra kikaptunk a harmadik Békéscsaba otthonában. Ehhez képest itthon 5-1-re, idegenben 1-0- kikaptunk az FTC II-től, ikszeltünk a sima kieső Putnok otthonában és kikaptunk Újpesten és a már biztos kieső Orosháza otthonában is. Ez az elsődleges oka, hogy osztályoznunk kellett. De az osztályozót simán, kettős győzelemmel kellett volna megvívni, ha Gálhidi úr és a csapat nem qr el valamit nagyon a végére!”
 • 7. roxper 2013. június 20. 10:42
  „4.
  Szerezz már magadnak még egy nőt, ne itt éld ki magad! :)”
 • 6. csonakos 2013. június 20. 10:42
  „2. DDD80 2013.06.20. 08:20
  Láttam olyan embert aki látott futballabdát! Igen! Nagy eredmény volt a manipuláció nélkül kiesni a másodosztályból! Persze a többi vétkes bűnét ez nem menti föl! Ugye már rebesgetik, talán az MLSZ talán ...
  Fiatalokkal kell kezdeni alulról az építkezést! Van egy két régi jó ismerősöm akik soha nem is foglakoztak mással csak az utánpótlás neveléssel. Lásd, Dávid Szaniszla akinek a szíve egyik csücske a szegedi foci! Akik látták edzésekre járni "rozzant" biciklijével ... Pedig volt autója is! Lehet példát adott a maiaknak is.”
 • 5. B.b.c 2013. június 20. 10:38
  „Nem Gálhidi felelős a kudarcért. Sokkal inkább az az évtizedek óta tartó erkölcsi és szakmai válság, mely "piacgazdaság" eljövetelével még inkább mélyült. Már maga Gálhidi, Kapic és az idegenből hozott zsoldos játékosok jelenléte annak az eredménye, hogy nem találni Szegeden alkalmas, a feladatra vállalkozó vezetőket, edzőt, játékosokat. Tiszteletet érdemlő Püspök úr megpróbált működtetni egy csapatot amit a szegedi focibarátok igényelnek. Természetesen saját stábjára a Grosics K. L. Akadémiára támaszkodva. (Nem véletlen, hogy az sem Szegeden lett létrehozva).De erőfeszítései a szegedi futball közeg és főként a futball- és ( úgy tűnik) egyházellenes városvezetés nélkül, vagy pláne annak ellenére törvényszerűen bukáshoz vezettek. A szegedi futball életben mindig jellemző volt a széthúzás, a Szeac-Szeol, Szvse, Dózsa rivalizálás. Mindenki a saját kis foci-mutyijaival volt elfoglalva. Egyes "csúcson túl" lévő "spílerek" Ausztriába jártak negyedosztályú bajnokságot nyerni az ottani falusi csapatoknak, egy kis fekete Euróért. Ahelyett, hogy itthon az utánpótlással küszködtek volna. Nézzük meg a két egyáltalán pályának nevezhető lepusztult romhalmazt. (Tiszaparti, SzVSE). Mondhatnám, hogy "az én adóforintjaimat" ne színházra, könyvtárra, múzeumra költsék! Hanem tisztességes stadionra. ( Vagy ez bunkóság? Vagy mégsem?) 2,1 Milliárdért Agóra épült, melyet nem tudnak értelmes funkcióval megtölteni. Fő "attrakció" a folyamatos Whirlpool bemutató. És már nyitáskor nem tellett a 6800 m2-re 2 (kettő) takarítónőnél. Stadion meg nincs. Most éppen nem kivonni kell a pénzt a szegedi fociból, hanem a Városnak (és a Megyének!) kézbe kell venni és el kell kezdeni felépíteni egy szigorú, de tisztességes rendszert, pl. a Tisza V. iskolára alapozva. Néhány év múlva lehet eredménye.”
 • 4. Bcsabi75 2013. június 20. 09:37
  „Én vele kezdeném a 37 milla visszafizettetését és a csapat ő költségén való visszakerülését az nb 1 - be!

  Ha ez sikerül neki, ezután mondhatja: emelt fővel távozik!!!

  Mint ahogy írtam: a foci nem adománygyűjtő hitközség találkozója, hanem üzlet!”
 • 3. roxper 2013. június 20. 09:05
  „Gálhidi: Tömött zsebekkel távozom”
 • 2. DDD80 2013. június 20. 08:20
  „1. csonakos
  Te annyit értesz a focihoz, mint ló a hátúszáshoz. Nézd meg, hogy hol állt a csapat, és hova jött fel. Én nem mondom, hogy magasztaljuk, de pont őfelette szerintem nem kellene pálcát törni. kb 20 másik ember van, akit elő lehetne venni hamarabb.”
 • 1. csonakos 2013. június 20. 07:27
  „Inkább szégyenkezve kellene! Semmi olyan dolgot nem csinált a csapattal ami az emelt főt indokolná! Elbukott Szegeden mint edző, mint stratéga.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamisítatlan pólóélmény

A vízilabda nyári sport – ezt bizonyította be az újszegedi sportuszodában megrendezett magyar… Tovább olvasom